Hopp til innhold

Peter Mangs kjent skyldig

Peter Mangs er i Malmö tingsrätt funnet skyldig i to drap og fire drapsforsøk samt trusler, mishandling og skadeverk.

Peter Mangs

Peter Mangs spredte som ukjent snikskytter i mange år frykt i Malmø.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Petter Mangs var siktet for tre drap, tolv drapsforsøk, flere tilfeller av trusler og skadeverk. Totalt ble han kjent skyldig i 13 av 20 tiltalepunkter.

To av de tre drepte hadde innvandrerbakgrunn, det samme hadde alle som ble utsatt for drapsforsøk og aktoratet var ikke i tvil om at det ligger rasistiske motiver bak Mangs handlinger.

Den da ukjente snikskytteren spredte frykt i den sørsvenske byen, spesielt i innvandrermiljøene, gjennom flere år.

Tingretten har bestemt at Mangs nå skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse, for å undersøke om han er tilregnelig eller ikke, før retten tar stilling til straffemetode - om han skal dømmes til fengsel eller psykiatrisk behandling.

Mangs selv har motsatt seg en slik undersøkelse.

Undersøkelsen er ventet å ta fire uker og etter en kort rettsforhandling om resultatet, kommer straffeutmålingen første eller andre uken i september. Blir han kjent tilregnelig, risikerer han livstidsstraff.

Mordene

De to drapene Mangs ble kjent skyldig i var drapet på den 66 år gamle Kooros Effatian, som ble funnet skutt i sofaen hjemme i sin egen stue i juni 2003 og på den 20 år gamle kvinnen Trez West Persson ble skutt i bilen i oktober 2009.

Persson fikk flere skudd i kroppen og døde av skadene på sykehuset. En venn, Xhafer Dani, som var i bilen sammen med henne ble også skutt men overlevde og dette var ett av tilfellene av drapsforsøk Mangs ble kjent skyldig i.

Derimot fant ikke retten bevisene sterke nok til å dømme han for det tredje drapet han var tiltalt for, på den 23 år gamle mannen Firas Al-Shariah som ble drept i det han låste seg ut av leiligheten sin i juli 2003, selv om ammunisjonen var den samme som ved drapet på Effatian.

Retten fant også at det ikke var tilstrekkelig bevist, uten tvil, at han stod bak åtte av de tolv drapsforsøkene som var med i tiltalen.

Spredte frykt og redsel

Mangs har nektet straffskyld, med unntak av to tilfeller av skadeverk. Hans forsvarere hevdet under rettsaken at aktoratets beviser ikke holdt mål og mente Mangs ble gjort ansvarlig for nærmest alt av skyteepisoder med ukjent gjerningsmann i Malmø de siste årene.

Det var høsten 2010 at politiet i byen stilte seg spørsmålet om Sverige hadde fått en «ny lasermann», etter at det hadde vært gjentatte skyteepisoder gjennom de seneste sju årene.

En omfattende etterforskning ble igangsatt. Politiet startet å gjennomgå rundt 50 uoppklarte skyteepisoder.

Skytingen så ut til å være spesielt rettet mot personer med innvandrerbakgrunn. Folk ble skutt både gjennom vinduene hjemme, på offentlige steder og på sine arbeidsplasser. Skytingen foregikk hovedsakelig på kveldstid.

Da NRK var i byen i oktober 2010, etter en av de siste skytingene, rådet redselen i flere bydeler.

– Jeg har bodd her i 35 år og har aldri før opplevd noe lignende. Jeg er veldig redd, og tør ikke lenger gå ut på kveldene, sa Abdi Muhammed Farah til NRK.

Det samme fortalte flere andre. Mange hadde holdt seg inne på kveldstid i flere måneder i strekk. Barn ble kjørt til skolene fordi de ikke våget å gå.

Etter tips og spaning ble Peter Mangs i november samme år pågrepet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skudd i Malmø, Abdi Muhammed Farah

Abdi Muhammed Farah og flere i nabolaget holdt seg innendørs på kveldstid i flere måneder etter en av de siste skuddepisodene før Peter Mangs ble pågrepet.

Foto: NRK/Scanpix

Innrømmet drap til venner

Mangs hadde i mange år vært medlem av en pistolklubb og hadde lisens for to våpen. Hjemme hos ham fant politiet store mengder ammunisjon.

Aktoratet trakk under rettsaken frem at Mangs sammenlignet seg med Hitler og at det lå rasistiske motiver bak hans angrep på personer med ikke-svensk opphav.

Selv om Mangs nektet for å ha noe med hendelsene i byen å gjøre, fortalte venner og bekjente av ham til politiet at Mangs til dem hadde skrytt av skytingen og sagt at han stod bak drapet på Trez West Persson.

Under rettsforhandlingene demonstrerte Peter Mangs sin forrakt for hva han mente seg utsatt for med å lese bøker og han holdt seg tidvis for ørene når aktoratet redegjorde for bevisene eller når vitner ble spurt ut.

I forbindelse med pågripelsen gjennomgikk Mangs en foreløpig psykiatrisk undersøkelse og psykiaterne konkluderte da med at han kan lide av en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Undersøkelsen han skal gjennomgå for å avgjøre tilregnelighetsspørsmålet, vil være langt mer omfattende.

SISTE NYTT

Siste nytt