Advarer mot nytt, stort jordskjelv

– Vi kan ikke utelukke et nytt, stort skjelv i sentral-Italia i løpet av de neste ukene, sier jordskjelvekspert. Regionen er et av de mest utsatte områdene for skjelv i Europa.

ITALY-QUAKE

En brannmann tar seg en hvil i Amatrice, en av byene som er hardt rammet etter jordskjelvet natt til onsdag.

Foto: MARCO ZEPPETELLA / Afp

Siste nytt om jordskjelvet i Italia.

– Man må være bevisst på at når et stort jordskjelv har rammet et område, så kommer det til å ramme igjen, sier Dominik Lang til NRK. Han er avdelingsleder for jordskjelvrisiko ved det seismologiske observatoriet NORSAR på Kjeller.

Over 40 etterskjelv er registrert i flere provinser i Italia onsdag, noen så sterke som 5,5. Flere andre småskjelv ble registrert med over 3 i styrke.

Dominik Lang, NORSAR

Dominik Lang, avdelingsleder ved NORSAR.

Foto: NORSAR

– Vi kan ikke helt utelukke et nytt skjelv med like stor kraft i dette området, men sannsynligheten for den slags skjelv er liten. Man kan forvente etterskjelv i flere uker framover, men spørsmålet er hvor store de blir. Sannsynligvis vil de ha lavere styrke enn hovedskjelvet, mens styrken og antall etterskjelv vil avta fra dag til dag, sier Lang.

Jordskjelvet i Italia natt til onsdag rammet sentrale deler av landet med en styrke på 6,2. 159 personer er bekreftet omkommet, ifølge italienske myndigheter.

NRKs korrespondent Tore Tollersrud rapporterer fra de jordskjelvrammede områder i Italia.

- Mange frivillige redningsarbeidere leter etter overlevende. De slår på vegger og kaster steiner i håp om at de skal få respons, sier NRK-reporter Tore Tollersrud.

– Jordskjelvutsatt

I Tyrkia i 1999 rammet et jordskjelv med en styrke på 7,8 i august måned. I november samme år rammet et nytt jordskjelv regionen med en styrke på 7,4.

Også i Nepal i april og mai i fjor, rammet to store og ødeleggende jordskjelv landet.

Lang minner også om jordskjelvet i L'Aquila i Italia i 2009, rundt 50 kilometer unna skjelvet i natt. 300 mennesker omkom i 2009-skjelvet og 50.000 ble hjemløse.

– Dette området er veldig jordskjelvutsatt og har det høyeste farenivået i Italia. Man må påregne at et jordskjelv på denne størrelsen kan skje. Det har vært mange jordskjelv her tidligere, sier Lang.

Helikopterbilder av Castelluccio di Norcia etter jordskjelvet som rammet Italia morgenen 24/8 2016.

Dronebilder fra byen Castelluccio di Norcia.

Store ødeleggelser

Ødeleggelsene etter nattens skjelv er store fordi senteret av skjelvet lå forholdsvis grunt, rundt 10 km under overflaten, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Det italienske jordskjelvsenteret oppgir styrken til 6,0.

Skjelvet rammet regionene Lazio, Umbria, Marche og Abruzzo. Skjelvet kunne merkes fra Rimini i nord til Napoli i sør, og var også følbart i Roma.

Spesielt hardt rammet er byene Amatrice, Accumoli, Illica, Pescara del Tronto og Ascoli Piceno.

Status:

  • Italienske myndigheter opplyser at 159 mennesker så langt er bekreftet omkommet.
  • Flere hundre er skadet. Flere tusen trenger tak over hodet.
  • Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA har 35 mennesker omkommet i Amatrice, 11 i Accumoli og 17 i Ascoli Piceno.
  • Ifølge den statlige kringkasteren Rai, som siterer lokalt politi, er 70 omkommet i kommunen Amatrice alene. Dette tallet er ikke bekreftet.
Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt