Hopp til innhold

Cameron: Vil ikke snu ryggen til Europa

I dag møter David Cameron EU-toppene for første gang siden Storbritannia stemte for å forlate Unionen. Det er ventet at EU-lederne vil presse på for å fremskynde Storbritannias EU-exit.

Englands statsminister sier Storbritnnia ikke vil vende Europa ryggen på vei inn til første EU-møte i Brussel etter brexit.

VANSKELIGE SPØRSMÅL: Cameron måtte svare på mange spørsmål da Parlamentet mandag møttes for første gang siden brexit-flertallet. I dag venter flere spørsmål i EU.

Mens Europa forsøker å forsone seg med Storbritannias beslutning om å forlate EU, skal avtroppende statsminister David Cameron i dag delta på en arbeidsmiddag med EU-toppene.

– Der vil han mest sannsynlig først og fremst orientere om avgjørelsen flertallet i Storbritannia har tatt og hvordan han ser på ting. Han vil så appellere til at de finner en løsning sammen, sier direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ulf Sverdrup til NRK.

Nupi-direktør Ulf Sverdrup

EU KAN IKKE FORLANGE SVAR NÅ: EU har ikke noe pressmiddel for at David Cameron må sette i gang brexit prosessen fra EU nå, sier direktør Ulf Sverdup ved NUPI til NRK.

Foto: Nupi

Cameron kjempet hardt for at Storbritannia fortsatt skulle være medlem av EU. Da nederlaget ble klart har han vært tydelig på at resultatet skal bli akseptert.

– Selv om vi melder oss ut av EU, må vi ikke snu ryggen til Europa. Disse landene er våre naboer, venner og allierte, sa Cameron da han ankom Brussel tirsdag.

Vil ikke starte prosessen

Senest på mandag gjentok Cameron også at det ikke haster å aktivere EU-traktatens artikkel 50, en forutsetning for å starte den formelle utmeldingsprosessen.

Det er stikk i strid med budskapet fra EU-toppene. Siden folkeavstemningen har de understreket at britene snarlig må sette i gang den formelle skilsmissen.

Britene får verken formelle eller uformelle samtaler om sin framtid i EU før det skjer, fastslo Tysklands statsminister Angela Merkel mandag.

– Han bør skissere noen tanker om hvilken retning de kommer til å gå i, og en mulig timeplan. Men så lenge de er EU-medlem, er det ikke slik at Cameron må gjøre noe nå, sier Sverdrup.

– Det som blir viktig å finne ut av nå er hvordan Cameron og britene tolker folkeavstemningen. Er det et nei til fortsatt integrasjon i Europa?

Storbritannias EU-kommissær Jonathan Hill trakk seg fra sitt verv lørdag. Britene må nå finne ut om en ny mann skal ha stillingen til brexit er et faktum.

Kan bli ny avstemning

Samtidig går spekulasjonene i Brussel om at utmeldingen kanskje aldri kommer, og at brexit kan unngås.

– Et mulig scenario er at britene de neste årene forhandler om vilkårene til en avtale utenfor EU. Når avtalen så er klar presenterer man den for folket og ber de stemme på nytt. Vil de ha den nye avtalen, eller er det bedre å fortsette som medlem i EU?

– En ny avtale vil uansett være dårligere, men folk kan likevel komme til å si nei til å bli i EU, sier Sverdrup til NRK.

Ingen vet hvilke svar Cameron kommer med under middagen i kveld, men som en tjenestemann sa før toppmøtet:

– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet.

SISTE NYTT

Siste nytt