Hopp til innhold

Vil ha slutt på dommedagsmyten: Regjeringen sprer løgner

GUATEMALA (NRK.no). Mayafolket kritiserer regjeringens apokalypsefest og krever at de slutter å promotere dommedagsmyten for å tiltrekke turister. – Bedrageri og løgn, sier mayaleder.

Mayafolket kritiserer regjeringens apokalypsefest og krever at de slutter å promotere dommedagsmyten for å tiltrekke turister. - Bedrageri og løgn, sier mayaleder.

SE VIDEO: Felipe Gomez leder mayalliansen Oxlaijuj Ajpop mener regjeringen har «kuppet» deres kulturelle arv for å gjøre profitt på en fiktiv dommedagsprofeti.

Kirsti Honningsøy og Su Thet Mon i Guatemala

Guatemala er et svært aktuelt reisemål i år – mye på grunn av at mayakalenderen «b'ak'tun13» avslutter sin syklus 21. desember.

Det skal arrangeres flere store «dommedagsfester» i regi av turistmyndighetene denne dagen, spredt rundt i hele Guatemala – rekordmange turister er ventet å komme.

Men dette har fått begeret til å renne over: Mayafolket er rasende.

LES OGSÅ: Lokker turister med verdens undergang

– De har kuppet kalenderen vår

– Vi reagerer på at regjeringen sier ting om vår tidsregning som ikke er riktig. Det er snakk om bedrageri og løgn, som omgjør våre tradisjoner til profitt, sier Felipe Gomez, leder av mayaalliansen Oxlaijuj Ajpop, til NRK.no.

Gomez viser veien inn til slitne lokaler i sentrum av Guatemala City. Hans kollegaer har bikket minst 70 år, noen lager kaffe, andre bruker tid ved antikke datamaskiner. Gomez er den yngste her.

Hans forfedre var mayaindianere og Gomez har fått det inn med morsmelken å bry seg om sin kultur. Som godt voksen brenner han for den. I flere år har Gomez og andre mayaledere kjempet mot myten om at kalenderen deres spår verdens undergang.

I oktober var det nok. Gomez skrev en pressemelding der han gikk hardt ut mot regjeringen. Med flere mayaledere i ryggen skrev han at regjeringen har «kuppet» deres kulturelle arv for å gjøre profitt på en fiktiv dommedagsprofeti.

– Vi har en økonomisk sektor som ikke anerkjenner mayaindianernes rettigheter, men som likevel fremmer mayakalenderen fordi de får fortjeneste ut av det. Dette er hovedpoenget i kritikken, forklarer Gomez.

LES OGSÅ: Tidligere fredprisvinner fordømmer feiringer

– Avlys dommedagsfestene

Det vil nærmest være kaotiske tilstander i Guatemala om få dager. Regjeringen har pøst ut hopetall av bøker, reklamer og annonser som frister reiselystne til å stå på toppen av maya-templene når «dommedagen inntreffer». Hotellene er fullbooket, turene er solgt ut, og nedtellingen til en «ny æra» har begynt på kulturdepartementets hjemmesider.

Mayaledere krever nå at regjeringen avlyser dommedagsfestene som er planlagt 21. desember og stopper markedsføringen av dem. Falske mayatradisjoner skal ikke bli brukt for å skape turistboom i landet, mener Gomez.

– Poenget at det foregår en kommersialisering. Det er ikke utelukkende negativt, hvis man samtidig tar hensyn til mayafolkets meninger, synspunkt, og hvis det samsvarer med våre prinsipper og interesser. Men det har ikke kulturdepartementet gjort, mener Gomez.

LES OGSÅ: Redde for Maya-spådom etter storskjelv i Guatemala

– Overkjører urbefolkningen

Rigoberta Menchu i valgkampen

Tidligere fredprisvinner Rigoberta Menchú fordømmer også regjeringens feiringer av den påståtte dommedagen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Myten om maya stammer fra den amerikanske professoren Michael Coe. I boken hans «The Maya» fra 1966 skriver han at slutten på 13 bak'tun, 21. desember, var mayaenes dommedag.

Siden har det ballet på seg, profetiene har vært mange. I år har regjeringen i Guatemala kastet seg på, og mange reiselystne kjøper villig «dommedagspakken» de tilbyr.

Museene er renovert, kulturplassene er som nye og ruinene er pusset opp. Men dette har gått på bekostning for mange mayaer og deres hellige områder.

– Urfolket må stå for feiringene med hjelp fra myndighetene – ikke omvendt. Regjeringen har ikke klart å etterkomme folket og samfunnets ønsker fordi de har sin egen agenda. Den burde ha lyttet til organisasjonene på grasrota og bygget sin agenda deretter, sier Gomez.

Grand Plaza i Tikal nasjonalpark

Her i Tikal i Guatemala arrangerer regjeringen markeringen «Ny daggry for menneskeheten» holdes fra 20. november til 21. Spektakulære lysshow og konserter skal holdes.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Ikke imot turisme

Snart 16 år etter etter fredsavtalen som gjorde slutt på borgerkrigen i landet og anerkjente mayaenes kultur og rettigheter, er urfolket fortsatt utsatt for en omfattende diskriminering. Det er et faktum at store deler av urbefolkningen lever i fattigdom og ikke får særlig mye av «dommedagspotten».

– Dette er kontrasten: Myndighetene reklamerer for mayakulturens ikoner og symboler i utlandet, men de bidrar ikke til den utviklingen som vi ønsker innelands, sier Gomez.

Noen mayaer truer med å lage opprør og ta tilbake de hellige stedene hvor det skal arrangeres apokalypsefester. Flere planlegger å sperre hovedårene til de hellige stedene 21. desember.

Mayaer beskylder myndighetene for å ikke ha tatt kontakt med urbefolkningen ved de hellige stedene i anledning de store arrangementene. De anklager også myndighetene for å overdrive avgiftene til nasjonalparkene for å tjene penger, noe som gjør at innbyggerne selv har begrenset adgang til stedene.

– Når det er sagt, så er ikke vi imot turisme. Jeg har selv vært turist i andre land i verden. Jeg forstår at turistene kommer til Guatemala, sier Gomez.

Tause til kritiske spørsmål

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å få uttalelser fra turistmyndighetene i Guatemala (INGUAT) i forbindelse med denne saken. De har ikke svart på våre spørsmål over verken telefon- eller e-post-henvendelser.

Offentlig understreker turistmyndighetene at de driver en kampanje med fokus på at 21. desember vil bli starten på en «ny æra» og avviser dommedag.

Men på videoene, katalogene og plakatene er det mystikk og mørke skyer i horisonten. Et hint av dommedag ligger ofte bak.

Gomez avviser forestillingen om at verden går under 21. desember som tøys.

– Vårt høyeste ønske er å få frem den virkelige meningen med feiringen og at mayafolkets rettigheter får plass i Guatemalas lover. Vi har troen på at vi en gang, med en felles innsats, skal klare å oppnå dette, sier Gomez.

Tikal

Turistmyndighetene forventer en rekordøkning i antall turister som besøker Guatemala, «hjertet av Maya-sivilisasjonen» denne måneden.

Foto: Su Thet Mon / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt