Hopp til innhold

Vender tilbake for å redde Svenska Akademien

Først så trakk de seg i protest. Nå vender de tilbake for å berge restene av det skandalerammede Svenska Akademien.

Peter Englund

Den tidligere faste sekretæren av Svenska Akademien Peter Englund er en av tre som vender tilbake for å redde den tidligere så prestisjefylte institusjonen som det siste året er mest forbundet med skandaler.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

De tidligere lederne av Svenska Akademien Peter Englund og Sara Danius, er to av tre som er enige med Nobelstiftelsen om å innta sine plasser igjen i den prestisjefylte, men nå sterkt skandalerammede institusjonen. Den tredje er forfatteren Kjell Espmark.

– Vi har sagt oss villig til å hjelpe til, sier Espmark til Svenska Dagbladet.

Deres inntreden får slutt på den fastlåste situasjonen som har vært de siste månedene, ved at Svenska Akademien igjen blir beslutningsdyktig og kan velge inn nye medlemmer etter det siste årets kvinne- og mannefall.

Sara Danius og Sara Stridsberg

Dette bildet gikk verden rundt 12. april i år. Lederen av det Svenska Akademien Sara Danius (t.v.) tok sin veske og gikk etter et oppvaskmøte av de sjeldne i svensk kulturliv. I kjølvannet trakk også forfatteren Sara Stridsberg (t.h.) seg.

Foto: Jonas Ekstromer / AFP

Det igjen betyr at Svenska Akademien kan gjenvinne tilliten hos Nobelstiftelsen og få beholde ansvaret for å dele ut Nobels litteraturpris.

Årets pris er utsatt til neste år på grunn av det siste årets interne krangling og skittentøyvask, og Nobelstiftelsen har raslet med sablene om 2019-prisen da skittkastingen akademimedlemmene imellom bare fortsatte.

Setter akademiet først

Kjell Espmark bekrefter overfor svenske medier at han og andre har vært i samtaler med Nobelstiftelsen som formelt «eier» Nobelprisene, og at det viktigste nå har vært å finne en løsning som kan redde Svenska Akademien.

Englund, Danius og Espmark har tidligere tilbudt seg å komme tilbake, men da var kravet at en tredje tidligere leder og akademimedlem Horace Engdahl måtte trekke seg.

Horace Engdahl og Kjell Espmark

Akademimedlemmene Horace Engdahl og Kjell Espmark har stått steilt imot hverandre under konflikten som har truet med å rive institusjonen fra hverandre.

Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

Engdahl er en nær venn av den såkalte kulturprofilen Jean-Claude Arnault og hans kone, poeten og akademimedlem Katarina Frostenson.

Den svensk-franske teaterregissøren som drev en kjent kulturklubb i Stockholm, ble i fjor høst anklaget for overgrep og trakassering av minst 18 kvinner.

Da forholdene rundt Arnault startet å komme for dagen, ble det bestilt en uavhengig juridisk gransking.

Da granskingsrapporten var klar, viste det seg at Katarina Frostenson var medeier i kulturklubben som ektemannen drev og som Svenska Akademien bevilget penger til, bevilgninger som Frostenson var med på å vedta.

Ekteparet skal også ha tilegnet seg urettmessig tilgang til og bruk av eiendommer som tilhører akademien.

Arnault ble også anklaget for å ha lekket navnene på prisvinnere til pressen før Akademien kunngjorde navnene.

Kranglet om granskingsrapporten

Etter at granskingsrapporten var klar, ble akademimedlemmene rykende uenige om Frostenson burde ekskluderes, om granskingsrapporten burde vært bestilt og om den skulle oversendes politiet.

Engdahl gikk hardt ut mot andre akademimedlemmer i sitt forsvar av vennen og hans kone.

Jean-Claude Arnault og Katarina Frostenson på nobelutdelingen i 2001

Jean-Claude Arnault og Katarina Frostenson var i mange år et sentralt par i svensk kulturliv. Her fra utdeling av nobelprisene i 2001.

Foto: Jonas Ekstromer / AFP

Kravet om Engdahls avgang har Englund, Danius og Espmark nå firet på.

– Vi setter hensynet til Svenska Akademien over personspørsmålet. Våre stemmer trengs i akademien, og vi har etter samtaler bestemt oss for at akademien er det viktigste, sier Espmark til Sveriges Television.

Krise blant de fremste av de fremste

Svenska Akademien ble grunnlagt i 1786 og regnes som en av Sveriges viktigste kulturinstitusjoner.

De 18 medlemmene (De Aderton) velger hvert år ut hvem som skal tildeles Nobels litteraturpris samt at de deler ut en rekke andre priser og har en fremtredende rolle i kulturlivet.

I statuttene til Akademien heter det at 7 av de 18 medlemmene må være til stede når man skal ta viktige beslutninger, og at 12 av 18 må være til stede hvis nye medlemmer skal velges inn.

Etter at 6 medlemmer trakk seg i tur og orden utover våren, har akademien vært under det kritiske antallet fordi ytterligere to medlemmer ikke har deltatt i arbeidet på mange år.

Ser ut som en bratt oppoverbakke

LARS HEIKENSTEN, sjef for Nobelstiftelsen

Lars Heikensten er sjef for Nobelstiftelsen og har vært tungt inne i letingen etter en løsning.

Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kjell Espmark mener det kan vise seg vanskelig å få nye navn inn, gitt at mye av det som er brettet ut i offentligheten av interne forhold ikke er et pent syn.

– Jeg tror det kan bli et problem å få inn nye, men vi får se. Jeg kommer til å bidra så godt jeg kan, sier Espmark.

I første omgang går Espmark, Danius og Englund tilbake for å være med å stemme inn nye medlemmer.

Forfatteren sier det er for tidlig å si om de tre tilbakevendte også vil gjenoppta de andre oppgavene som følger med plassen i Svenska Akademien. Første høstmøte er 6. september, hvor de tre altså vil innta sine plasser rundt det ærverdige akademibordet.

Forfatteren medgir at Akademiens fremtid uansett ser ut som en lang oppoverbakke.

SISTE NYTT

Siste nytt