NRK Meny
Normal

Lasermannen: – Dette er verre

John Ausonius, «lasermannen» som skjøt 12 personer på 1990-tallet, reagerer med avsky på skytingene i Malmø de siste ukene.

John Ausonius, lasermannen

John Ausonius skjøt 12 personer åp begynnelsen av 1990-tallet. Én person ble drept.

Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

Opplysningene om at én person kan stå bak alle skuddene mot innvandrere i Malmø har fått John Ausonius til å reagere, skriver den svenske avisen Expressen.

Gellert Tamas

Gellert Tamas er forfatter av boken «Lasermannen».

Foto: Ingrid Hognaland

«Like ille - om ikke verre»

På politiets pressekonferanse klokken 15 i går sa politiet at selv om de ikke kan utelukke at det står flere personer bak skytingene i Malmø den siste tiden, så tror de og jobber ut fra at det er én mann, mellom 20 og 40 år gammel, som står bak .

I et brev til TV-programmet Efterlyst på svensk TV 3, som ba om et intervju med mannen som skjøt mot 12 personer i Stockholm og Uppsala på begynnelsen av 1990-tallet, skriver Ausonius:

«Jeg tar fremdeles avstand fra mine gjerninger, men om Malmø-hendelsene vil jeg ikke si annet enn at om det virkelig er en copy-cat, så er det like forferdelig som det jeg gjorde - om ikke verre. Mvh John Ausonius.»

– Politikerne snakket, noen måtte handle

Det er nå 19 år siden Ausenius skjøt mot sitt første offer, en etiopisk student som ble truffet i hoften. Et halv år senere ble Ausonius pågrepet mens han ranet en bank.

I Svea hovrätt ble Ausonius i 1994 dømt til livstid i fengsel for ett drap, ni drapsforsøk og åtte ran.

Den svenske forfatteren og journalisten Gellert Tamas, som har skrevet boken «Lasermannen» om Ausonius, sier til NRK at skuddene i Malmø har fått mange i Sverige til å minnes saken.

Han mener det også er paralleller til dagens situasjon:

– Da Ausonius gikk løs hadde det akkurat blitt valgt et innvandrerfiendtlig parti inn i Riksdagen. Da jeg intervjuet Ausonius fortalte han at han var veldig inspirert av dette partiet. Politikerne snakket om å kaste ut innvandrere, men noen måtte gjøre det, sier Tamas om samtalene med Ausonius .

I år ble det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna valgt inn i Riksdagen, og særlig i Skåne fikk partiet stor støtte. For eksempel i valgkretsen Almgården i bydelen Husie i Malmø fikk Sverigedemokraterna 30 prosent av stemmene .

Det var også i Skåne, i en kjellerrestaurant i den idylliske universitetsbyen Lund litt nord for Malmø , at Sverigedemokraterna ble stiftet av det som nå kalles «Skånegjengen».

Bruker lasermannens metoder

Ingen vet hva slags motiver «den nye lasermannen» har, men likehetene med Ausonius er flere:

  • Begge skyter mot innvandrere, for å skade eller drepe
  • De handler begge ofte i ly av mørket
  • De flykter begge raskt fra åstedet
  • De legger begge igjen få spor

Politiets ekspertgruppe er snart ferdig med å lage en profil på gjerningsmannen, selv om de ikke har presise nok observasjoner av mannen til å lage en fantomtegning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt