Hopp til innhold

Cameron utelukker ny folkeavstemning

Statsminister David Cameron ber britene forberede seg på vanskelige tider. I parlamentet i dag irettesatte han dem som mobber polakker.

David Cameron

REFSET BRITENE: Statsminister David Cameron tok sterkt avstand fra angrep på utlendinger som han sa hadde forekommet de siste dagene.

Foto: Ap

Statsministeren holdt i ettermiddag den første redegjørelsen i parlamentet etter at valgresultatet som vil ta landet ut av EU, ble klart fredag morgen.

Han la ikke skjul på at det vil bli vanskelige tider for britene fremover.

– Vi har allerede sett at det blir justeringer i økonomien, sa han med klar referanse til børsnedgangen og de britiske bankaksjenes verdistup.

– Vi kan ikke blokkere det britiske folkets vilje. Avgjørelsen må respektere og prosessen må begynne, sa Cameron, og tok dermed avstand fra nei-general Boris Johnson som har sagt at det ikke haster.

Vil ikke utløse artikkel 50

Statsministeren sa også at det ikke trengs å ta formelle skritt riktig i retning en utmeldelse ennå. I løpet av helgen har flere EU-topper tatt til orde for at britene snarlig må aktivere EU-traktatens artikkel 50 som starter den formelle utmeldingsprosessen. Men det er for tidlig, mente Cameron.

Før statsministeren tok ordet i parlamentet, hadde hans talsperson utelukket en folkeavstemning nummer 2.

Dette er det ikke engang fjerne planer om, sa talskvinnen. Mandag ettermiddag har 3,7 millioner undertegnet et opprop til støtte for at parlamentet tar opp denne muligheten til debatt.

Lovet polakker beskyttelse

Cameron tok også sterk avstand fra det han kalte verbale og hatefulle angrep på utlendinger de siste dagene i Storbritannia. Blant annet har et polsk forsamlingslokale blitt tagget ned, og enkeltpersoner fra etniske minoriteter har blitt utskjelt på gata.

– Dette er avskyelige angrep på mennesker som har kommet hit og gitt et strålende bidrag til vårt samfunn. Dette finner vi oss ikke i, og det må stoppes, sa Cameron i parlamentet. Han fikk tydelig bifall for dette fra begge sider.

Han forsikret både utlendinger som bor i Storbritannias og briter som bor andre steder i EU, at utmeldelsen av EU kommer ikke kommer til å føre til umiddelbare endringer.

Cameron fortalte at han har beklaget angrepene på polske immigranter overfor den polske statsministeren.

– Jeg snakket med henne i ettermiddag og sa hvor bekymret jeg var over angrepene som har skjedd, og forsikret henne om at vi gjør alt vi kan for å beskytte polakker i dette landet, sa han.

Ny statsminister i september

Cameron har gjort det klart at det er opp til den nye beboeren i Downing Street 10 å starte utmeldelsesprosessen. Graham Brady som leder valgkomiteen i det konservative partiet, har sagt at etterfølgeren bør være på plass innen september.

SISTE NYTT

Siste nytt