Hopp til innhold

Mange av de døde i Italia er barn

RIETI/OSLO (NRK): Tallet på døde etter det kraftige jordskjelvet i Italia er oppjustert til 247, opplyser sivilforsvaret i landet. Mange av de døde er barn, ifølge helseminister Beatrice Lorenzin.

Italy Quake

BÆRER BORT SKADDE: Hjelpemannskap har jobbet hele natten med å finne folk som er begravet i ruinene etter jordskjelvet i Italia. Til nå har sivilforsvaret bekreftet 247 døde og 368 skadde.

Foto: Emilio Fraile / Ap

Redningsarbeidere kjemper nå mot klokken for finne overlevende etter jordskjelvet som rammet de nordlige områdene av Italia natt til onsdag uten forvarsel. Skjelvet la en rekke landsbyer i fjellområdene mellom regionene Umbria, Lazio og La Marche nærmest i grus. Spesielt hardt rammet er landsbyene Amatrice, Accumoli, Illica, Pescara del Tronto og Ascoli Piceno.

NRK reporter Marit Kolberg rapporterer fra den Italienske byen Rieti, som er av byene rammet av jordskjelvet.

Det er antatt at mange mennesker fortsatt ligger begravet under stein og jordmassene. Over 4300 hjelpearbeidere graver og leter med alt fra sine egne hender til spader, hunder og bulldosere.

Mange turister

Mange av de berørte var på ferie i regionen. Noen var i Amatrice for en festival for å feire en kjent lokal spesialitet – amatriciana bacon og tomatsaus.

Med så mange turister på denne tiden er det vanskelig for hjelpemannskap og myndigheter å vite hvor mange som er savnet. Så langt skal 368 være registrert som skadde.

I flere av landsbyene har det tatt lang tid før redningsmannskapene nådde fram. Men under tidligere jordskjelv har det blitt funnet overlevende flere dager etter skjelvet.

Michele og Fransesco samler inn matog drikke

JOBBER FRIVILLIG: Bare en time etter at jordskjelvet var det faktum startet Michele og Francesco å ringe rundt for å organisere mat, drikke og klær til alle som ble rammet av jordskjelvet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Alle stiller opp

Kort tid etter skjelvet stilte frivillige opp for å organisere mat og drikke til de rammede.

– Vi har holdt på siden klokken 0500 i går morges, sier Michele til NRK.

Sammen med Francesco samler de inn mat, vann og klær til de som trenger det. Det samme skjer i landsby etter landsby, alle som kan hjelper til.

– Vi har nå mat og drikke for en uke, og har alt fått beskjed om at den ene landsbyen, Amatrice, nå har alt de trenger av våre varer. Det forteller Francesco til NRK i landsbyen Rieti.

  • LES OGSÅ Advarer mot nytt, stort jordskjelv
    ITALY-QUAKE/

    HVILER UT: Mange har tilbrakt natten i gymsaler og telt etter at hjemmene deres er ødelagt av jordskjelvet.

    Foto: CIRO DE LUCA / Reuters

Stadig etterskjelv

Det er etterskjelv hele tiden, det er frykt for at det skal komme nye jordskjelv.

Flere tusen er evakuert til teltleirer og gymsaler.

Veiene ut og inn av flere av byene er stengt og politioppbud skal hindre plyndring.

Skjelvet, som hadde en styrke på 6,2, kunne merkes fra Bologna i nord til Napoli i sør. Det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv med styrke 5,5 om lag én time senere, samt flere mindre skjelv.

SISTE NYTT

Siste nytt