Hopp til innhold

Fra kjelleren til Riksdagen

Fremgangen til Sverigedemokratene endrer trusselbildet mot svenske politikere. Nå blir sikkerheten rundt Riksdagen opptrappet.

Rauhrackel restaurant

På Rauchrackel restaurant i Lund startet drømmen om Riksdagen for «Skånegjengen».

Foto: Sjur Øveraas Knudsen / NRK

Sverigedemokraterna fikk 5,8 prosent i oppslutning fra svenske velgere og 20 mandater i Riksdagen.

Partiets valgsuksess skaper mer enn politiske utfordringer. Sverigedemokratenes inntog i parlementet bekymrer politiet.

Det svenske nyhetsbyrået TT melder om at Sâpo nå kommer til å øke sikkerheten rundt politikerne i Riksdagen.

Sverigedemokratenes fremmarsj har endret trusselbildet rundt svenske poltikere.

Skånegjengen

Partiet stjal velgere både fra Socialdemokraterna og Moderaterna.

«Skånegjengen» eller «de fantastiske fire», hadde nådd sitt mål.

I et kjellerlokale i Lund i Sverige bestemte fire unge menn for noen år siden å omdanne et brunsvidd høyrekstremt parti til et vanlig parti ffor innvandringskritiske svensker.

De fire studiekameratene Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson og Richard Jomshof møttes ii kjelleren på den østerrikske restauranten Rauhrackel i Lund, blant de hvitkalkede murveggene og det mørke trepanelet.

Les: Kaos etter politisk jordskjelv

Les: Sverigedemokraterna inn i Riksdagen

.

Rauhrackel restaurant

Østerrike var et forbilde for de nye Sverigedemokraterna.

Foto: Sjur Øveraas Knudsen / NRK

Stedet passer bra for studenter. Maten er billig og porsjonene av bratwurst, kronfleisch og schnitzel solide. På drikkemenyen står ulike typer østerrikske øl. Det østerrikske flagget henger i taket og korpsmusikk strømmer ut fra høyttalerne.

- Jeg er ikke overrasket over at Åkesson vanket her, sier en student til nrk.no og humrer. Selv var han ikke blant dem som stemte på Sverigedemokraterna. Men han mener Åkesson & Co. passer bra inn i lokalet.

På Rauhrackel stemmer de fire i skåler for nasjonalismens nye helt i Europa, Jorg Haider. De er enige om at Sverige trenger en Haider og danner Nationaldemokratiske studentforening.

Flere av dem er allerede medlemer av det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterne, og bestemmer seg for å bruke partiet til å kjempe for saken de anser som viktig.

Åkesson er i dag partileder, Søder partisekretær, Karlsson er pressesjef og Richard Jomshof er redaktør for SD-kuriren. Og de er alle nyvalgte riksdagsmedlemmer.

- Siden 2000-tallet hatt de hatt en plan om å forandre partiet. De er en ny type Sverigedemokrater, utdannet og med en intellektuell tilnærming til politikken. De løper ikke rundt og roper «Siegl Heil» eller «ut med pakket». De har vært utholdne og målbevisste. Og så langt har de lykkes med hva de har satt seg i fore, sier Pontus Mattson.

Han er journalist i Sveriges Radio, og har fulgt Sverigedemokraterna tett de siste årene. Resultatet ble boken «Sverigedemokraterna in på bara skinnet».

Ettersom de tror at det svenske samfunnet ikke skal bestå, lager de opp parallelle samfunn. I Rosengård har man shariadomstoler som dømmer utenfor loven. Moskeer popper opp av jorden som sopp.

Partisekretær Björn Söder

Åpnet folkhemmets dører

De første innvandrerne som kom i stort monn til Sverige, foruten finner og andre nordiske naboer, var fra Sør-Europa. De kom på 1950-tallet og skulle sikre arbeidskraft til den voksende svenske storindustrien.

Siden åpnet landet grensene for forfulgte og flyktninger. Folkhemmet skulle deles med dem som trengte det. Døren var høy og bred og toleransen var stor.

Ikke alle var like enige. Nasjonalistgrupper med røtter i det nazi-vennlige Sverige motsatte seg «Solidaritetens Sverige» som vokste frem. De får spredd motstanden til yngre generasjoner. Og de får belønning.

På slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet sveiper en nasjonalistbølge over Norden.

I Norge får vi Arne Myrdal, Folkebevegelsen mot innvandring og Boot Boys. De blir alle små i forhold til naboene i Sverige.

Bevara Sverige Svensk, Vitt Arisk Mostånd, Ariska brödraskapet, Blood and Honour Scandinavia, Nationalsocialistisk front, Föreningen Sveriges Framtid og Sverigepartiet er bare noen av gruppene som vokser frem i tillegg til gammel-nazistene som fortsatt holder koken.

Mange av medlemmene har forbindelser til den engelske skinheadbevegelsen, til det sørafrikanske ytterste høyre, til rasistiske organisasjoner i USA og til tysk nasjonalsosialisme og nynaziasme.

De mest ytterligående gruppene er Vitt Arisk Motstand, Föreningen Sveriges Framtid og Kreativistens Kyrka.

Noen er glattbarbert med pilotjakker, militærstøvler og nazikors på armen. Andre foretrekker en mer anonym fremtoning. Men til sammen utgjør de en militant hvit maktbevegelse mot innvandrere, mørkhudede og homofile.

På opplysningsseddelen for Bevara Sverige Svensk står det å lese:

  • Kun personer som var etnisk nærbeslektet fra kulturelt og etnisk beslektede land skal kunne regnes som flyktninger og kunne søke tilhold i Sverige
  • Oppmuntre og økonomisk støtte repatriering av personer fra etnisk og kulturelt avvikende land
  • Forbud mot internasjonal adopsjon
  • Innstramminger i den svenske abortloven

Avlegger

Sverigedemokraterna dannes i en leilighet i Stockholm i 1988. Mange er medlemmer av Bevara Sverige Svensk, som de regner som en kamporganisasjon.

Sverigedemokraterna skulle bli et politisk parti.

Det velges først ingen partileder, kun to talsmenn. Det første partiprogrammet kalles «Ansvar for Sverige». Det andre «For Sveriges beste». Partiet har som formål å bekjempe det man anser som ansvarsløs politikk ført av sosialdemokrater og borgerlige.

Det er spesielt innvandringen man tenker på.

Det nystiftede partiet velger seg motstanden mot et flyktningmottak i Sjöbo utenfor Malmø som sin første virkelige kampsak.

Den første profilerte partilederen blir Anders Klarström, en kjent person i det svenske nazimiljøet. Som tenåring har han vært med i Nordiska Rikspartiet og er inspirert av de gamle nazistene der.

I 1993 dannes ungdomsorganisasjonen Sverigedemokraternas ungdom. Leder blir Robert Vesterlund, nok en av Sveriges mest kjente nynazister. Han går siden ut av partiet.

Flere av partimedlemmene, både i moderpartiet og ungdomspartiet, er aktive i de nasjonalistiske eller nazistiske kampgruppene.

Marsjene for heltekongen

Ett av årets høydepunkter for de svenske nasjonalistene er kransledleggelser for å ære den svenske krigerkongen Karl VII, på kongens dødsdag.

Kongen falt på Fredriksten festning i Halden 30. november 1718, etter en rekke krigertokt til Russland, Polen og Danmark. Feltoget han førte mot Norge skulle gjenvinne tapt ære for Sverige.

Nasjonalistene biter ikke på at historikere og eksperter påpeker at hadde kongen vunnet alle disse slagene, så hadde Sverige vært et mangekulturelt samfunn allerede på 1700-tallet.

Karl VII fakkeltog

Nasjonalistene i fakkeltog for å ære Karl VII i Lund 30. november 2008.

Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Dødsdagen er også høydepunkter for de mest militante anti-rasistene. Feiringen av Karl XII pleier å ende i bråk og storstilte gateslag i såvel som Stockholm som i Lund.

Også andre marsjer og partimøter ender i bråk og konfrontasjoner.

Ryddesjauen

I 1995 kommer Mikael Jansson inn som partileder. Han har to år før hoppet over fra Centerpartiet. Jansson er ingeniør av yrke og er delvis bosatt i Askim i Norge.

Han starter opprenskningen i partiet, for å gjøre det mer innflytelsesrikt og stuerent. Men det er lettere sagt enn gjort.

I 1996 må han legge ned forbud mot bruk av uniformer på partimøter, etter en kvinnelige tillitsvalgt holder tale i naziuniform. Han forbyr også nazihyllester og nazihilsner.

Det er klart at det er lange ventelister hos tannlegene i Sverige. Vi har jo laget tennene på hver eneste kjerring i Europa.

Utsagn fra tillitsvalgt for Sverigedemokraterna / "Sverigedemokraterna på bara skinnet" av Pontus Mattson

Jansson knytter kontakter utover i Europa. Forbildet er franske National Front og østerrikske FPÖ, som på det tidspunktet er de mest fremtredende nasjonalistpartiene i Europa.

Foran valget i 1998 bekoster National Front trykkingen av Socialdemokraternas valgbrosjyre. Sverigedemokraterna går også med Euro-Nat og Nord-Nat, som er sammenslutninger for nasjonale partier.

Partiet ender opp med 19.624 stemmer i riksdagsvalget og åtte kommunale mandater i lokalvalget.

Men ryddingen har sin pris. I 2001 splittes partiet og en utbrytergruppe danner Nationaldemokraterna for de mer hardbarkede nasjonalsosialistene som ikke lenger er velkomne i Sverigedemokraterna.

Et slags gjennombrudd kommer i 2002. Partiet får inn 49 representanter i 29 kommunestyrer rundt om i Sverige.

Veien oppover

«Skånegjengen» pleier også å ha sine nedleggelelser av Karl VII-kranser. Men de har større ambisjoner enn bare å hedre den døde heltekongen.

Björn Söder

Björn Söder er partisekretær.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Jimmie Åkesson har vært partimedlem i Sverigedemokraterna siden 1995. Han er tillagt oppgaven med å gjenoppbygge ungdomspartiet. I 2005 stiler han til kampvotering mot Mikael Jansson, etter en intern strid i partiet, og vinner.

Åkesson og «Skånegjengen» fortsetter poleringen som Jansson har begynt på. De har som mål å forme partiet til «et parti for helt vannlige folk med helt vanlige meninger».

Logoen, et flammende svensk flagg, byttes ut med blå anemone.

Men også Åkesson får sine tilbakeslag. Han må selv forsvare sin egensynging av tyskorienterte nazihymner og kjente hvit makt-sanger. Han forsvarer seg med at det var for moro og at han ikke kjente teksten.

Tross pusseforsøkene, innvandringsfiendligheten er fremdeles partiets hovedkjerne. Å bremse innvandringen til Sverige er partiets hovedmål. Ifølge partiprogrammet skal asylinnvilgelsen og familiegjenforening ned med over 90 prosent. Kriminelle utlendinger skal sendes med første fly ut og ikke ligge svenske fengselsbudsjetter til byrde.

Det hersker tvil om hva partiet skal gjøre med innvandrerne som allerede er i Sverige. Noen vil ha dem ut, andre innser at det blir vanskelig. Kravet er at man skal tilbake til 1970-tallets assimileringspolitikk. Man tror ikke på et mangekulturelt Sverige.

Det er de degenererte muslimene. De har knullet i stykker hele Europa og de holder på å ødelegge gamle Sverige.

Utsagn fra tillitsvalgt hos Sverigedemokratene / "Sverigedemokraterna på bara skinnet" av Pontus Mattson

- Anti-innvandringen er hele forretningsideen til Sverigedemokraterna, sier jounalist Pontus Mattson.

Velger seg pensjonistene

Men for å bli et virkelig bredt folkeparti, utover den innvandrerkritiske kjernevelgerkretsen, erkjenner Åkesson og hans nære rådgivere at de trenger en annen sak som kan trekke velgere.

- Vi trenge en mykis, sies det på ett av partimøtene Sveriges Radio-journalisten Pontus Mattsson overværer. Klima og miljø diskuteres, men vrakes. Valget faller på eldreomsorgen.

Man setter innvandringen opp mot velferden. Stenger man grensene kan alt betales.

Se Sverigedemokraternas valgvideo:

Hovedparolen blir «Trygghet og tradisjon». Det er nei til abort og nei til ekteskap mellom homofile, nei til deling av foreldrepermisjonen, nei til EU og NATO og ja til mer penger til pleie og omsorg, skattelettelser og småbedrifter og fremfor alt ja til strengere kriminalpolitikk.

I 2007 inviteres Jimmie Åkesson til å debattere med Socialdemokraternas nyvalgte leder Mona Sahlin, eller «Mona muslim» som de kaller henne internt, på TV.

Partiet er i alle fall inne foran kameraene, om enn ikke inne i den politiske varmen.

Fortsatt brune i kantene

For fortsatt tyter partiets fortid opp.

Før valget i år avslører det venstreradikale magasinet Expo, som forfatteren Stieg Larsson var en av stifterne av, at det fortsatt finnes personer i Sverigedemokraterna som har bånd til den hvite maktbevegelsen.

I 28 av 233 kommuner hvor partiet stiller liste, har enkelte av Sverigedemokraternas kandidater bånd til det nynazistiske partiet Nationaldemokraterna eller andre deler av den hvite makt bevegelsen. 21 er er aktive det nasjonalistiske nettstedet Nordisk.nu.

Selv må Åkesson forsvare utsagnet han kom med i 2009 at muslimer er den største trusselen mot Sverige siden den andre verdenskrigen. Og utsagnet om at det skyller en voldtektsbølger over Sverige, og at det er innvandring fra kulturelt fjerne land som er årsakene til at voldtektene øker. I tillegg kommer den omstridte valgfilmen, hvor en svensk pensjonist med rullator jages av burkakledde kvinner.

- Partiet har vært dyktige til å bruke virkemidler som skaper oppmerksomhet. Som voltektsrapporten - som ekspertene slakter - og valgfilmen - som de fleste tar avstand fra.

- Men når partileder Åkesson uttaler seg i etterkant, er han svært forsiktig. Han veier sine ord og demper inntrykket. Slik blir velgere sittende igjen med inntrykket «at det egentlig ikke er så forferdelig likevel».

- Taktikken er gjennomtenkt, gjennomført - og den virker, sier Mattson.

For Skånegjengen har nådd sitt mål. De er riksdagsmedlemmer - for Sverigedemokraterna. Valgt av vanlige folk med vanlige meninger.

- Partiet har de to-tre siste valgene fått en kjernegruppe av velgere - som har vokst for hver gang, sier Mattson. Han tror likevel partiet har en maksgrense på 10 prosent. I alle fall slik Sverige er nå, som han uttrykker det.

Nå gjelder det å påvirke resten av det poltiske Sverige - som er målet i Riksdagen.

- Men det vi gå minst et tiår før partiet er stuerent blant de andre og blir inkludert i et samarbeid, tror Mattson.

- Ikke bare på grunn av nasjonalistrøttene, men like mye på grunn av meningene. De andre partiene synes rett og slett mye av det Sverigedemokraterna står for er vemmelig og uhyggelig.

Jimmie Åkesson

Jimme Åkesson kunne juble valgnatten, etter å ha ført partiet inn i Riksdagen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt