Hopp til innhold

Juncker til UKIP: – Hvorfor er dere her?

Det ble svært høy temperatur under tirsdagens debatt i EU-parlamentet da Storbritannias utmelding var tema. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gikk hardt ut mot Nigel Farage og hans nasjonalistiske parti UKIP.

Det var høy temperatur under debatten i Europaparlamentet og det ble ikke bedre av at UKIP og Nigel Farage ertet på seg EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker lot seg irritere over UKIP.

Da UKIP-leder Nigel Farage, som ledet kampanjen for brexit, og resten av partiets delegasjon begynte å applaudere etter at Juncker hadde sagt at avstemningen i Storbritannia måtte respekteres, kom responsen kjapt fra kommisjonens president.

– Det er siste gang dere applauderer her, sa han til stor applaus fra resten av forsamlingen.

– Hvorfor er dere her?

Deretter fortsatte Juncker med å si at han var overrasket over at UKIP og Farage i det hele tatt var til stede.

– Dere kjempet for å forlate EU, det britiske folk stemte for. Hvorfor er dere her? Spurte han og høstet enda mer applaus.

Under sitt innlegg i debatten gjorde Juncker det klart at EU ikke vil innlede noen forhandlinger med Storbritannia før landet utløser paragraf 50 om at de forlater unionen, og understreket at det ikke er mulig å innlede uformelle eller hemmelige forhandlinger om vilkårene før dette var på plass.

– Jeg vil at Storbritannia avklarer sin posisjon, ikke i dag, ikke i morgen klokka ni, men snart. Vi kan ikke akseptere at usikkerheten dras ut, sa Juncker.

Farage: – Dere ler ikke nå!

Da det ble Farage sin tur til å si noe var buingen i parlamentet øredøvende.

– Tusen takk for det, en veldig varm velkomst! Ropte en glisende UKIP-leder.

Så ille var buingen at EU-parlamentets president Martin Schulz, som ledet debatten, måtte be de til stede om å være stille og minne dem på at man i et demokrati hører på hva noen har å si selv om de ikke likte det.

– Da jeg kom hit for 17 år siden og sa at jeg ønsket at Storbritannia skulle forlate EU, lo dere alle sammen av meg. Men dere ler ikke nå, gjør dere? Sa Farage og advarte om at Storbritannia ikke kom til å være det siste landet til å forlate unionen.

– Kan få bedre avtale enn Norge

Men Farage påpekte også at Storbritannia ikke kommer til å snu ryggen til Europa, og oppfordret EU til å forhandle fram en avtale om frihandel med Storbritannia.

– La oss lage en fornuftig frihandelsavtale, sa han.

– Hvis dere forkaster muligheten til en fornuftig handelsavtale vil konsekvensene være lagt verre for dere enn for oss.

Farage sa også at britene ønsker å være gode venner, gode naboer, gode handelspartnere.

– Vi er de største handelspartnerne i Eurosonen. Vi kan få en langt bedre avtale enn Norge, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt