– Skytteren kan ha forlatt Sverige

MALMØ/OSLO (NRK) Politiets profil på skytteren som den siste tiden har terrorisert Malmø, skal snart være klar, opplyser politiet. Men de utelukker ikke at mannen har rømt fra Sverige.

Åsa Palmqvist og Per Lidehäll i Malmø-politiet

Åsa Palmqvist og Per Lidehäll i Malmø-politiet utelukker ikke at gjerningsmannen kan ha rømt landet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Helge Carlsen i Malmö
Foto: NRK

– Det er vanskelig å svare på om mannen fremdelses befinner seg her eller om han har rømt landet, siden vi ikke vet hvem han er, sier politiet når NRK spør om de har noen teori på hvorfor det har vært stille fra skytteren de siste dagene.

Irriterer seg over falsk SMS

Falsk SMS sprer frykt i Malmø

Denne SMS-en spredte frykt i Malmø i forrige uke.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Politiet starter pressekonferansen med å opplyse at de ikke har sendt ut noen advarsler på SMS, som det også ble meldt om på fredag . Politiet irriterer seg over den falske SMS-en, som de mener skaper unødvendig frykt blant ungdommer.

Fungerende politimester Åsa Palmqvist understreker at det ikke er politiet som har sendt ut meldingen, og at politiet rett og slett ikke sender ut SMS-er.

Deretter går politiet gjennom nattens hendelser og meldinger om skyting , som alle trolig er falske. De opplyser likevel at de godt kan forstå bekymringen blant Malmøs innbyggere.

Profilen snart ferdig

Ekspertgruppen som nå jobber med å lage en profil på gjerningsmannen, er snart ferdig med sitt arbeid, opplyser Per Lidehäll i Malmø-politiet. Han opplyser at mannen er mellom 20 og 40 år gammel, at han har god kjennskap til lokalmiljøet og at han trolig tar seg frem på sykkel.

Pressekonferanse hos politiet i Malmø

Politiet i Malmø møtte pressen for å orientere om situasjonen rundt skytingen mot innvandrere den siste tiden.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Men Lidehäll vil ikke gi detaljer om hva slags signalement politiet har av mannen, og ønsker ikke å si mer om gjerningsmannen enn at politiet har løpende kontakt med gjerningsmannprofilgruppen, som snart kommer til Malmø fra Stockholm.

Etterforskningsleder Börje Sjöholm i Skåne-politiet har av ukjente grunner reist fra Malmø til Stockholm, og var ikke med på pressekonferansen i dag. Det er grunn til å tro at Sjöholm skal møte gjerningsmannprofilgruppen.

Ikke gode nok signalmenter til å tegne mannen

Politiet ønsker heller ikke å kommentere om det finnes overvåkingsbilder av en av skyteepisodene, eller om det kan finnes et bilde av skytteren.

– Vi har ikke grunnlaget for å lage et fantombilde ennå. Til det trengs en bra nok signalement, opplyser Lidehäll på pressekonferansen.

Politiet leter i utgangspunktet etter én person, men kan heller ikke utelukke at det er flere personer som står bak skytingene.

Kan ha reist fra Sverige

Video Mann beskutt i Malmø

Naser Yazdanpanah er politiets beste vitne.

Foto: Nyhetsspiller

Politiet opplyser også at de ballistiske undersøkelsene og DNA-prøvene som de har sikret seg etter at det de antar er gjerningsmannen skallet til Naser Yazdanpanah, et av ofrene . Politiet har ennå ikke fått inn analysen om hva slags våpen som er brukt i den siste tidens skuddhendelser.

DNA-testene som ble tatt fra pannen til Yazdanpanah, kan ta over en uke å få ferdige. Yazdanpanah er foreløpig politiets beste vitne etter å ha vært i basketak med skytteren, men Lidehäll legger til:

– Om det nå er denne skytteren det er snakk om.

For å finne mannen er det 50 etterforskere i arbeid, mens det i tillegg er satt inn 40 politifolk i trygghetsskapende arbeid. Politiet vet ikke hvorfor det har vært så rolig de siste dagene, sett bort fra de mange falske alarmene, men tror det kanskje kan ha sammenheng med den store mengden politi ute i gatene.

– Vi håper selvsagt at skytingen er over og at vi skal fakke ham, men vi er jo urolige, sier Palmqvist.

SISTE NYTT

Siste nytt