Hopp til innhold

Les UDs egne hemmelige dokumenter om nordmannen i Irak

NRK har fått tilgang til alle dokumentene fra UD om nordmannen som ble pågrepet i Irak. Ifølge dokumentene ville ambassaden som håndterte saken kontakte USA, men fikk aldri svar fra UD.

Faksimile UDs dokumenter om nordmannen i Irak
Foto: NRK Grafikk

I 2004 ble en nordmann arrestert i Iraks hovedstad Bagdad, utsatt for tortur og forhørt av Norges amerikanske allierte. Til NRK har mannen fortalt om hvordan han opplevde det å bli holdt i fangenskap av amerikanske soldater.

Norsk-irakeren foran pc-en sin

Nordmannen som nå bor i Danmark har fortalt til NRK om behandlingen han fikk.

Foto: NRK

Flere ganger daglig ble han hentet til avhør med blant annet amerikanske tjenestemenn.

– De bandt meg så hardt at jeg kunne føle at det rant blod fra armene mine under fangetransportene. De tredde en pose over hodet mitt som de tapet igjen, og like ved siden av meg satt det en soldat med våpenet sitt rettet mot meg hele tiden. Jeg var hele tiden redd for at han kunne komme til å skyte meg, har mannen tidligere sagt til NRK.

Flere har reagert kraftig på historien, og både Amnesty og Helsingforskomiteen har beskrevet behandlingen som tortur.

Les også: Amnesty: – Norge ville ikke vite
Les også: Helsingforskomiteen: – UD må klargjøre hva som har skjedd
Les også: SV krev gransking etter WikiLeaks-avsløring

NRK har fått tilgang til brevvekslingen mellom utenriksstasjonen som hadde ansvaret for Irak og Utenriksdepartementet i Oslo.

(les alle brevene i bunnen av saken)

De viser at broren til nordmannen varslet norske myndigheter i Irak allerede 31. juli 2004. Først 18 dager etter ble mannen løslatt.

Merket hemmelig – rikets sikkerhet og forholdet til andre land

Den norske ambassaden i Amman som håndterte saken i samarbeid med konsulen i Bagdad rapporterte fyldig hjem til UD allerede dagen etter. I brevet signert ambassadøren er det tydelig at de tar saken alvorlig.

Faren til fengslede har til konsulen sagt at sønnen er anklaget for å være terrorist og ha bragt med en bombe fra utlandet for å drepe noen. Hvis NN virkelig blir anklaget for et slikt forhold kan vi stå overfor en alvorlig og vanskelig sak.

brev fra ambassaden i Amman til UD, 1. august 2004

Brevet ble sendt i kopi til flere ulike avdelinger i Utenriksdepartementet, og i tillegg gikk meldingen til alle som håndterte pressehenvendelser i departementet.

Dermed var de som mottok telefoner fra journalister informert om saken allerede fra første stund, men saken kom først ut til offentligheten over seks år etter. Da NRK fant informasjon om pågripelsen i de lekkede dokumentene fra Wikileaks kom historien om hvordan nordmannen hadde blitt pågrepet og torturert fram.

Bilde av en fange i Abu Ghraib i Irak

Bare tre måneder før nordmannen ble satt i amerikansk fangenskap i Irak ble mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengslet avslørt.

Foto: - / AFP

All postgang til det offentlige er i utgangspunktet åpent for innsyn fra journalister eller andre interesserte. Alle brevene fra utenriksstasjonen i denne saken er derimot merket som hemmelige med hensyn til rikets sikkerhet og forholdet til andre land.

NUPI-direktør Jan Egeland mener Norge har vært for feige overfor USA, og han har uttrykt at vi som land må sette hardt mot hardt i saker som gjelder tortur.

– Det er ingen tvil om at vi har vært for feige. Vi kan ikke kritisere kineserne hvis vi ikke selv er prinsippfaste, sier Egeland til NRK.

Hentet til avhør av CIA

5. august 2004, seks dager etter at mannen ble pågrepet, skriver ambassaden i Amman at tre amerikanere hentet nordmannen.

Den ene amerikaneren opplyses å være fra CIA og en annen fra elitestyrken US Marines. Formålet var å ta mannen til avhør i en amerikansk militærleir.

Norske myndigheter fikk dermed vite at nordmannen var i amerikansk militær varetekt i Irak bare tre måneder etter avsløringene fra Abu Ghraib-fengslet i landet. Informasjonen kom fra politisjefen som inntil da hadde hatt mannen i politivaretekt.

Politiet uttrykker til den norske konsulen at de regner med at mannen skal returneres fra amerikanerne, men det skjer ikke med det første og familien etterlyser derfor handling fra Norge.

Video Norsk-iraker kjente ikke til leiemorderanklagene

VIDEO: Se mannen selv fortelle om opplevelsene i fangenskap.

Turte ikke reise til militærleiren

Konsulen som jobber for norske myndigheter inne i det krigsherjede landet er den som skaffer informasjon, og som besøkte politifengslet da nordmannen satt der.

Til den amerikanske militærleiren vegrer konsulen derimot seg for å reise.

Familien til den fengslede nordmannen tar kontakt med norske myndigheter, og i et brev datert 11. august 2004 ber de om hjelp til å komme i kontakt med sin slektning og at det forsøkes å få ham løslatt.

Konsulen vil ikke reise til den amerikanske militærleiren før han får en ordre fra norske myndigheter. Han vurderer området der leiren ligger som for farlig, og får forståelse fra ambassaden for dette.

I stedet tar ambassaden opp med UD om man ikke bør ta kontakt med amerikanerne – nesten en uke etter at de fikk beskjed om at han var i amerikansk varetekt.

Ambassaden ber departementet vurdere om det er hensiktsmessig å rette en henvendelse til amerikanske myndigheter i Oslo (eller Washington?) for å få greie på hvorfor NN fortsatt holdes i forvaring.

brev fra ambassaden i Amman til UD, 11. august 2004

Ingen av UDs dokumenter på saken viser at ambassaden noen gang fikk svar på dettte spørsmålet.

Ifølge et brev datert 18. august 2004 har konsulen derimot vært i militærleiren likevel. Norges representant i Irak skal ha besøkt den amerikanske leiren tre ganger mellom 11. og 18. august på eget initiativ, og ikke etter ordre fra UD som var kravet opprinnelig.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs i Amnesty mener Norge er servile overfor USA.

Foto: NRK

Hvilken kontakt som har vært med amerikanske myndigheter er svært vanskelig å få ut. NRK har bedt om en avklaring på om dokumentene deres er alle som finnes om saken. Svaret var i utgangspunktet ja, men etter flere dager opplyser departementet at de har fått se dokumenter i USAs utenriksdepartement som dokumenterer at ambassaden i Washington den 12. august 2004 snakket med dem. Disse dokumentene kan derimot ikke NRK få fra norsk UD fordi de selv ikke har dem.

– Ville ikke vite

Både John Peder Egenæs i Amnesty og Jan Egeland i NUPI har i dag sagt at Utenriksdepartementets håndtering av saken tyder på at man har vært for servile overfor vår allierte USA.

– Det virker som en bevisst strategi fra norske myndigheters side at de ikke ville vite. De hadde god grunn til å tro at mannen hadde blitt mishandlet ut fra det som allerede var dokumentert blant annet fra Abu Ghraib, sier leder for Amnesty International i Norge, Jon Peder Egenæs, til NRK.

Egenæs sier norske myndigheter ikke tør eller har turt å ta et skikkelig oppgjør med amerikanernes bruk av tortur. Han sier også at norske myndigheter har inntatt en servil holdning overfor vår nærmeste allierte. Han får støtte av NUPI-direktør Jan Egeland.

– Dette går inn i et mønster som strekker seg helt tilbake til 2001 (angrepet på World Trade Center, red.anm). Vi var ikke villige, og er muligens fortsatt ikke villige, til å ta et oppgjør med at vår nærmeste allierte i kampen mot terror fra dag én gikk inn for å mishandle fanger og å sende dem uten lov og dom til hemmelige avhørssentre rundt om i verden, sier Egeland.

Avviser servilitet

Espen Barth Eide

Statssekretær Espen Barth Eide vil ikke være med på at Norge er servile.

Foto: NRK

Statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet avviser at Norge opptrer feigt i forhold til våre allierte amerikanerne.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den kritikken. Vi har vært særdeles tydelige i forhold til amerikanske myndigheter, blant annet i menneskerettighetsrådet for noen dager siden, da vi stilte konkrete spørsmål om hvordan amerikanerne har truffet tiltak for å sikre at tortur ikke lenger forekommer, sier Eide.

Han peker også på at norske myndigheter flere ganger har stått hardt på at det ikke skal være straffefritak for noen som har utført tortur eller lignende handlinger.

– Men her snakker vi om en person som har sittet i varetekt i tre uker. Det ble ikke på det tidspunktet, slik vi vet, fremsatt noen påstander om tortur. Da er det ikke så rart at man ikke fulgte opp den saken med amerikanerne den gangen. Nå når vi har fått vite det, så har vi tatt kontakt for å få svar på hva som skjedde. Hadde det vært en indikasjon på at han hadde vært utsatt for tortur ville det vært naturlig å ta opp den gangen, og derfor tar vi det også opp nå når NRK har gjort oss kjent med det, sier Eide til NRK.

Her kan du selv lese alle dokumentene om saken fra UD. Dokumentene er sladdet av både UD og NRK for å beskytte enkeltpersoner (klikk på ikonet oppe til høyre for fullskjermsvisning):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt