– Dette er ikke noe nytt. Kina har kommet med advarsler før, men de har ingen innflytelse på komiteens arbeid, sier Geir Lundestad, Nobelkomiteens sekretær og direktør ved Nobelinstituttet, til NTB.
– Vi har jo tidligere gitt prisen til Dalai Lama og vist at vi ikke bryr oss så mye om Kinas kritikk, tilføyer Lundestad.
Dalai Lama fikk Nobels fredspris i 1989, noe som utløste en tilnærmet istid i forholdet mellom Kina og Norge.
Liu Xiaobo ble 1. juledag
for undergravingsvirksomhet fordi han hadde forfattet og underskrevet et opprop for demokrati og politiske reformer i Kina. Han ble i forrige uke nominert til Nobels fredspris.Advart
Tirsdag advarte en talsmann for Kinas utenriksdepartement Nobelkomiteen mot å gi prisen til Liu.
– Hvis Nobels fredspris gis til en slik person, er det åpenbart at det er fullstendig galt, sa UD-talsmann Ma Zhaoxu, uten å si noe nærmere om hvorfor.
Hør NRKs Asia-korrespondent:
Liu Xiaobo er nominert av lederen for den amerikanske PEN-klubben, Kwame Anthony Appiah, professor i filosofi ved Princeton-universitetet.
Liu Xiaobo er medlem av den kinesiske PEN-klubben. PEN-klubben arbeider generelt for styrking av ytringsfriheten verden over.
Demonstranter protesterer mot fengslingen av Liu Xiaobo.
Foto: Kin Cheung / Scanpix/AP– Udelelige rettigheter
– Å ære Liu med Nobels fredspris ville være en kraftig understrekning av det faktum at de rettighetene som er innskrevet i de internasjonale menneskerettighetene, verdier som Kina har erkjent og underskrevet, er udelelige rettigheter for enhver mann og kvinne, rettigheter som ikke kan være forhandlingstema, sa Appiah i en uttalelse.
– Forslaget vil bli behandlet på linje med alle de andre forslagene som er kommet inn, sier Lundestad. Nobelkomiteen vil først på sitt møte 10. mars ha oversikt over antallet innkomne forslag.
Tsjekkisk-slovakisk støtte
En gruppe på i alt 91 tsjekkiske og slovakiske folkevalgte og intellektuelle ga onsdag sin støtte til nominasjonen av Liu.
Dokumentet Liu forfattet og underskrev i Kina, Charta 08, var laget etter mønster av Charta 77, et opprop for demokrati og politiske rettigheter i det daværende kommunistiske Tsjekkoslovakia i 1977.
– Liu var inspirert av Charta 77, ikke bare av navnet, men i innhold og mål, sier senator Alexandr Vondra til nyhetsbyrået Reuters.
– Vi kan ikke sitte stille når noen langt unna finner inspirasjon i det over 30 år etter.
Også tidligere president Václav Havel, Tsjekkias kanskje fremste opposisjonelle og kjent dramatiker, skal ha nominert Liu, ifølge Reuters.