Kashmir – en bruksanvisning

Da britene trakk seg ut i 1947 var det ingen tvil om hva Kashmir var. I dag består den tidligere prinsestaten av tre, fire eller fem enheter, alt etter hvordan man regner og hva man tar med.

Muslimer i Srinagar roper slagord for frihet og mot USA

Muslimer i Srinagar i indisk Kashmir roper slagord for frihet og mot USA 6. mai i år, i forbindelse med at Osama bin Laden har blitt drept.

Foto: Dar Yasin / Ap

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Det eneste som er sikkert, er at Indias nordligste delstat er omstridt, og at den ligger skviset inn oppunder Himalaya omringet av Pakistan i vest, Afghanistan i nord og Kina i øst.

LES OGSÅ: Kashmir - med sjelen i sjalet

LES OGSÅ: Het og blodig sommer i Kashmir

Jammu, Kashmirdalen og Ladakh

Protestar i Kashmir

Kashmirere demonstrerer for frihet i Srinagar.

Foto: DANISH ISMAIL / SCANPIX
Soldat patruljerer gate i Srinagar, Kashmir

Soldat patruljerer gate i Srinagar, Kashmir.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Den indiske delstaten, som er på 220.000 kvadratkilometer og har 12 millioner innbyggere, består av tre nærmest uavhengige og særpregede enheter.

I Jammu, i sør, med vinterhovedstaden Jammu, er 65 prosent av befolkningen hinduer.

Delstaten Kashmir er preget av hindutempler og hinduhelligheter. Hinduene er langt mer positive til å forbli en del av India enn delstatens muslimer.

Kashmirdalen, med sommerhovedstaden Srinagar, ligger lenger nord. Dalen ligger mellom to fjellkjeder, er 135 kilometer lang og 32 kilometer bred og har den idylliske Dal-sjøen som en sentral attraksjon.

Her er om lag 95 prosent av innbyggerne muslimer, og de fleste av dem er kashmirske nasjonalister.

Ladakh, som bare har 300.000 innbyggere, blir ofte kalt «Lille Tibet». Flertallet av befolkningen i Ladakh er buddhister og føler seg både geografisk isolert og politisk fremmedgjort i forhold til delstatens muslimske flertall.

Ladakh, som er en av de mest særpregede og pittoreske delene av India, ligger på 3000 meters høyde, og har fjell og fjelloverganger på over 7000 meter.

PoK

PoK står for «Pakistan-occipied Kashmir», slik de sier i India.

Internasjonalt kalles denne delen PaK, eller «Pakistan-administered Kashmir».

I Pakistan snakker de om «Azad Kashmir», altså «det frie Kashmir». De refererer til Jammu og Kashmirdalen som IoK, eller «Indian-occupied Kashmir».

LES: – Me vil ha fridom

Denne delen ligger nord for Jammu og Kashmirdalen, med en lang, smal stripe i vest mot det egentlige Pakistan (landet) og har omtrent samme flateinnhold som Buskerud fylke og samme befolkning som Norge, rundt fem millioner.

Området går som en kile nord for «Indisk Kashmir». Med det har Pakistan felles grense med Kina, og India grenser ikke lenger til Afghanistan. Spesielt den felles pakistansk-kinesiske grensen har stor geopolitisk betydning og er til stor bekymring for India.

Aksai Chin

Denne i all hovedsak folketomme Himalaya-delen av Kashmir, ligger øst for Ladakh. Aksai Chin er okkupert av Kina, slik India ser det.

Området består stort sett av høytliggende ørkenplatåer og isbreer.

Kina har aldri akseptert den grensen India begynte å tegne inn på kartene på 1950-tallet. Det omstridte området, som er på størrelse med Nordland fylke, var en av grunnene til krigen mellom India og Kina i 1962.

LES OGSÅ: Het og blodig sommer i Kashmir

SISTE NYTT

Siste nytt