NRK Meny
Normal

Mange tyrkere er redde etter terroren: Ahmet lar seg ikke skremme

ISTANBUL/OSLO (NRK): Nok et terrorangrep rammet Istanbul og Tyrkia lørdag. Mange tyrkere er bekymret for situasjonen, men Ahmet Kizilkaya insisterer på å fortsette hverdagen som tidligere.

Istanbul terror ahmet kızılkaya 50

Kebabselgeren Ahmet Kızılkaya nekter å la de mange terrorangrepene i Tyrkia påvirke hans hverdag. Heller ikke politikerne i landet sier de vil la terroren vinne.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Så langt er fem mennesker, inkludert selvmordsbomberen som sto bak angrepet, bekreftet omkommet. Nesten 40 andre er skadet etter terroren som rystet området rundt den travle handelsgate Istiklal i hjertet av Tyrkias største by.

Millioner av mennesker, inkludert et stort antall turister, farter gjennom gågaten i løpet av en helg. Nå er det så godt som folketomt der.

Rett bak sperringene til politiet, det nærmeste man kan komme stedet hvor angrepet skjedde, møter NRK flere fortvilede kebabselgere som var vitne til dramaet som utspilte seg noen titalls meter lenger bort.

For kun to måneder siden snakket NRK med deres kolleger på Sultanahmet-plassen noen kilometer lenger bort. De hadde da vært vitne til et lignende terrorangrep hvor ti mennesker mistet livet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Istanbul terror

Det er nærmest folketomt rundt den vanligvis så travle Istiklal-gaten.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Vi gir oss ikke

De som står i gatene og forsøker å tjene til livets opphold hver dag i Istanbul vet at det nå er en viss fare forbundet med arbeidet deres.

– Vi er lei oss, men vi kommer ikke til å gi oss. Vi kommer til å fortsette som før, forteller den 50-årige kebabselgeren Ahmet Kızılkaya til NRK.

Istanbul terror mehmet türkkan 22

Mehmet Türkkan sier han så mange løpe ut av butikken hvor eksplosjonen skjedde.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Kun få timer tidligere hadde han hørt et smell. Det var ikke høyt, sier han, men han visste det var en bombe. Så kom politiet kjapt og sperret av hele området.

– Folk kom løpende ut

Kızılkaya sier at de merker hvordan hele situasjonen i Tyrkia har ført til at færre ferdes i gatene og at det påvirker omsettingen deres. Ifølge han er det «utenlandske makter» som vil Tyrkia vondt.

– Men det skal de ikke klare, sier han.

22 år gamle Mehmet Türkkan sto ved kebabvognen sin da angrepet skjedde.

– Jeg hørte smellet, og det oppsto panikk. Mange løp ut av butikken der det eksploderte. Noen av butikkeierne her stengte butikken og dro hjem med en gang, sier han til NRK og legger til at han tror at det er PKK som står bak angrepet.

Selvmordsangrep i Istanbul
Foto: BULENT KILIC / Afp/NTB Scanpix

– Tyrkia skal ikke venne seg til terror

Visestatsminister Numan Kurtulmus sa etter lørdagens angrep at onde krefter og deres terrorangrep har satt Tyrkia 20 år tilbake i tid og oppfordret alle til å ikke la seg skremme av Istanbul-terroren.

– Vi skal aldri ta ett skritt tilbake i kampen mot terror, uttalte Kurtulmus.

Talsperson for det største opposisjonspartiet CHP, Selin Sayek Böke, sier at terroren ikke skal vinne fram i Tyrkia.

– Tyrkia skal ikke venne seg til terror. Vi skal ikke tillate at terror normaliseres her, sa hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt