Het og blodig sommer i Kashmir

Et bittert opprør i Kashmir har rystet India helt inn i nasjonssjelen.

Opprør i Kashmir

En dukke av delstatsstatssminister Omar Abdullah brennes i opprørets hete. Det har vært mange dukker av Abdullah som har gått med i løpet av sommermånedene.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Det har vært en het sommer i Kashmir, og den er ikke over ennå.

I går, fredag, ble en 17-åring drept og flere andre hardt skadd, etter at indiske sikkerhetsstyrker åpnet ild for å stanse nok en demonstrasjon.

- Dra hjem til India

- De siste to månedene er nærmere 60 mennesker blitt drept, de fleste av den ungdommer. De roper til soldatene: «Dra hjem India. Reis!», forteller Suvaid Yaseen.

Han er fra Kashmir, men studerer i New Dehli. Suvaid har selv vært i Kashmir og demonstrert i sommerhovedstaden Srinagar i sommer.

Han og de andre demonstrantene er indiske statsborgere, men føler seg fremmedgjort i det de ikke kaller eget land og kaster stein mot det de omtaler som «okkupasjonsstyrker».

Ikke ulikt hva palestinske ungdommer har gjort på Vestbredden, der Israel er okkupanten.

Internt opprør

- Indisk presse har omtalt sommerens sammenstøt i Kashmir som «Intifaden», men kun som et lettfattelig politisk begrep, ikke som en politisk parallell, sier Najeeb Mubarki, redaktør i avisen The Economic Times .

Han understreker at i Midtøsten er palestinerne provosert fordi de blir ekskludert. I Kashmir er innbyggerne frustrert over å bli inkludert i et land de ikke vil være en del av.

Kashmir-konflikten har internasjonalt alltid vært oppfattet som en konflikt mellom India og Pakistan, om hvilket land Kashmir skal tilhøre. Det nye i sommer, er at demonstrasjonene ikke har hatt noe med forholdet til Pakistan å gjøre.

Enkelte indiske kommentatorer har påpekt at dét Pakistan ikke har klart å få frem i løpet av drøyt 60 år, har steinkastende ungdommer anskueliggjort i løpet av noen sommeruker.

Dette er ikke først og fremst en konflikt mellom to selvstendige nasjoner. Det er en intern indisk konflikt.

- Indiske myndigheter har tidligere kunnet dekke over lokalbefolkningens misnøye ved å fokusere på den militante motstanden fra væpnede opprørere med en pakistansk agenda.

- Men dette er - i bunn og grunn - en ikke-voldelig sivil protest mot en politistat, en okkupasjonsmakt eller litt av begge deler, sier redaktør Mubarki.

Vil ha uavhengighet

- Det må bli en folkeavstemming, sier Suvaid Yaseen, som mener at det er helt uaktuelt for Kashmirdalens fem millioner innbyggere å rive seg løs fra India for å bli en del av Pakistan.

- Det var kanskje et alternativ tidligere, sier han.

Han tror at om de får avholde den folkeavstemningen som har vært lovet dem i mer enn 60 år, så vil flertallet gå inn for uavhengighet. Han mener det er like uaktuelt å slutte seg til India som til Pakistan - etter alt som har skjedd.

KASHMIR

Rundt 14 prosent (ca 125 millioner) av Indias innbyggere er muslimer. I Kashmir utgjør muslimene nær 80 prosent.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / Afp

- De 70.000 som er blitt drept - de fleste av dem sivile - er blitt drept av indiske styrker. De døde var våre brødre, våre søstre, våre fedre. Hver eneste familie er berørt, sier han.

Han legger til at man kan ikke se sin far bli brutalt drept det ene øyeblikket og så forsone seg med morderne det neste.

Medier manipuleres

Det bor mange kashmiris i New Delhi. De er rystet over hvordan konflikten i hjemstaten er blitt fremstilt i indisk presse.

De hevder det er en ensidig fokusering på indiske myndigheters heroiske kamp mot væpnede separatister, der journalistene fra hovedstaden har vært på invitasjonsturer til fronten og vært såkalt «embedded» med de selvoppofrende forsvarerne av fedrelandet.

På den måten får de aldri høre hva lokalbefolkningen mener og hvorfor de kaller det en okkupasjon.

Økt interesse

På et godt besøkt møte på Nehru-universitetet denne uka, var dette tema.

Mann død etter Kashmir-opptøyer

En av de siste døde etter opptøyene i sommerhovedstaden Srinagar pakkes inn av en ambulansesjåfør.

Foto: Dar Yasin / Ap
Uro i Kashmir

Ekstra politi- og militærstyrker er satt inn for å slå ned opprøret.

Foto: Dar Yasin / Ap

Bare fremmøtet tydet på at indere nå er i ferd med å få øynene opp for at deres eget land, verdens største demokrati, begår urett i Kashmir, ble det sagt.

Ikke minst over den enorme militariseringen der forholdstallet mellom soldater og befolkning, soldater og væpnet motstand, er det høyeste i verden.

Og der soldatene har rett til å skyte for å drepe kun på mistanke.

Der soldatene kan bryte opp en hver ansamling av folk utover fire stykker fordi det kan være et politisk møte.

Eller der de kan gå inn i et hvilket som helst hus når som helst og arrestere folk fordi det kan være at noe ulovlig planlegges.

- Hatet mot de indiske soldatene er intenst, sier Suvaid, som legger til at det muslimske folkeflertallet i Kashmirdalen ikke har noen tillit til politikerne i New Delhi, eller deres støttespillere i Srinagar, som delstatsstatsminister Omar Abdullah.

«Når folk tar loven i egne hender, så får det konsekvenser», uttalte Abdullah i sommer.

Det var stilt store forhåpninger til den unge «tronarvingen», som var tredjegenerasjons «chief minister» i Kashmir da han ble valgt i januar i fjor.

- Han har mislyktes og er en del av problemet, ikke en del av en løsning, sier Suvaid Yaseen. En oppfatning som åpenbart deles av mange i Kashmir.

Økt innsikt

Kashmirs delstatsstatsminister Omar Abdullah

Delstatsstatsminister Omar Abdullah representerer det pro-indiske partiet Nasjonalkongressen.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / Afp

Men det man har sett i sommer, spesielt av skyting med skarpt mot ubevæpnede sivilister, spres på Internett, legges ut på YouTube og skildres på Facebook av de unge øyenvitnene og demosntrantene i Kashmir, har endret premissene.

- Dette blir nå fanget opp og har blitt referert i indiske medier, og et mer nyansert bilde er i ferd med å tegne seg, konkluderte noen av møtedeltagerne på Nehru-universitetet.

Sånn sett kan India være ved et vendepunkt hva forståelsen av den dypere og bakenforliggende konflikten i Kasmir angår.

I stedet for å se på det kun som en konflikt med Pakistan - hvilket det også er - ser stadig flere at det er en nasjonal utfordring der Indias sjel, selvrespekt og demokratiske verdigrunnlag står på spill.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt