Blogger til Stoltenberg fra Trandum

I et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg beskriver Maria Amelie Trandum som «verre enn et vanlig fengsel».

Maria Amelie

Maria Amelie sitter på Trandum i påvente av å bli sendt ut av Norge.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

«Tilværelsen her har nesten drevet meg til vanvidd. (...) Trandum er verre enn et vanlig fengsel. I fengsel vet man i det minste hvor lenge man skal sitte. Her vet jeg aldri når de kommer inn for å hente meg eller om det er noe annet,» skriver 25-åringen på bloggen sin under tittelen «Åpent brev til Stoltenberg».

«Har aldri følt meg så knust»

Maria Amelie har vært plassert på Tranum transittmottak siden hun ble pågrepet etter å ha holdt foredrag på Nansenskolen på Lillehammer onsdag kveld denne uken.

«Det er en veldig trist tid. Jeg har vært på Trandum siden onsdag natt og har aldri følt meg så knust, så motløs og sorgtung som nå,» skriver hun.

Hun har fått beskjed om å forberede seg og pakke kofferten, slik at hun er klar til å bli sendt ut. I går fortalte Maria Amelie til NRK at hun reagerte med å nær falle sammen da hun skjønte at utsendelsen kan være nært forestående.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter utenfor Trandum

Rundt 200 personer demonstrerte utenfor Politiets utlendingsinternat på Trandum i går for å vise sin støtte til Maria Amelie.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Etterlyser likhet for loven

I blogginnlegget reagerer hun på at det kan synes som om hun blir sendt ut snarlig, og hun etterlyser likhet for loven.

«Jeg føler meg forskjellsbehandlet. Det er mange andre her som har ventet både to, tre, ti og 16 uker før de blir sendt ut. Mens jeg plutselig havner først i køen. Kun to dager etter at jeg ankom her, fikk jeg vite at jeg blir sendt ut om noen dager. Hvor er likheten for loven med dette?» spør hun.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg har i intervjuer sagt at likhet for loven ligger bak arrestasjonen av Maria Amelie. Her er han i Dagsnytt18-studio.

Foto: NRK

Nettopp likhet for loven har vært Stoltenberg og myndighetenes begrunnelse for at Maria Amelie må ut av Norge. Hun har fått avslag på asylsøknaden, men har ikke fortsatt å oppholde seg ulovlig i landet.

Dette sto Jens Stoltenberg fortsatt på overfor NRK i går og gjorde det klart at han ikke vil hindre utsendelsen.

– Det er slått fast at hun ikke trenger beskyttelse, derfor har hun heller ikke krav på opphold i Norge. Det er tøft, og det skjønner jeg at mange mennesker reagerer på, men som statsminister i Norge er jeg nødt til også å tenke på de tusener av andre vi har sendt ut - og kommer til å sende ut i år - med akkurat samme begrunnelse, sa Stoltenberg da.

«(...) I går fikk jeg se litt tv og hørte Stoltenberg uttale seg om meg og jeg begynte nesten å gråte av tingene han sa,» skriver Maria Amelie.

Skrevet før helgen

Hennes åpne brev til Stoltenberg ble skrevet fredag, men lagt ut søndag ettermiddag.

Siden hun skrev det fredag, har hun opplevd noen oppturer, fortalte hun til NRK i går.

– Advokaten min har vært innom og fortalt meg om alt det fantastiske som er blitt gjort, og om alle menneskene som har støttet meg. Det gjorde at jeg klarte å smile igjen, og det var veldig godt, sa hun da.

Hun har også takket ja til et tilbud om jobb som journalist i Teknisk Ukeblad.

– Det er helt fantatisk! Så fint at de vil ha meg, sa hun i går, samme dag som hun undertegnet jobbkontrakten fra rommet på Trandum.

SISTE NYTT

Siste meldinger