Hopp til innhold

Vellykket rekordeksplosjon

Etter 20 år med planlegging, bygging, prøving og feiling har forskerne ved CERN i Geneve klart å gjennomføre en rekordeksplosjon.

Video Kjempeeksplosjon i CERN i dag

Applausen og jubelen brøt løs over hele verden da protoner krasjet med rekordhøy energi i verdens største partikkelakselerator, Large Hadron Collider (LHC) i Geneve klokken 13:06 i dag.

Bjørn Samset

Bjørn H. Samset, forsker i fysikk ved universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

– Fantastisk

På universitetet i Oslo sitter partikkelfysiker Bjørn H. Samset og følger med på direktesendingen fra CERN.

– Dette er helt fantastisk. Vi er meget godt fornøyde med kollisjonene som skjer akkurat nå. Jeg sitter sammen med noen kolleger og ser på de første bildene av kollisjonene nå, sier Samset til NRK.no.

På et ellers påske-stille universitet er stemningen meget god på kontoret til Samset. Han har jobbet med CERN-prosjektet i flere år, og er godt fornøyd med dagens rekordresultater i Geneve.

– Vi har lovet verden dette veldig lenge, og endelig har vi resultater. Fra å være løfter har vi nå noe konkret å vise til, sier Samset.

Han forteller at det sitter folk over hele verden å føger med på direktesendingen fra Geneve. Før de fleste andre får Samset og kollegene tilgang til bildene av selve kollisjonene. Nå skal de analysere og forske på resultatene i lang tid fremover.

Mer energi enn noensinne

– Det var en vakker begivenhet. De krasjet helt perfekt, sier en representant for CERN under sendingen som ble direkteoverført til hele verden.

For ti dager siden startet to protonstråler å gå rundt en 27 kilometer lang tunnel i hver sin retning 100 meter under bakken. I høy fart ble i dag kraftige magneter brukt for å tvinge dem til å møtes i et krasj. De bittesmå partiklene kolliderte med hverandre med 3,5 ganger mer energi enn det som noensinne tidligere er utprøvd.

Det skjedde noen minutter på overtid, og partikkelakseleratoren gjennomføre dermed de første vellykkede forsøkene på å kollidere protoner ved rekordenergien 7 TeV, eller om lag en mikrojoule.

LHC har som mål å gi oss en bedre forståelse av de minste byggestenene i naturen, elementærpartiklene.

8000 fysikerne fra over 80 land vil bruke mye tid fremover til å forstå maskinen og studere fysikken i kollisjonene.

Switzerland Big Bang Machine

Jubel på CERN i Geneve etter rekordkraftig partikkelkollisjon i den såkalte Big Bang-maskinen.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Stadige forsinkelser

Etter en 14 måneder lang utsettelse på grunn av overoppheting i september i 2008, ble maskinen på ny startet opp igjen i november. Da skjedde de første vellykkede atomkollisjonene mellom to sirkulerende partikkelstrømmer i maskinen. De to strålene kolliderte da minst fire ganger.

Men det som har skjedd i dag er flere ganger kraftigere kollisjoner med mye høyere fart.

Planen er at det inne i LHC skal gjennomføres kollisjoner i 18 til 24 måneder. Deretter skal fysikerne starte analysene av resultatene.

Les mer: Vellykket atomkollisjon i CERN
Les også: Glede etter kjempekollisjon

Partikkelakseleratoren i CERN

Partikkelakseleratoren i CERN.

Foto: Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt