Hopp til innhold

Vellykket atomkollisjon i CERN

Forskere ved CERN i Geneve har i kveld klart å oppnå en vellykket kollisjon mellom to sirkulerende partikkelstrømmer.

Partikkelakseleratoren i CERN
Foto: Scanpix

Partikkelakseleratoren ved navn LHC (Large Hadron Collider) ble startet opp igjen på fredag, etter 14 måneders utsettelse.

Ifølge en pressemelding fra CERN skal de to strålene ha kollidert minst fire ganger i ettermiddag og kveld.

– Det er en stor prestasjon at vi har kommet så langt på så liten tid, sier CERN-sjef Rolf Heuer ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også i Norge skaper nyheten begeistring:

– Vi har alt hentet de første datafilene til Norge og er i gang med å studere dem. Nå begynner den virkelige moroa med LHC, skriver partikkelfysiker Bjørn Samset ved Universitetet i Oslo til NRK.

CERN har publisert et 3D-bilde av ettermiddagens kollisjon .

En heliumslekkasje førte til at forsøket måtte avbrytes i september i fjor, men nå har forskerne omsider kunnet fortsette arbeidet med å gjenskape «The Big Bang».

Lysets hastighet

Enorme mengder energi skal buldre gjennom den 27 kilometer lange partikkelakselleratoren som er bygd 90 meter under bakken på grensen mellom Frankrike og Sveits.

Millioner av ørsmå protoner skal opp i lysets hastighet. For å klare det må de legge bak seg en avstand like lang som til ytterkanten av vårt planetsystem - og tilbake igjen.

Etter denne ferden skal de så styres i kollisjon med hverandre for å gjenskape forholdene slik de var i et millionte-dels sekund etter Big Bang.

– Maskinen er nå kjølt ned til 270 grader og forskerne skal kjøre atomer mot hverandre i stadig høyere hastighet. For så til slutt å gjenskap de forholdene som var rett før «The Big Bang», forklarte astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.no på fredag.

Ingen fare

Selv om alt så langt har gått etter planen de tre siste dagene, vil det ta lang tid før man kan lese noen resultater ut av forsøkene.

Video nsps_upload_2009_11_23_22_1_16_1106.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

ANIMASJON: Slik fungerer Big Bang-maskinen.

– Det vil nok ta en del uker og måneder å komme opp i høy nok energi, og ytterligere lengre tid før man får noen fornuftige resultater, sa Ødegaard til NRK.

Selv om noen er engstelige for at gjenskapelsen av «The Big Bang» skal skape sorte hull og føre til at verden går under, mener Ødegaard at det ikke er noen grunn til panikk.

– Nei verden går ikke under, selv i disse 2012-dager. Dette er noe som skjer i naturen hver dag. Partikler fra verdensrommet treffer atmosfæren med enda større kraft enn det som er tilfelle her, sier Ødegaard til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt