Utvisning vil sette en stopper for Amelies jobbplaner i Norge

Hvis Maria Amelie blir utvist fra Norge kan hun bare glemme å søke om arbeidstillatelse, sier UDI.

Video Ida Børresen i UDI om utvisningsvedtak

Video: UDI-direktør Ida Børresen sier et brudd på utlendingsloven stort sett fører til utvisning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er en veldig streng praksis i Norge og brudd på utlendingsloven fører til utvisning, sier direktør ved UDI, Ida Børresen til NRK, som understereker at det ennå ikke er fattet et utvisningsvedtak i saken ennå.

Hvis dere lander på et utvisningsvedtak, vil det da hjelpe henne å søke arbeidstillatelse i Norge fra Russland?

– Nei, hvis vi får inn en søknad om arbeidstillatelse så må vi først vurdere utvisningsspørsmålet. Hvis det konkluderer med at hun blir utvist, så vil vi ikke ha grunnlag for å innvilge arbeidstillatelse, fordi hun vil få et innreiseforbud til Norge, sier Børresen.

Håper journalistjobb er redningen

Advokat Brynjulf Risnes

Brynjulf Risnes tror en arbeidstillatelse er veien å gå.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Advokaten til Maria Amelie, på sin side, håper at et jobbtilbud som journalist i Teknisk Ukeblad kan redde klienten hans.

– En arbeidstillatelse er nok det mest sannsynlige i kampen mot klokka. Vi håper nå politikerne kommer på banen og ikke venter for lenge slik at hun blir utvist, sier hennes advokat, Brynjulf Risnes, før han utdyper.

– Politikeren har en instruksjonsmulighet overfor UDI, men det er ikke slik at de kan instruere i enkeltsaker, men generelt. Politikerne kan derfor gi instrukser om hvordan de mener det skal være, å gi saken prioritet, forteller Risnes.

– Vi må likebehandle

Statsminister Jens Stoltenberg, som i gårsdagens Dagsnytt 18 mente Amelie hadde gode muligheter for å få innvilget arbeidstillatelse basert på sine kvalifikasjoner, sier i dag at han ikke vil hindre politiet i å sende Amelie ut av Norge.

– Vi må likebehandle, ikke særbehandle fordi noen får mye oppmerksomhet. Hvis vi fristes til å tøye regelverket for noen, vil vi igjen få tusenvis av ubegrunnede asylsøkere. Det vil ingen ha, sa statsministeren til NRK.

Han viste videre til at Utlendingsnemnda er kommet til at Maria Amelie ikke har behov for beskyttelse.

– Hun stiller dermed på lik linje med alle de tusen andre som hvert år blir sendt ut av Norge med samme begrunnelse, sa statsministeren.

– Politisk heksejakt

Maria Amelie sier selv hun føler at hun blir utsatt for en politisk heksejakt. Men støtten fra enkeltmennesker og organisasjoner varmer og gir henne mot til å møte den varslede utsendelsen.

– Den første dagen på Trandum falt jeg helt sammen, men nå har advokaten min fortalt om alt som skjer der ute. Det er helt utrolig at så mange engasjerer seg for min sak, sier Maria Amelie, som i dag underskrev arbeidskontrakten som hennes advokat kaller ”en perfekt løsning”.

– Etter at statsministeren så ettertrykkelig har slått neven i bordet, skjønner vi at asylsporet ikke fører fram. Men det andre sporet, arbeidstillatelse, er fortsatt svært aktuelt. Det er her løsningen ligger, sier Risnes, som ber Politiets utlendingsenhet om å besinne seg og ikke kaste Maria Amelie ut av landet så lenge det er mulighet for at hun får innvilget arbeidstillatelse.

– Det ville jo vært en skandale hvis de henter henne mandag og arbeidstillatelse blir innvilget tirsdag. Det trengs ikke mange dager før dette sporet er avklart, så jeg anmoder politiet sterkt om å vente, sier advokaten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger