Assange varetektsfengslet frem til mai

Retten i London har funnet Julian Assange skyldig i å bryte betingelsene for løslatelse mot kausjon i 2012. Både straff og utleveringsbegjæringen behandles 2. mai.

Politiet sier de pågrep Wikileaks-grunnleggeren etter å ha blitt invitert inn i ambassaden. Det skal ha skjedd etter at Ecuadors regjering ikke ville gi ham asyl lenger.

Amerikanske myndigheter har ifølge britisk politi gjentatt at de ønsker Assange utlevert.

Assange hadde siden 2012 sittet i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London.

– Julian Assange (47), er pågrepet av tjenestemenn i Ecuadors ambassade, på bakgrunn av en arrestordre fra Westminster Magistrates' Court utstedt 29. juni 2012, heter det i en uttalelse fra politiet i London.

Den samme retten har i dag funnet ham skyldig i brudd på løslatelsesvilkårene, og holder ham varetektsfengslet fram til straffeutmålingen. Han risikerer tolv års fengsel.

Han skal møte i retten igjen 2, mai, da USAs utleveringsbegjæring skal behandles. USA har siktet Assange for å ha hjulpet til med datahacking av datamaskiner som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ecuadors president: Slutt på tålmodigheten

Wikileaks reagerer kraftig og sier Ecuadors oppførsel er i strid med internasjonal rett.

Assange fikk politisk asyl i Ecuador av landets daværende president Rafael Correa, men etter at Lenin Moreno tok over som president i 2017, har Assange flere ganger blitt omtalt som en «uønsket gjest».

Moreno sier Ecuador har fått garantier for at Assange ikke skal utleveres til et land der han kan risikere dødsstraff.

Presidenten har publisert en video der han forklarer at tålmodigheten med Assange var slutt etter alle årene i ambassaden. Der sier han blant annet at Assange flere ganger har brutt lover og regler, blant annet ved å installere ulovlig elektronisk utstyr. Han sier Assange har oppført seg uhøflig og aggressivt.

– Ecuador har fulgt folkeretten og menneskerettighetene, mens Assange gjentatte ganger har krenket dem, sier Moreno.

Britene takket for samarbeidet

Den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt har takket Ecuador for samarbeidet og sier Assange ikke er noen helt.

Laster Twitter-innhold

Britene har ikke hatt kontakt med USA, som ønsker Assange utlevert. Assange vil heller ikke blitt utlevert til et land der han kan bli dømt til døden.

– Vi utleverer ikke noen til noe land der en person kan bli dømt til døden, sier statssekretær Sir Alan Duncan i utenriksdepartementet.

Fra russiske myndigheter heter det at britene «kveler friheten» ved å arrestere Assange.

Amerikanske myndigheter mener Wikileaks ble brukt av russiske interesser til å publisere opplysninger som kunne skade Hillary Clinton i forbindelse med presidentvalget i 2016.

Assange grunnla i 2006 nettstedet Wikileaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Han har i flere år vært anklaget for å ha voldtatt en kvinne i Sverige. Saken er blitt henlagt og i fjor trakk Sverige tilbake anmodningen om å få Assange utlevert.

Julian Assange

Julian Assange har sittet i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London i flere år.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt