– Jeg falt nesten sammen

– Først var jeg rolig og fattet, men utover kvelden falt jeg nesten sammen og var veldig fortvilet, sier Maria Amelie om hennes reaksjon da hun fikk beskjed om å pakke kofferten på Trandum.

Maria Amelie

Maria Amelie forteller at hun er fortvilet etter å ha fått beskjed om at hun må gjøre seg klar til å bli sendt ut av Norge om få dager.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Jeg prøvde å skrive litt, men gråt og har egentlig ikke sovet så mye i natt, sier 25-årige Maria Amelie på telefon fra Trandum til NRKs Ukeslutt.

– Hva gjør du for å få tiden til å gå på Trandum?

– Jeg har altfor god tid til å tenke. Jeg har ikke tilgang til hva som skjer der ute i noen særlig grad, og det gjør at man føler seg litt fanget. Men i dag har advokaten min vært innom og fortalt meg om alt det fantastiske som er blitt gjort, og om alle menneskene som har støttet meg. Det gjorde at jeg klarte å smile igjen, og det var veldig godt.

Har sendt ny asylsøknad

Maria Amelies advokat Brynjar Risnes fortalte NRK i dag at 25-åringen i går kveld sendte inn en ny søknad om asyl.

Bakgrunnen er at Maria Amelie ønsker å få sin egen sak vurdert på selvstendig grunnlag, og ikke bare som en del av foreldrenes søknad i 2002, ifølge Risnes. Han tviler imidlertid på at det er vilje til å behandle en ny søknad.

Derfor setter både han og Maria Amelie nå sin lit til søknaden om arbeidstillatelse, som også er sendt inn. 25-åringen har takket ja til et tilbud om jobb som journalist i Teknisk Ukeblad.

– Det er helt fantatisk! Så fint at de vil ha meg. Og det er midt i blinken i forhold til min utdannelse, sier Maria Amelie om jobbtilbudet.

– Hvorfor har du ikke søkt om arbeidstillatelse før?

– For det innebar at jeg måtte returnere til Russland. Med jobbtilbudet håper jeg at jeg kan søke om arbeidstillatelse direkte herfra, sier hun.

– Trodde jeg hørte nøklene i døren i natt

Enn så lenge er det vedtaket om at hun skal sendes ut av Norge, som gjelder.

– Hva tror du skjer den nærmeste tiden?

– I helgen har jeg fått beskjed om at må forberede meg og pakke alt jeg skal ha med meg, så nå må jeg bare vente. I natt har jeg ikke sovet noe særlig. Vi blir låst inne på rommet mellom klokken 22 og klokken 8, og da jeg lå våken i natt, trodde jeg at jeg hørte nøklene i døren. «Nå kommer de og henter meg,» tenkte jeg.

Stoltenberg vil ikke hindre utsendelsen

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke vil hindre politiet i å sende Maria Amelie ut av Norge.

– Vi kommer ikke til å gjøre noe som gjør at politiet ikke iverksetter et vedtak som Stortinget har stilt seg bak, sier Stoltenberg til NRK.

Han understreker at hennes families sak er blitt vurdert av finske myndighete, av norske utlendingsmyndigheter og av en domstol i Norge - og alle har kommet frem til at Maria Amelie ikke trenger beskyttelse.

– Derfor har hun heller ikke krav på opphold i Norge. Det er tøft, og det skjønner jeg at mange mennesker reagerer på, men som statsminister i Norge er jeg nødt til også å tenke på de tusener av andre vi har sendt ut - og kommer til å sende ut i år - med akkurat samme begrunnelse. Vi skal ikke forskjellsbehandle folk avhengig av om de får masse oppmerksomhet, eller om de har skrevet bøker eller ikke, sier Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste meldinger