Hopp til innhold

Her stemte en av tre SD

ALMGÅRDEN/SJØBO (NRK) - Hos naboene til innvandrerbydelen Rosengård i Malmø stemte en av tre på Sverigedemokraterna. – Men jeg er ikke rasist, sier en av SDs unge velgere.

Sebastian Svensson og Charly Jönsson i Almgården i Malmø

De to unge svenskene Sebastian Svensson og Charly Jönsson bor i Malmø-området Almgården, der Sverigedemokraterna fikk 30 % av stemmene.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

I sitt første valg stemte Charly Jönsson (21) på det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), som for første gang og med stor oppmerksomhet er valgt inn i den svenske Riksdagen med 20 av 349 seter.

Jeg vet ikke om de har noen annen politikk engang.

Charly Jönsson

Hver tredje innbygger stemte SD

Men Jönsson er ikke den eneste i Malmøs Almgården-område som stemte på SD. Dette er valgkretsen der partiet fikk hele 30,02 % av stemmene.

Almgården i Malmø

En skulptur står ved inngangen til Almgården.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Almgården i Malmø

Almgården består av betong, og er belastet med kriminalitet og narkotika.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Almgården i Malmø

Over 30 % av stemmene i Almgården gikk til Sverigedemokraterna.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Almgården består av betong - store blokker. Området ligger i bydelen Husie, som grenser mot den belastede innvandrerbydelen Rosengård. Det bor mange forskjellige mennesker i Almgården, både svensker og folk med utenlandsk bakgrunn, og området er belastet med mye kriminalitet og mye dop.

Ved valget for åtte år siden fikk SD cirka 10 % av stemmene, for fire år siden stemte hver fjerde innbygger på SD. I år stemte nesten hver tredje innbygger i Almgården på SD.

– Jeg er ikke rasist

– Jeg er ikke rasist, men jeg mener at Sverige må få en bedre innvandringspolitikk, sier Jönsson. Han vil ikke stenge Sveriges grenser helt, og han forklarer SD-valget sitt i to punkter.

– Jeg synes vi må ta vare på våre egne først, og dessuten må heller vi ta skikkelig vare på de innvandrerne som kommer enn å ta inn for mange. Sverige er for åpent i dag, mener Jönsson.

– Dessuten må man lage enkle regler som innvandrerne må følge. De må blant annet lære seg svensk.

Jönsson og vennen Sebastian Svensson (17) ler når NRK spør om det var holdningene til innvandrere som bestemte valget.

– Jeg vet ikke om de har noen annen politikk engang, sier Jönsson.

Svensson fyller først 18 om en måned, og kunne derfor ikke stemme ved valget. Men han sier at han også ville gitt sin stemme til SD.

Er du «sjøbo»?

I Malmø som helhet fikk SD 7,84 % av stemmene. Men det stedet som ga SD flest stemmer var innlandskommunen Sjøbo. 15,84 % av velgerne stemte på det innvandringskritiske partiet.

– Vi er Sveriges Marseille, ler en av innbyggerne i Sjøbo når NRK spør om valgresultatet.

Kommunen har allerede et frynsete rykte i resten av landet, og det var her en lokalpolitiker i 1988 fikk i stand en folkeavstemning om kommunen skulle nekte et flyktningemottak å etablere seg.

Og i 1988, da Sverigedemokraterna ble stiftet, besøkte funksjonærer fra partiet alle husholdningene i byen. De ville hjelpe nei-siden til seier, skriver partiet selv på sine hjemmesider.

Nei-siden vant, og stempelet som verstingkommune har blitt sittende - selv om vedtaket ble omgjort på begynnelsen av 2000-tallet. Hvis en svenske kaller deg «sjøbo», kaller han deg for rasist.

De fleste innvandrerne danske

– Det latterlige er ikke bare at det bare er 8 % innvandrere her. Men de aller fleste av dem er jo fra Danmark, forteller arbeidsløse Daniel (50), som sitter på en benk foran byens største butikk og leser om ishockey i avisen.

Han stemte på det svenske arbeiderpartiet Socialdemokraterna, selv om han innrømmer at han er kritisk til Sveriges innvandringspolitikk. Men så ekstreme som SD er, klarer han ikke å identifisere seg med.

Etter å ha jobbet i over 20 år på flyplassen Sturup nord for Malmø ble han tilbudt å jobbe på timeskontrakt. Men å jobbe noen timer fra klokken 3 om natten og noen timer igjen på ettermiddagen, var ikke noe for en voksen mann.

Hovedgaten i Sjøbo

Sjøbo er kjent som Sveriges verstingkommune etter en folkeavstemning på slutten av 1980-tallet.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Charly Jönsson og Sebastian Svensson i Almgården i Malmø

Charly Jönsson og Sebastian Svensson kjenner bare til innvandringspolitikken til SD.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Jeg skjønner at folk her er frustrerte, men å skylde på innvandingen blir feil. På kort tid har man lagt ned fire store bedrifter her. Jeg tror folk bare har mistet hodet, sier han.

Flere innvandringskritiske lokalpartier

Det er lite folk ute i gatene i Sjøbo, men utenfor butikken står det voksne menn og drikker. Det samme er tilfelle på benkene i langs hovedgaten.

En ansatt i Skånska Dagbladet forteller at SD fikk færre stemmer i lokalvalget enn i riksdagsvalget, men begrunner det med at det lokalt er mange flere innvandringskritiske partier å velge mellom.

Å treffe SD-velgere i Sjøbo er likevel ikke lett. Når NRK til slutt treffer en på torget utenfor rådhuset, ønsker hun ikke å si noe om hvorfor hun stemte på partiet.

– Jeg har livet kjært

– En av grunnene til at så mange her stemte på SD er nok fordi området ligger så tett inntil Rosengård, sier Jönsson tilbake i Almgården.

Han kjenner flere SD-velgere, og han tror han vet grunnen til at så mange stemte på SD akkurat her.

– Det kommer så mye rart inn her fra Rosengård, og spesielt mange eldre er redde.

Andre NRK snakker med inne i Almgården innrømmer at de er skremte, og ønsker ikke å bli intervjuet.

– Jeg stemte SD, men jeg er ikke så gal at jeg står frem. Jeg har livet for kjært, sier en på vei inn i blokken sin.

– Men hvorfor stemte du SD?

– Hva tror du?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt