Hopp til innhold

Julian Assange blir ikke begjært utlevert til Sverige

Svenske myndigheter har bestemt at Julian Assange ikke skal begjæres utlevert til Sverige i forbindelse med voldtektene han er mistenkt for i 2010. Samtidig fortsetter etterforskningen.

Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er mistenkt for to voldtekter som skal ha funnet sted i Stockholm i 2010.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Det ble kunngjort etter et rettsmøte i Uppsala tingrett mandag.

Svenske påtalemyndigheter hadde på forhånd varslet at de ville utstede en europeisk arrestordre som begjærer Assange utlevert til Sverige, dersom tingretten bestemte at han skulle «häktas i sin fråvaro».

Dette er nødvendig for at han skal kunne begjæres utlevert.

– En stor seier, sier forsvarsadvokat Per E. Samuelsson om tingrettens beslutning.

– Naivt av tingretten å tro at Assange kommer til å samarbeide med påtalemyndighetene når han ikke har gjort det på ni år, sier Elisabeth Massi Fritz, bistandsadvokaten til en av kvinnene som anklager Assange for voldtekt.

Vil avhøre Assange i Storbritannia

I en pressemelding sa aktor Eva-Marie Persson at hun har full respekt for domstolens avgjørelse.

– Nå fortsetter etterforskningen dels med avhør i Sverige, dels ved at det vil utstedes en europeisk utredningsorder for å kunne forhøre Julian Assange.

Den europeiske utredningsordren lar myndigheter i ett EU-medlemsland etterforske lovbrudd i et annet medlemsland.

Ifølge SVT sa aktor Eva-Marie Persson under rettsmøtet at det er en viss rømningsfare knyttet til Assange, noe hun mente at gir skjellig grunn til å varetektsfengsle ham.

På spørsmål om hvorfor hun ønsket å begjære ham utlevert til Sverige selv om etterforskningen kunne fortsette uansett, svarte Persson at det hadde «gitt et sett med andre verktøy»

Forsvarsadvokaten stilte seg spørrende til svenske myndigheters ønske om å varetektsfengsle Assange:

– Hvorfor skal man frihetsberøve noen som allerede er frihetsberøvet?, sa han med en henvisning til pågripelsen av Assange i London i april.

– Det eneste svaret jeg ser er et ønske om å konkurrere med USA, fortsatte advokaten.

Julian Assange sin forsvarsadvokat Per Samuelsson

Julian Assange sin forsvarsadvokat Per E. Samuelsson møtte i Uppsala tingrett mandag.

Foto: Anna Ringstrom / Reuters

Samuelsson la til at hans klient fremover må kunne fokusere på å forsvare seg mot USAs utleveringsbegjæring.

Påtalemyndigheten ved Eva Marie-Persson svarte med å vise til at de påståtte kriminelle handlingene Assange er mistenkt for, skal ha funnet sted i Sverige.

– Det handler ikke om å konkurrere med USA, men om at lovbruddet ble begått i Sverige og derfor skal etterforskes i Sverige, sa hun ifølge SVT.

Mistenkt for voldtekt av svenske kvinner

Bakgrunnen for tingrettens beslutning er hendelser som skal ha funnet sted sommeren 2010, da Assange var på besøk i Stockholm.

Etter besøket ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuell trakassering mot to svenske kvinner.

Etterforskningen ble stanset i 2017 på grunn av manglende fremdrift, men etter at Assange i april ble pågrepet i London besluttet svenske påtalemyndigheter å gjenoppta etterforskningen.

17 nye tiltalepunkter

Wikileaks-grunnleggeren har sittet i politisk eksil på den ecuadorianske ambassaden i London, helt siden britisk høyesterett i 2012 slo fast at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet da å bli utlevert videre fra Sverige til USA.

11. april besluttet den ecuadorianske regjeringen å trekke tilbake beskyttelsen, noe som førte til at Assange ble pågrepet av britisk politi i ambassaden.

Etter pågripelsen ble det klart at amerikanske myndigheter ønsker ham utlevert. Nylig utvidet de tiltalen mot Assange med 17 nye punkter, noe som kan gjøre en utlevering til USA mye mer alvorlig.

I den utvidede tiltalen anklages Assange blant annet for brudd på den amerikanske spionlovgivningen.

Menneskerettsekspert: Assange utsatt for psykisk tortur

Forrige uke ble Assange innlagt på sykehus. Ifølge forsvarsadvokaten er han i så dårlig tilstand at det ikke er mulig å ha en normal samtale med ham.

Beskjeden kom etter at menneskerettighetsekspert Nils Melzer i FN uttalte at han mener Assange har blitt utsatt for psykisk tortur.

Eksperten sier Wikileaks-grunnleggeren har blitt utsatt for onde, inhumane og ydmykende handlinger i flere år av media, domstoler og politikere.

Assange var i 2006 med på å grunnlegge nettstedet Wikileaks, som har publisert store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt