Hopp til innhold

Savnet menneskerettsaktivist fra Hviterussland funnet død

En hviterussisk menneskerettsaktivist som ble meldt savnet mandag, er funnet død i en park i Kiev. Det skjer ett døgn etter at en OL-utøver hoppet av fra det hviterussiske landslaget.

 Vitaly Shishov

FUNNET DØD: Vitaly Shishov er funnet død i en park i Kiev. Han jobbet med å gi opposisjonelle fra Hviterussland en trygg havn i Ukraina.

Foto: / AP

Det er lederen for hviterussere som har søkt tilflukt i nabolandet Ukraina, som var savnet, og som nå er funnet død.

Vitaly Shishov var ute på joggetur mandag da han forsvant. Politiet i Ukraina sier at det var samboeren som meldte ham savnet.

Belarus Raids

Alexander Lukashenko er Hviterusslands president.

Foto: Maxim Guchek / AP

– Samboeren sier han ikke kom tilbake etter en joggetur her i Kiev. Vi har startet gransking, sier politiets talsperson til The Guardian.

Venner av Shishov sier at for kort tid siden var det «fremmede» som fulgte etter ham.

Funnet død

Tirsdag morgen melder nyhetsbyrået Reuters at en aktivist er funnet død i en park i Kiev, og siterer en uttalelse fra ukrainsk politi.

Nyhetsbyrået AFP skriver at det er den savnede som er funnet død, hengt i en park.

– Den hviterussiske statsborgeren Vitaly Shishov som har vært savnet siden i går, er funnet død, hengt i en park i Kiev ikke langt fra der han bodde, melder politiet ifølge AFP.

Mannen er leder for menneskerettsorganisasjonen Vyasna sin avdeling i Ukraina. Vyasna er kjent for å ta seg av personer fra opposisjonen i Hviterussland som har måttet søke tilflukt i nabolandene.

demo mot Lukashenko i Vilnius

Mange kritikere av Hviterusslands president er i fare, også i utlandet. Bildet er fra en demonstrasjon i Vilnius i Litauen 28. mai.

Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Land som Ukraina, Polen og Litauen er blitt en form for trygge havner for personer som ikke føler seg trygge i hjemlandet fordi de aktivt støtter opposisjonen.

– Planlagt likvidering

En hviterussisk ikke-statlig organisasjon sier at Sjisjov var offer for en planlagt operasjon utført av hviterussiske myndigheter. Det melder AFP.

– Det er ingen tvil om at dette er en operasjon planlagt for å likvidere en hviterusser som representerte en fare for regimet, sier organisasjonen i en uttalelse, og referer til hviterussiske sikkerhetsagenter.

En bekjent av den døde skal ha sagt til en lokal tv-stasjon at liket hadde regn på å være kraftig forslått, noe som tyder på at mannen ble drept.

Øverste leder for Vyasna sitt arbeid i Hviterussland og i nabolandene, er den profilerte Ales Beliatsky. Han er flere ganger blitt nominert som en av kandidatene til Nobels fredspris.

BELARUS-POLITICS-TRIAL-RIGHTS

Lederen for menneskerettsorganisasjonen Yyasna, Ales Beliatsky.

Foto: Viktor Drachev / AFP

Menneskerettsaktivistens forsvinning skjer bare ett døgn etter at OL-sprinteren Krystsina Tsimanouskaya fikk asyl i Polen.

OL-utøver advart

The Guardian skriver at friidrettsutøveren ble advart av foreldrene sine i Hviterussland om ikke å vende hjem.

– Det er noe ille som skjer her. Ikke kom hjem til Hviterussland, skal foreldrene ha sagt ifølge Dmitry Navosha, medlem i Belarusian Solidarity Foundation.

Tokyo Olympics Belarus Athlete

Fredag 30. juli løp Krystsina Tsimanouskaya 100 meter i OL for Hviterussland. Nå er hun i Polen der hun har fått asyl.

Foto: Martin Meissner / AP

Ektemannen til OL-sprinteren har forlatt Hviterussland og befinner seg i Ukraina ifølge flere internasjonale medier inkludert The Guardian.

Siden protestene mot Hviterusslands autoritære president Alexander Lukashenko økte i omfang i august i fjor, er idrettsutøvere presset til å velge side.

Presset til å velge side

De må signere på et dokument om at de støtter presidenten eller om de er motstandere av ham, skriver The Guardian.

OL-sprinteren Krystsina Tsimanouskaya skal ha nektet å skrive under på begge valgene.

– Vi er normale idrettspersoner. Vi er bare engasjert i idrett og vi er ikke interessert i opposisjonsbevegelsen, sier Zdanevich til Sky News.

Mandag fortalte Tsimanovskaja til radiokanalen European Radio for Belarus (ERB) at hun var redd for å returnere til hjemlandet.

Belarusian sprinter Krystsina Tsimanouskaya talks with police officers at Haneda international airport in Tokyo

OL-sprinteren Krystsina Tsimanouskaya ble advart om å reise hjem til Hviterussland. Bildet er fra flyplassen i Tokyo 1. august da hun nektet å gå om bord i et fly til Minsk i Hviterussland.

Foto: Issei Kato / Reuters

Ifølge løperen har beskjeden om å fjerne henne fra konkurransene kommet fra øverste politiske hold.

– Jeg er ikke redd for å bli sparket ut av landslaget, jeg er redd for at jeg kan bli fengslet hjemme i Hviterussland. Delegatene her forteller at ordren om å bli kvitt meg kom fra øverste hold, sa Tsimanovskaja.

Mandag ettermiddag bekreftet en polsk tjenestemann at hun får asyl i Polen.

– Polen er klare til å hjelpe Krystsina Tsimanouskaja. Hun er tilbudt humanitært visum og får muligheten til å fortsette idrettskarrieren i Polen om hun ønsker det, sa Polens utenriksminister Marcin Przydacz.

 Belarus Opposition

Flere og flere kritikere av presidenten i Hviterussland har søkt tilflukt i nabolandene. Bildet er fra en demonstrasjon nær grensen mellom Hviterussland og Litauen 12. juni.

Foto: Mindaugas Kulbis / AP

President Alexander Lukashenko blir kalt Europas siste diktator og er kjent for å slå hardt ned på all opposisjon.

I mai ble hans handlinger fordømt av ledere i en rekke land. Lukashenko sendte jagerfly for å presse et rutefly fra Ryanair til å lande i Minsk for å kunne arrestere en opposisjonell som var om bord.

SISTE NYTT

Siste nytt