Hopp til innhold

Amnesty: – Norge ville ikke vite

Norske myndigheter visste at en nordmann ble avhørt av amerikanerne i Irak bare måneder etter avsløringene fra Abu Ghraib. Likevel unnlot de å sjekke om han ble utsatt for mishandling.

Video Norsk-iraker kjente ikke til leiemorderanklagene

VIDEO: Den norske statsborgeren ble holdt fanget i én måned.

Fange mishandles i Abu Ghraib

TORTUR: Bildene av fangene i Abu Ghraib sjokkerte en hel verden.

Foto: AP
Waterboarding

SIMULERER DRUKNING: Demonstranter viser hvordan Waterboarding, en godkjent amerikansk forhørsmetode, foregår.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Espen Barth Eide

AVVISER SERVILITET: Statssekretær Espen Barth Eide (Ap).

Foto: NRK

I 2004 ble en nordmann arrestert i Irak, utsatt for tortur og forhørt av Norges amerikanske allierte.

NRK har fått tilgang til brevvekslingen mellom utenriksstasjonen som hadde ansvaret for Irak og Utenriksdepartementet i Oslo.

Brevvekslingen viser at norske myndigheter visste at mannen ble mistenkt for å være terrorist, og at han ble avhørt av både CIA og US Marines.

Likevel satt Norge på gjerdet i spørsmålet om mannen hadde blitt mishandlet eller torturert.

– Det virker som en bevisst strategi fra norske myndigheters side at de ikke ville vite. De hadde god grunn til å tro at mannen hadde blitt mishandlet ut fra det som allerede var dokumentert blant annet fra Abu Ghraib, sier leder for Amnesty International i Norge, Jon Peder Egenæs, til NRK.

Utsatt for tortur

For samtidig som norske myndigheter avventet situasjonen, ble nordmannen utsatt for en behandling som Helsingforskommiteen og Amnesty International karakteriserer som tortur.

Flere ganger daglig ble han hentet til avhør med blant annet amerikanske tjenestemenn.

– De bandt meg så hardt at jeg kunne føle at det rant blod fra armene mine under fangetransportene. De tredde en pose over hodet mitt som de tapet igjen, og like ved siden av meg satt det en soldat med våpenet sitt rettet mot meg hele tiden. Jeg var hele tiden redd for at han kunne komme til å skyte meg, har mannen tidligere sagt til NRK.

Han ble også stengt inne på en celle som var så liten at han ikke kunne legge seg ned.

Etter nær en måned fikk nordmannen beskjed om å skifte klær slik at han så ordentlig ut. Så ble han overlevert til den norske konsulen i Irak.

Den eneste unnskyldningen fra amerikanerne var et klapp på skulderen og et «sorry for this».

Etter hjemkomst til Norge tok han kontakt med Utenriksdepartementet for å klage på behandlingen fra amerikanerne. Der ble han avvist.

Siden har hverken Utenriksdepartementet eller andre norske myndigheter tatt kontakt for å høre hva han ble utsatt for under de amerikanske forhørene.

Tør ikke ta oppgjør om tortur

Egenæs sier norske myndigheter ikke tør eller har turt å ta et skikkelig oppgjør med amerikanernes bruk av tortur. Han sier også at norske myndigheter har inntatt en servil holdning overfor vår nærmeste allierte.

– Norske myndigheter mister all troverdighet som en konsekvent bekjemper av tortur hvis de ikke engang følger opp en situasjon der det er mistanke om at en nordmann blir utsatt for nettopp det, sier Egenæs.

Han får støtte av NUPI-direktør Jan Egeland.

– Dette går inn i et mønster som strekker seg helt tilbake til 2001 (angrepet på World Trade Center, red.anm). Vi var ikke villige, og er muligens fortsatt ikke villige, til å ta et oppgjør med at vår nærmeste allierte i kampen mot terror fra dag én gikk inn for å mishandle fanger og å sende dem uten lov og dom til hemmelige avhørssentre rundt om i verden, sier Egeland.

Avviser servilitet

Statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet avviser at Norge opptrer feigt i forhold til våre allierte amerikanerne.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den kritikken. Vi har vært særdeles tydelige i forhold til amerikanske myndigheter, blant annet i menneskerettighetsrådet for noen dager siden, da vi stilte konkrete spørsmål om hvordan amerikanerne har truffet tiltak for å sikre at tortur ikke lenger forekommer, sier Eide.

Han peker også på at norske myndigheter flere ganger har stått hardt på at det ikke skal være straffefritak for noen som har utført tortur eller lignende handlinger.

– Men her snakker vi om en person som har sittet i varetekt i tre uker. Det ble ikke på det tidspunktet, slik vi vet, fremsatt noen påstander om tortur. Da er det ikke så rart at man ikke fulgte opp den saken med amerikanerne den gangen. Nå når vi har fått vite det, så har vi tatt kontakt for å få svar på hva som skjedde. Hadde det vært en indikasjon på at han hadde vært utsatt for tortur ville det vært naturlig å ta opp den gangen, og derfor tar vi det også opp nå når NRK har gjort oss kjent med det, sier Eide til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt