Hopp til innhold

Wikileaks-gründer beskyldes for voldtekt

Wikileaks frontfigur, Julian Assange, mistenkes for voldtekt i Sverige. Han ble fredag kveld siktet og etterlyst av svensk politi.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange

Assange er verdenskjent og omdiskutert for sitt arbeid for nettstedet Wikileaks. Han ble siktet og etterlyst fredag kveld, mistenkt for voldtekt.

Foto: SVT

Det bekrefter jourhavende jurist Marie Häljebo Kjellstrand ved stockholmspolitiet til avisen Expressen.

– Det handler om voldtekt og seksuell trakassering, sier Hälljebo til Aftonbladet.

– Ja, jeg kan bekrefte at han er siktet og etterlyst, sier Johan Kjellsson, også jourhavende jurist i stockholmspolitiet, til Svenska Dagbladet. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Assange er verdenskjent og omdiskutert for sitt arbeid for nettstedet Wikileaks, som har publisert en rekke oppsiktsvekkende lekkasjer fra blant annet krigen i Afghanistan.

Australske Assange sier han har følt seg forfulgt, overvåket og truet i lengre tid.

LES OGSÅ: Wikileaks: Dette er varslernes vaktbikkje
LES OGSÅ: Profil i NRK Kurer: Wikileaks

– Anklagene er ikke sanne

Wikileaks-gründeren har i den siste tiden vært i Sverige for å holde forelesninger. Det er uklart hvor han befinner seg nå.

Den svenske avisen Aftonbladet fikk i 10-tiden lørdag morgen svar på e-post fra Assange:

– Selvfølgelig er ikke anklagene om voldtekt sanne, skriver han i e-posten.

– Vi ble advart om at vi måtte forvente «skitne tricks». Nå har vi sett det første, skriver Wikileaks på Twitter, og viser til saken i Expressen.

– Expressen er en tabloidavis. Ingen her har blitt kontaktet av svensk politi. Det er unødvendig å si at dette vil bli svært distraherende, står det i neste Twitter-melding.

Klare med flere lekkasjer

Wikileaks la i forrige måned ut 92.000 hemmeligstemplede dokumenter fra krigen i Afghanistan. En tidligere profilert lekkasje var videoopptakene av amerikanske kamphelikoptre som skjøt og drepte journalister og sivile i Bagdad i 2007.

LES OGSÅ: – Har bevis på krigsforbrytelser
LES OGSÅ: New York Times: – Pakistan støtter Taliban

Så sent som 12. august sa Assange at Wikileaks forbereder publiseringen av de 15.000 resterende dokumentene fra Afghanistan-krigen.

LES OGSÅ: – Vi er klare med nye dokumenter
LES OGSÅ: – Ny WikiLeaks-bombe om to uker
LES OGSÅ:
Pentagon vil ikke forhandle med Wikileaks

Ville ikke anmelde

Ifølge Expressen kom to kvinner, en på 20 og en på 30 år, til politiet på fredag for å fortelle om det som hadde skjedd da de traff Assange.

Kvinnene skal kjenne hverandre, men ingen av dem har ifølge avisen villet anmelde forholdene. Årsaken skal, ifølge en av Expressens kilder, være at de er redde.

Det er ikke klart hvem som skal ha anmeldt Assange, men fredag kveld vurderte påtalemyndigheten at at mistankene mot ham var så sterke at han kunne siktes og etterlyses.

Den ene kvinnen skal, ifølge avisen, ha truffet Assange på Södermalm i Stockholm mellom lørdag og søndag i forrige uke. Den andre skal ha truffet ham i Enköping tirsdag morgen.

– Jeg avventer med å kommetere denne informasjonen, sier Kjellsson til Svenska Dagbladet.

SISTE NYTT

Siste nytt