Krisemøte i Venezuela: Spørsmål om liv og død

CARACAS (NRK): Venezuelas regjering og opposisjon møtes i dag til nye samtaler. Bakteppet er særdeles dystert: Akutt matmangel og verdens høyeste inflasjon.

Tomme butikkhyller i supermarked i Caracas, Venezuela

Butikkhyllene i supermarkedene i hovedstaden Caracas er nær sagt tomme. Nå slår Venezuelas erkebiskop alarm om matmangelen.

Foto: Marco Bello / Reuters

Møtet finner sted i Santo Domingo i Den dominikanske republikk, og internasjonale meklere, blant dem Spanias tidligere statsminister José Luiz Zapatero, deltar.

Den forrige forhandlingsrunden ble avsluttet i desember, uten av det ble enighet på noen vesentlige punkter.

Venezuelas katolske kirke oppfordrer nå til ytterligere innsats, og sier det er et spørsmål om liv og død at man finner løsninger.

Les: Politiker drept i Venezuela

– Kan ikke fortsette slik

Tomme butikkhyller i supermarked i Caracas, Venezuela.

En kvinne studerer det manglende utvalget i supermarkedet.

Foto: Marco Bello / Reuters
VENEZUELA-RELIGION-MADURO-PADRON

– Venezuela rammes nå av den verste krisa i sin historie, sier erkebiskop Diego Padron i den katolske kirken.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

– På grunn av mangelen på mat, medisiner og bensin er situasjonen i landet vårt så dramatisk at jeg håper partene innser at det ikke kan fortsette slik, sier erkebiskop Diego Padron.

Han er leder for Venezuelas biskopkonferanse, og dermed landets fremste kirkeleder.

– Venezuela gjennomgår nå en krise av enorme proporsjoner, der alle dimensjoner av livet i dette landet blir rammet, sier erkebiskopen.

Ønsker hjelp fra utlandet

Regjeringen og opposisjonen står mildt sagt langt fra hverandre foran dagens forhandlinger. Venezuela er dypt splittet og mistroen er avgrunnsdyp.

Opposisjonen har flere ganger sagt at slike møter er bortkastet, og at regimet bruker dialogen for å vinne tid og klamre seg til makten.

Likevel møtes man altså, og opposisjonens viktigste krav er at landets myndigheter nå ber om humanitær hjelp fra utlandet

Les: FN advarer mot brutal fengselstortur av opposisjonelle i Venezuela

– Ingen innblanding

Men president Nicolás Maduro avviser bestemt det han kaller utenlandsk innblanding i Venezuela:

Man bruker en påstått humanitær krise som unnskyldning for å blande seg inn i landets styre. Men ingen skal blande seg inn i Venezuelas saker, sier han

– Deres løgner og manipulasjoner kjenner vi. Vi vet at USA står bak, og at mange ønsker å legge hånd på våre oljeressurser, sier presidenten.

Les: USA med krass kritikk av Venezuela på FN-møte

Venezuelas president Nicolas Maduro

Venezuelas president Nicolás Maduro benekter bestemt at det er en humanitær krise i landet, og avviser å motta hjelp fra utlandet.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Mer enn 2000 prosent

Samtidig faller Venezuelas økonomi som en stein, med en nedgang på 12 prosent i bruttonasjonalproduktet i 2017.

Les: Stjeler dyr fra dyrehage for å spise dem

Ifølge Det internasjonale pengefondet var inflasjonen i fjor på mer enn 2.000 prosent – den høyeste i verden – og den øker nå stadig raskere.

Og den høyeste prisen betaler vanlige venezuelanere: Mangelen på mat, forbruksvarer og medisiner blir stadig mer akutt, og kampen for å overleve preger store deler av befolkningen ved inngangen til 2018.

TOPSHOT-VENEZUELA-CRISIS-FOOD-SHORTAGE-PROTEST

Folk i Caracas protesterer mot matmangel og vanstyre foran et supermarked i hovedstaden.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt