Maria Amelie russisk nyhetstopp

Maria Amelies skjebne var toppnyheten på Radio Ekko Moskva, en av Russlands mest samfunnskritiske radiostasjoner, i dag.

Maria Amelie

Det kan ta tid før Maria Amelie kan søke om visum til Norge igjen, om hun blir sendt tilbake til Russland.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

For russiske medier er det helt naturlig at statsminister Jens Stoltenberg ikke vil gripe inn i saken.

- Radio Ekko Moskva mener det unike i saken hennes er at Maria, mens hun oppholdt seg ulovlig i Norge, greide å skaffe seg en universitetsutdannelse og fikk gitt ut en bok, rapporterer NRK-korrespondent hans-Wilhelm Steinfeld fra Moskva.

LES OGSÅ: Blogger til Stoltenberg fra Trandum

Ikke kritisk vinkling

Hans-Wilhelm Steinfeld

- Det kan ta tid før Maria Amelie kan søke om visum til Norge fra Russland, sier korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

At russiske medier ikke har en mer kritisk vinkling til saken, er ikke så rart. Det oppholder seg rundt en millioner mennesker uten papirer i Russland. Bare nyttårsaften ble 200 utlendinger uten papirer arrestert på Jernbanetorget i Moskva.

Selv om de norske reglene for arbeidsinnvandring blir endret, og Maria Amelie får komme raskt tilbake til Norge om hun blir sendt ut, kan hun få problemer.

Både advokaten og kjæresten hennes, samt Helsingforskomiteen, har sagt at de frykter at Amaria Amelie kan bli en av de mange papirløse som lever i Russland, fordi det er vanskelig å få tak i papirer.

Hans-Wilhelm Steinfeld forteller at det kan ta lang tid før Maria Amelie får de papirene hun trenger i Russland for å kunne søkte visum til Norge.

LES OGSÅ: Viste sin støtte for Maria Amelie

Må reise til Nord-Ossetia

Når hun eventuelt kommer til Moskva, må hun reise derfra til Vladikavkaz, hovedstaden i republikken Nord-Ossetia, der hin opprinnelig kommer fra. Først må hun søke om bostedstillatelse, og det vil ta tid.

Når hun har fått bostedstillatelse kan hun søke om russisk innenrikspass, og det kan ta tid. Når hun har fått innenrikspass kan hun søke om utenrikspass, og det kan også ta lang tid.

Når hun så har et russisk utenrikspass kan hun søke om visum til Norge. Det kan fort ta seks måneder å få et russisk utenrikspass, sier Hans Wilhelm Steinfeld.

LES OGSÅ: Utvisning vil sette en stopper for Amelies jobbplaner i Norge

LES OGSÅ: – Jeg falt nesten sammen

SISTE NYTT

Siste nytt