Hopp til innhold

Lokker turister med verdens undergang

GUATEMALA (NRK.no). 2012 ble året da turismen sa «boom» i Guatemala. Myndighetene tjener store penger på turisme ved å promotere den angivelige dommedagen 21. desember. Samtidig avviser mayafolket myten.

2012 ble året da turismen sa «boom» i Guatemala. Myndighetene tjener store penger på turisme ved å promotere den angivelige dommedagen 21. desember. Samtidig avviser mayafolket myten.

VIDEO: Regjeringen i Guatamala lokker turister med verdens undergang

Kirsti Honningsøy og Su Thet Mon i Guatemala

3000 år gamle steintempler skraper mot skyene i verdens mest kjente mayaby, Tikal. Det rasler i trærne, fryktinngytende skrik ringer i ørene når brølapene gjør det de kan best – slenger seg fra ett tre til et annet.

Samtidig vrimler en horde av nysgjerrige turister langs ruinene av Jaguartempelet på Gran Plaza, nord i Guatemala. Og det ligger noe i luften.

En forventning. En spenning.

Det kan ha noe med at den 5125 år gamle mayakalenderen «b'ak'tun13» tar slutt 21. desember 2012. Mange tolker kalenderens siste dag som slutten på verden slik vi kjenner den. Dette til tross for at mayaene aldri har forutsagt verdens undergang.

Mayaene avviser myten

– Alle sammen!

På den store gressletten ved Gran Plaza forsøker en guatemalansk guide å samle den amerikanske flokken. Engelsken hans er til å leve med og turistene passer på å skryte av hvor mye kunnskap han har om mayasivilisasjonen.

Carlos Antonio Lopez, turistguide i Tikal

Lopez avviser dommedagsteoriene

Foto: Su Thet Mon / NRK

Carlos Antonio Lopez, som selv stammer fra mayaindianerne, avviser bastant overfor turistene at jorden kommer til å gå under 21. desember.

– Jeg gjør det klart for turistene at 21. desember ikke er synonymt med dommedag, sier Lopez til NRK.no.

Med kraftig kroppsspråk forteller han at verden vil gå inn i en ny epoke som kommer til å endre måten vi tenker og lever på.

Lopez tørker vekk dråpene fra pannen. Luften er fuktig. For Lopez er det viktig at reiselivsbransjen gjør som ham – tar ansvar og forteller sannheten om mayakulturen.

For dommedagsprofetiene er mange og kommer i veien for hva mayakulturen virkelig handler om, sier Lopez.

Regjeringen satser hardt på dommedagsturisme

Likevel lar ikke myndighetene i Guatemala anledningen gå fra seg – dommedagsturisme er det store penger i. Turistmyndighetene (INGUAT) skal ha håvet inn millioner på såkalte «dommedagspakker», med hotellopphold og guidede turer til mayaruiner og religiøse områder som Tikal og Quirigua.

– Vi så en unik mulighet i år, sier Pedro Duchez, direktør i INGUAT til det spanske nyhetsbyrået EFE.

Regjeringen opprettet allerede i fjor en 2012-komitee som har som mål å tiltrekke seg så mange turister som mulig. Kulturdepartementet i Guatemala startet nedtellingen til «en ny æra» på sine hjemmesider for flere måneder siden.

Dagens mayaer kritiserer nå regjeringen for å «fremme» ideen om at verden kommer til å ende. Mayaene utgjør nesten 50 prosent av befolkningen i landet.

Regjeringen understreker at de driver en kampanje med fokus på at 21. desember vil bli starten på en ny æra og avviser dommedag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mayakalender Guatemala

Et nytt sted for en ny æra, står det på reklameplakaten til et nytt kjøpesenter i byen Flores.

Foto: Su Thet Mon

Turistboom i desember

Arbeidet til turistmyndighetene har gitt resultater. INGUAT forventer en rekordøkning i antall turister som besøker Guatemala, «hjertet av Maya-sivilisasjonen» denne måneden.

Hotellene og feriekompleksene i Peten-området hvor nasjonalparken Tikal ligger, har varslet at de ikke har kapasitet til å ta imot flere besøkende.

– Mer enn 95 prosent av hotellene er fullbooket, turer er solgt ut, flyseter er reservert. Interessen øker jo nærmere vi kommer 21. desember, sier direktør Pedro Duchez.

Departementet arrangerer en stor fest i hovedstaden Guatemala City, i tilfelle verden faktisk ender. Over 90.000 mennesker ventes å delta bare her. I Tikal skal markeringen «Ny daggry for menneskeheten» holdes fra 20. desember til 21.

Spektakulære lysshow og konserter skal holdes, regjeringen har invitert store artister som Neil Young, Bruce Springsteen, U2 og Elton John. Samtidig arrangeres det et tjuetall andre store markeringer i resten av landet.

– Liten tro på at verden ender

David Ewing, turist i Guatemala

David Ewing, turist i Guatemala.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Flertallet av turistene NRK.no har snakket med har liten tro på at verden ender i desember, men innrømmer at dommedagsmyten og mayakulturen er en fascinerende del av Guatemala.

Amerikaneren David Ewing besøker Tikal for tredje gang og innrømmer at hysteriet rundt dommedag er fengslende.

– Jeg ser mange flere turister her enn tidligere. Flere vil komme fordi de tror noe drastisk kommer til å skje den 21. desember, sier David Ewing til NRK.no.

Han snakker med oss på toppen av Temple IV, det høyeste templet i Tikal. Om ikke klatreturen opp til utsiktsplassen tar pusten fra deg, vil utsikten gjøre det. Det er mange ulike forventninger knyttet til hva som faktisk vil skje når solen snur klokken 11.11 21. desember 2012.

– Det kommer til å være plagsomt mye mennesker her som vil se Tikal for en «aller siste gang», sier David Ewing.

– Jeg kommer ikke til å være en av dem. Jeg sier til folk at vi heller kan møtes her oppe 22. desember, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt