Hopp til innhold

Kjendisforfattere forlater Svenska Akademien

Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, er i krise etter at tre kjente forfattere i dag trakk seg fra organisasjonen.

Peter Englund offentliggjør hvem som får Nobels litteraturpris i 2011.

Peter Englund ble valgt inn i Svenska Akademien i 2002 og var Akademiets sekretær fra 2009 til 215. Som sekretær var det Englund som kunngjorde hvem som hadde fått Nobels litteraturpris, som her i 2011 da den gikk til svenske Tomas Tranströmer.

Foto: Leif R. Jansson / NTB scanpix

De tre forfatterne Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren har alle i dag gitt beskjed om at de trekker seg fra arbeidet i Svenska Akademien, skriver SR.

Svenska Akademien ble grunnlagt i 1786 og er regnet som en av Sveriges viktigste kulturinstitusjoner.

De atten medlemmene (De Aderton) velger hvert år ut hvem som skal tildeles Nobels litteraturpris.

#metoo-sak ligger bak

Bakgrunnen for at de tre trekker seg er en #metoo-sak fra november i fjor, der en kjent svensk kulturpersonlighet ble anklaget for en rekke seksuelle overgrep.

Mannen er gift med et medlem av Akademiet og hans angivelige oppførsel overfor kvinner skal har vært kjent blant flere akademimedlemmer i flere år.

Etter at saken ble kjent skal det ifølge Aftonbladet vært en avstemning i Akademiet om konen til den anklagede mannen skulle miste sin plass.

De tre som nå melder seg ut skal ha vært blant mindretallet som stemte for at hun skulle miste sin plass.

– Integriteten er selve livsnerven til Svenska Akademien. Når ledende stemmer innen Akademiet setter vennskap og andre uvedkommende hensyn foran ansvaret for denne integriteten, kan jeg ikke lenger delta i arbeidet, sier Espmark til Dagens Nyheter.

Klas Östergren valgte å bruke et sitat fra Leonard Cohen da han i dag kunngjorde sin avgang: «I'm leaving the table, I'm out of the game», skrev han i en pressemelding.

De Aderton er De Trederton

Fra før har to andre medlemmer (Kerstin Ekman siden 1989 og Lotta Lotass siden 2015) sluttet å delta på møter i Akademiet, skriver SVT.

Etter dagens avhopp er det nå bare 13 medlemmer som møter i Akademiet.

Reglene krever at det er tolv medlemmer til stede på møter for at de skal kunne fatte velge inn nye medlemmer.

Dersom ytterligere to medlemmer trekker seg eller noen av dagens møtende medlemmer dør, kan dermed Akademiet risikere å opphøre, skriver SVT.

Dag Solstad ble i fjor overrakt Svenska Akademiens nordiske pris av Klas Östergren (t.h.)

I tillegg til Nobelprisen deler Svenska Akademien ut flere andre priser. Dag Solstad ble i fjor overrakt Svenska Akademiens nordiske pris av Klas Östergren (t.h.)

Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

Stor ord i svenske medier

Svenske medier bruker store bokstaver når de i dag beskriver situasjonen.

«Så nær døden er Svenska Akademien», skriver Expressen mens avisens kommentator Jens Liljestrand skriver at «Svenska Akademien er en institusjon i total oppløsning».

Aftonbladets kommentator Lena Mellin skriver at «Avhoppene skader varemerket Sverige», mens Björn Wiman i Dagens Nyheter skriver «Avhoppene er en katastrofe for Svenska Akademien».

Svenskekongen er informert

Kong Carl Gustaf er Svenska Akademiets beskytter – det ble grunnlagt av hans navnebror Gustav III – og han skal i henhold til statuttene informeres om viktige hendelser.

Det svenske hoffet bekrefter at kongen er informert i løpet av fredagen om de tre som har trukket seg.

– Jeg tror at han følger dette med en viss interesse og jeg tror at han kommer til å be om et møte med Danius (komiteens sekretær, red.anm.) for å spørre om hva som skjer, sier den kjente forfatteren Herman Lindqvist til SVT.

SISTE NYTT

Siste nytt