Hopp til innhold

Dette besøket provoserer Kina

Kina protesterer på et møte mellom Dalai Lama og den indiske presidenten tidligere denne måneden. Myndighetene hevder at møtet har påvirket båndene mellom de asiatiske naboene negativt.

Dalai Lama i India

Dalai Lama under besøket i India tidligere i desember. Møtet med president Pranab Mukherjee var av ikke-politisk art, ifølge myndighetene.

Foto: Anindito Mukherjee / Reuters

I begynnelsen av desember var Dalai Lama på besøk i India, der han blant annet møtte president Pranab Mukherjee.

– Kina tar fullstendig avstand fra enhver form for kontakt som tjenestemenn i andre land har med Dalai Lama. Vi oppfordrer India til å respektere Kinas interesser og bekymringer, og bidra til at man unngår å skade forholdet mellom Kina og India, sier Geng Shuang, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

– Ikke politisk

India avviser kritikken og sier at den 81 år gamle tibetanske buddhistmunken og Indias president traff hverandre i en ikke-politisk sammenheng, skriver lokale medier.

Dalai Lama skapte hodebry for norske politikere da han kom på besøk i 2014. Ingen i regjeringen møtte ham, noe statsminister Erna Solberg (H) forklarte med et ønske om å forbedre forholdet til Kina.

Flere opposisjonspolitikere valgte imidlertid å treffe den åndelige lederen, som var invitert av Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den Norske Tibet-komité.

Krav mot gratulasjon

Kinesiske myndigheter ba samtidig Norge om å love å aldri gratulere en fremtidig kinesisk fredsprisvinner som er kritisk til myndighetene.

Dalai Lama flyktet fra Tibet til India i 1959, der han har bodd i eksil i Dharamsala siden da.

SISTE NYTT

Siste nytt