Hopp til innhold

Mener hemmelig dronedokument beviser løgn om sivile dødsfall

Et nytt, hemmelig dokument presenteres som bevis for at antallet sivile drept av droner i Pakistan er høyere enn det amerikanske myndighteter hevder.

Amerikansk drone-angrep på pakistansk territorium

MINST SEKS DREPT: Lokale stammemenn samles i Tappi, øst for Miranshah i Pakistan, der minst seks personer ble drept av en amerikansk drone 10. oktober 2008. Området regnes som noe i nærheten av et fristed for islamister tilknyttet Taliban og Al-Qaida.

Foto: STR/PAKISTAN / REUTERS

USAs bruk av droner mot antatte islamister i Pakistan har blitt kritisert fra flere hold de siste årene, blant annet av pakistanske myndigheter. Landets nyvalgte statsminister, Nawaz Sharif, har selv lovet at han vil stoppe angrepene utført av førerløse fly på pakistansk jord, et løfte flere eksperter mener det vil bli vanskelig å innfri.

Ifølge London-baserte Bureau of Investigative Journalism (BIJ) er over 3000 mennesker drept i amerikanske droneangrep i Pakistan siden 2004. Nyhetsbyrået har tidligere skrevet at over 800 av disse er sivile.

147 sivile drept over tre år

Amerikanske myndigheter har svart kritikerne ved å si at bare et mikroskopisk del av dem som blir har blitt drept av droner er ikke-stridende. Nå mener imidlertid BIJ å ha fått tak i et hemmelig dokument, som de mener forteller en helt annen historie.

Dokumentet, som er utarbeidet av pakistanske myndigheter, viser at den pakistanske regjeringen skal ha vært kjent med at flere titalls sivile har blitt drept i droneangrep i perioden 2006 til 2009.

I dokumentet er det gjort rede for 746 personer som skal ha blitt drept av droner i treårs-perioden. I den 12 sider lange rapporten står det videre at 147 av disse er sivile, ifølge BIJ.

Av de 147 sivile som ble drept, skal hele 94 være barn.

Artikkelen fortsetter.

Demonstrasjon i Pakistan

DEMONSTRASJONER: De amerikanske droneangrepene har ført til stor misnøye i Pakistan. Den lekkede rapporten fra FATA viser at pakistanske myndigheter har vært klar over de sivile dødsfallene.

Foto: S.S MIRZA / Afp

USA: – 60 sivile siden 2004

Rapporten «Details of Attacks by Nato Forces/Predators in FATA» er utarbeidet av FATA, som overvåker Pakistans føderalt administrerte stammeområder.

Rapporten tar for seg 75 separate droneangrep, utført av Central Intelligence Agency (CIA), mellom 2006 og slutten av 2009. I tillegg inneholder rapporten informasjon om fem angrep utført av NATO, eller andre uspesifiserte styrker.

Tallene over antall sivile som er drept er mye høyere enn tallene amerikanske myndigheter selv opererer med. USA hevder selv at ikke mer enn 50 – 60 sivile har blitt drept i løpet av ni år med bombing i Pakistan.

Den nye CIA-direktøren John Brennan har også sagt til magasinet GQ at alle som hevder tallet er høyere, er ute etter å spre «bevisste feil» om faktum i saken.

Britiske Bureau of Investigative Journalism har tidligere høstet ankerkjennelse for sin kartlegging av dronedrepte i Pakistan. I en rapport utarbeidet av amerikanske akademikere fra 2012, trekkes BIJs tall frem som de mest pålitelige når det gjelder drepte i droneangrep i Pakistan.

Artikkelen fortsetter.

Brennan CIA John Brennan

FORSVARER: CIA-sjef John Brennan hevder mellom 50 og 60 sivile har blitt drept i droneangrep i Pakistan.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Historisk dom

En talsmann for den pakistanske utenriksministeren sier til BIJ at den sittende pakistanske regjeringen er imot droneangrepene, og legger til at de bryter med internasjonal lov.

Det har lenge versert rykter om at pakistanske myndigheter har ført egne lister over antallet døde i droneangrep, skriver BIJ. I 2012 ble det framsatt krav fra pakistansk Høyesterett til FATA om at all dokumentasjon skulle legges fram.

FATA hevdet da først at det ikke fantes slike tall, men i august 2012 ble det lagt fram tall over droneangrep fram til 2008. I en historisk dom fra mai i år, sa høyesterettsjustitiarius Dost Muhammad Khan at over 1400 sivile hadde blitt drept i Waziristan mellom 2007 og 2012.

Artikkelen fortsetter.

Amerikansk Predator-drone

DRONE: En amerikansk Predator-drone sett fra luften.

Foto: HO / Reuters

Khan oppga da FATA som kilde, men det er ifølge BIJ uklart hvorfor det nylig lekkede dokumentet indikerer færre drepte enn det FATA nå opererer med. I dommen konkluderte Khan også med at USAs begår krigsforbrytelser med sin dronebombing i Pakistan.

Amerikanske antiterror-myndigheter har ikke villet kommentere det lekkede dokumentet, men viser til tidligere uttalelser om at USA strekker seg langt for å unngå sivile tap.

Les hele det lekkede dokumentet her.

SISTE NYTT

Siste nytt