Flaks gjorde at han slapp unna terrorbomben

Morten Myksvoll fra Lindås skulle egentlig vært i handlegaten i Istanbul da terrorbomben eksploderte. – En kamerat anbefalte meg å ikke reise dit på grunn av terrorfrykt. Så smalt bomben.

TURKEY ISTANBUL SUICIDE BOMB ATTACK Suicide bomb attack at Istiklal Street in Istanbul

EKSPLOSJON: Flere drept og såret.

Foto: STR / Epa

Morten Myksvoll

SLAPP UNNA: Morten Myksvoll skulle etter planen reise stedet der bomben smalt.

Foto: Privat

Morten Myksvoll kom til Tyrkia på ferie fredag kveld og skulle etter planen til Taksim-plassen, der selvmordsbomberen slo til i dag tidlig.

Fem personer er drept, og 20 er skadet ifølge myndighetene.

– Jeg har det bra, men jeg skulle egentlig ha vært i området akkurat der eksplosjonen skjedde og møtt en venn, forteller Myksvoll.

Han forteller at det har vært stor frykt for terror denne helgen på grunn av den kurdiske Neweoz-feiringen. Og at flere har fryktet angrep både fra PKK og IS.

UD oppdaterte reiseinformasjonen for Tyrkia i går, og skrivet at Tyrkia gjennomgår en periode med et skjerpet trusselbilde og en forhøyet terrortrussel.

Flere omfattende terrorangrep er utført i Ankara og Istanbul. I tillegg er den væpnede konflikten i det sørøstlige Tyrkia forverret den siste tiden, forteller UD.

Anspent stemning

NRK snakker med Myksvoll på telefon. Han oppholder seg nå på universitetet noen kilometer fra eksplosjonsstedet.

– Det er jo litt ekkelt å tenke på at jeg skulle vært der, det er det absolutt. Jeg har sett fryktelige bilder fra angrepet, og det er veldig ekkelt.

Myksvoll sier han er glad for at han lyttet til rådet fra kameraten.

– Hvordan er stemningen i byen nå?

– De jeg har møtt er anspente. Jeg har snakket med folk som har fryktet at noe skulle skje.

Myksvoll har avbestilt et hotellrom han skulle bodd på, bare 100 meter fra der bomben gikk av. Han skal være i Istanbul er et par dager, før han reiser videre til et annet sted i landet.

Økt trussel

– Jeg holder meg unna området på denne turen her, sier han.

Han har bare fått informasjon om situasjonen fra medier. Men UD sier nå at det er en alvorlig og forhøyet terrortrussel i Tyrkia, inkludert i hovedstaden Ankara og i Istanbul.

Et terrorangrep vil, som i andre land, kunne inntreffe uten forvarsel. Slike angrep vil også kunne ramme steder som besøkes av utenlandske borgere, skriver UD på sine sider nå.

– Er du redd?

– Det er frykt for flere angrep, det gjør det litt nervøst. Men jeg prøver å ikke gå rundt å være redd.