Hopp til innhold

Skulle flytte inn i ny bolig - nå blir den karantenesenter

HONGKONG (NRK): Myndighetene i Hongkong vil hindre et større utbrudd av koronasmitte i byen. Et av tiltakene er å gjøre om ubebodde boligkomplekser til karantenesenter.

Kay våknet til beskjeden om at leiligheten hun skulle flytte inn i skulle bli karantenesenter

PROTESTERER: Kay skulle ha flyttet inn i sin nye leilighet denne måneden. Nå skal den brukes for å huse folk som kan ha blitt smittet av koronaviruset. Hun og flere andre demonstrerte mot myndighetenes beslutning.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi er veldig deprimerte og sinte akkurat nå. Denne morgenen fikk vi vite at vårt fremtidige hjem skal brukes som karantenesenter, sier Kay (28).

NRK møter henne lørdag, samme dag som hun og mange andre i Hongkong våknet til nyheten om at de må stille sine hjem til rådighet for myndighetene, som vil bruke dem til karantenesenter for folk som kan ha blitt smittet av koronaviruset.

Boligkompleks i Hongkong

INNFLYTTINGSKLARE: I disse innflyttingsklare boligene skal myndighetene i Hongkong plassere folk som kan ha blitt smittet av koronaviruset.

Foto: Kjersti Strømmen/NRK

I fastlands-Kina er over 34.500 mennesker smittet av viruset. For bare noen dager siden streiket helsearbeiderne i Hongkong for å få stengt grensene.

Risikerer fengselsstraff

Myndighetene i Hongkong har nå gitt ordre om at alle som ankommer fra Kina må sette seg selv i karantene, enten på hotell, eller i egne hjem for å hindre et større utbrudd av koronasmitte i byen.

De som ikke forholder seg til dette risikerer fengselsstraff på opp til et halvt år og bøter på tretti tusen kroner, men så langt blir dette ikke strengt håndhevet, og innbyggerne er derfor både redde og frustrerte.

Mange mener at myndighetene for lengst burde ha stengt grensene til fastlands-Kina, og slik ha unngått panikken som nå preger byen.

– Jeg er bekymret over om de har kontroll. Hvis de har det og folk ikke rømmer unna, er det greit, men myndighetene våre gjør alltid ting verre, sier Duke, som NRK møter på vei til boligkomplekset.

Duke er usikker på om myndighetene har kontroll på at folk som settes i karantene ikke går ut og smitter andre

BEKYMRET: Duke er usikker på om myndighetene har god nok kontroll. Det gjør ham bekymret.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi trenger en slik plass, men jeg kunne ønske at de gjorde det på en kontrollert måte. De roter alltid til alt, sier han.

Han forteller at det er usikkerheten rundt det nye viruset som gjør dem bekymret. Søndag ble det bekreftet at 38 personer i Hongkong så langt er smittet med koronaviruset.

– Vi kom oss gjennom SARS-viruset i 2003, så vi har den erfaringen. Men jeg vet ikke hvordan dette viruset kan sammenlignes.

Kritiserer myndighetene

Lørdag ettermiddag var det varslet en større protest mot myndighetenes håndtering av virussituasjonen, men da NRK ankom var det kun opprørspoliti til stede.

Opprørspolitiet på plass ved Fo Tan t-banestasjon i Hongkong

POLITI: Opprørspoliti på plass ved Fo Tan t-banestasjon der det var varslet protester mot at folk ikke får flytte inn i leilighetene de er lovet, men i stedet bruker dem til karantenesenter

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Et annet sted i byen var karantenesenterets beslutningstakere samlet i et møte. Utenfor sto folk som berøres av situasjonen og lokale politikere, som ikke er blitt hørt i prosessen.

Blant dem var Kay, som må sette boligplanene på vent. Hun skulle ha flyttet inn i leiligheten i slutten av måneden.

– Alt vi kan gjøre er å vente, slik vi er vant til å gjøre, fordi myndighetene hører ikke på oss. De ignorerer meningene våre, og det er derfor vi er så sinte.

  • Meld deg på ukesbrevet til Urix: Klikk her
Chun Yeung Estate skal bli karantenesenter

KARANTENE: Myndighetene hadde lovet å leie ut leilighetene til folk som har ventet i sju til ti år på et eget sted å bo. Nå skal Chun Yeung Estate i stedet bli karantenesenter.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt