Hopp til innhold

Kulturprofilen dømt til to års fengsel for voldtekt

Jean-Claude Arnault, mannen som har forårsaket full krise i Svenska Akademien og ført til utsettelse av årets nobelpris i litteratur, er dømt til to års fengsel for voldtekt.

Jean-Claude Arnault

Fransk-svenske Jean-Claude Arnault har vært en mektig mann i svensk kulturliv i flere tiår.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Dommen mot Arnault kom omtrent samtidig med kunngjøringen av hvem som tildeles årets nobelpris i medisin, som innledet «nobeluken» 2018.

Stockholm tingrett fant Jean-Claude Arnault (72), som i svensk media går under navnet «Kulturprofilen», skyldig i et tilfelle av voldtekt. Straffen blir to års fengsel samt at han må betale såkalt «skadestånd» på 115.000 kroner pluss renter til kvinnen som ble utsatt for overgrepet.

Den svensk-franske teaterregissøren har sittet i varetekt siden rettssaken mot ham ble avsluttet i slutten av september, i frykt for at han skulle reise fra Sverige og forsøke å unndra seg en eventuell straff.

Han var tiltalt for to voldtekter, men ble funnet skyldig i kun den ene. Det er foreløpig ikke klart om dommen ankes.

#metoo på toppen av kulturlivet

Voldtektstiltalen kom som følge av anklagene fra 18 kvinner, som kom frem i Dagens Nyheter høsten 2017. Kvinnene fortalte om seksuell trakassering og overgrep fra den kjente kulturprofilen.

Åtte av kvinnene valgte å anmelde Arnault, fire av anmeldelsene gjaldt voldtekt, noe som fikk politiet til å innlede etterforskning.

Det viste seg at flere av kvinnene som kom med anklagene hadde nære bånd til Svenska Akademien, som har ansvaret for utdelingen av Nobels litteraturpris. Svenska Akademien regnes som prestisjetoppen i svensk kulturliv.

Jean-Claude Arnault og Katarina Frostenson

Jean-Claud Arnault og Katarina Frostenson har vært et kjent og mektig par i svensk kulturliv.

Foto: Henrik Montgomery / AFP

I Svenska Akademien var Jean-Claud Arnaults ektefelle, poeten Katarina Frostenson medlem.

Flere av kvinnene som fortalte om «uønsket intimitet» fra Arnaults side, var kvinnelige ansatte i akademiets stab, kvinnelige medlemmer av akademiet eller døtre og ektefeller av akademimedlemmer.

Selv kronprinsesse Victoria skal under et nobelarrangement ha blitt utsatt for Arnaults tilnærmingsforsøk, som av mange av kvinnene beskrives som «svært direkte».

Fordi enkelte av sakene lå langt tilbake i tid, og derfor er foreldet etter loven, valgte påtalemyndigheten til slutt å tiltale Jean-Claude Arnault for to voldtekter.

Noen av de mest alvorlige episodene knyttes til kvinner som arbeidet ved kulturscenen Forum, som Arnault drev sammen med sin ektefelle, og som de mottok støtte fra Akademien fra.

Flere av overgrepene skal ha skjedd i leiligheter og lokaler som Svenska Akademien eier i Stockholm og Paris. Det ene voldtektstilfellet Arnault ble tiltalt for, fant sted i leiligheten i den franske hovedstaden.

Mange visste, ingen turde bryte tausheten

Kvinnen har fortalt at årsaken til at hun ikke anmeldte Arnault før, var frykten for at han kunne bruke sin innflytelse og makt i svensk kulturliv til å ramme henne og en venn profesjonelt, slik han truet med.

Flere av de andre kvinnene som anklaget Arnault for overgrep, har fortalt om det samme. Arnaults oppførsel var ifølge kvinnene en kjent sak i svensk kulturliv i over 20 år, men ingen turde bryte tausheten.

Tilfellet den mektige kulturprofilen ble dømt for, skjedde i oktober 2011. Selv om det ikke forelå noen tekniske bevis, mente retten at kvinnens opplysninger, støttet av vitner og opplysninger i legejournaler, var tilstrekkelige til å dømme Arnault for det ene tilfellet.

Retten fikk høre svært detaljerte beskrivelser av hendelsene, beskrivelser dommeren valgte å gjengi i dommen.

Elisabeth Massi Fritz, bistandsadvokat

Elisabeth Massi Fritz har vært bistandsadvokat for kvinnen som anmeldte den fransk-svenske teaterregissøren med bånd til Svenska Akademien for voldtekt. Oppmerksomheten rundt saken har vært svært stor, også fra internasjonal presse.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Gransking førte til full splittelse

De alvorlige anklagene mot Jean-Claud Arnault førte til Svenska Akademiet besluttet å bestille en uavhengig granskingsrapport om Akademiens forhold til Arnault.

Arnault var blant annet beskyldt for å ha lekket navnene på sju vinnere av Nobels litteraturpris, navn han fikk gjennom sin kone Katarina Frostenson som deltok i utvelgelsen.

Granskingsrapporten som var klar vinter/våren 2018, førte til full splittelse.

Advokatene avdekket det som ble beskrevet som uheldig økonomisk samkvem mellom Akademien og «kulturprofilen», inhabilitet i beslutninger og kritikkverdig disponering av akademiets eiendeler og eiendommer.

Granskingsrapporten ble etter mye diskusjon overlevert til politiet.

I tillegg marsjerte det ene akademimedlemmet etter det andre ut av Svenska Akademien, som følge av krangelen som oppstod rundt Arnault og ektefellen. Utmarsjen førte til at Svenska Akademien ikke lenger var beslutningsdyktig.

Alt bråket førte også til at Nobelstiftelsen valgte å droppe utdeling av Nobels litteraturpris i år. Skandalen kan føre til at Svenska Akademien mister retten til å dele ut litteraturprisen i fremtiden, ifølge Nobelstiftelsen.

Jean-Claude Arnault i Stockholm tingrett

Jean-Claude Arnault under rettssaken mot ham i Stockholm tingrett i september. Saken mot ham og rystelsen det har medført i Svenska Akademiet, har ført til en offentlig skittentøyvask av de sjeldne i svensk kulturliv.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt