Hopp til innhold

Assange:– I dag var en viktig seier

Med neven løftet møtte Julian Assange pressen etter at svenske myndigheter i dag stanset etterforskningen av voldtektssaken mot ham.

Julian Assange pressekonferanse

SEIER: Julian Assange med neven løftet på balkongen til den ecuadorianske ambassaden.

Foto: Espen Aas / NRK

Saken oppdateres

– I dag var en viktig seier, men det sletter ikke syv år hvor jeg har blitt anholdt uten tiltale, mens barna mine vokste opp, sa Julian Assange fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden.

Wikileaks-grunnleggeren har måttet oppholde seg på ambassaden i fem år, og selv om den svenske påtalemakten melder at den sju år gamle etterforskningen, basert på mistanke om voldtekt, stanses melder britisk politi nå at de vil arrestere Assange dersom han går utenfor ambassadeområdet.

Det avviser Assange at politiet har rett til.

– Jeg har rett til å søke asyl, sa han, og signaliserte at han ønsket å opprette en dialog med Storbritannia om sin fremtid.

Assange er også åpen for å snakke med det amerikanske justisdepartementet som gjentatte ganger har forsøkt å få Assange utlevert på bakgrunn av spionasje-anklager.

Assange gikk ikke inn på konkrete planer om veien videre, men The Telegraph skriver at han vil søke asyl i Frankrike.

Dette opplyser Julian Branco, en advokat som representerer Assange, ifølge avisen opplyser. Han gikk ikke inn på hvordan de planla å komme seg dit uten å bli arrestert.

Urix forklarer om Julian Assange

Møtte ikke i retten – risikerer arrestasjon

Britisk politi sier til AP at Assange fortsatt er etterlyst for å ha brutt kausjonsbetingelsene.

Assange var ute på kausjon da han søkte tilflukt i ambassaden i 2012. Han skulle ha møtt i retten 29. juni 2012, men gjorde ikke det. Det melder Reuters.

Politi utanfor Ecuadors ambassade i London

Britisk politi har den ecuadorianske ambassaden under oppsyn samme dag som voldtektssaken henlegges.

Foto: Espen Aas / NRK

Tilgir ikke

I ettermiddag brøt Assange selv stillheten.

På Twitter signaliserer australieren at han ikke akter å gi ved dørene den kommende tiden.

«Anholdt i syv år uten tiltale mens barna mine vokste opp og navnet mitt ble svertet. Jeg tilgir og glemmer ikke», skrev Assange.

Laster Twitter-innhold

Den ecuadorianske regjeringen har bedt Storbritannia gi Assange frihet til å reise ut av landet slik at han kan få asyl i den søramerikanske republikken. Politiet i London står derimot på sitt, og sier de vil arrestere Assange om han forsøker å forlate ambassaden.

Svenskene kunne ikke fortsette

Etterforskningen i forbindelse med voldtektsmistanken er avsluttet fordi alle mulige etterforskningskritt er tatt. For å ta videre skritt, må Assange til Sverige, og det mener svenskene ikke ser ut til å være mulig i den tiden som gjenstår før saken blir foreldet.

Marianne Ny har sendt ut en pressemelding om dette.

– På grunn av problemene med å få Assange til å fysisk møte i svensk rett, ser vi ingen andre muligheter enn å avslutte etterforskningen.

Hun legger til at dersom Julian Assange kommer til Sverige innen at saken blir foreldet i 2020, kan det være at etterforskningen blir tatt opp igjen, sier Ny.

Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelsson, sier til Sveriges Radio Ekot:

– Det er en total seier för Julian Assange. Han kan forlate ambassaden når han vil. Vi har vunnet Assange-saken. Han er selvfølgelig glad og lettet, men han er kritisk til at dette har pågått i så lang tid.

Politi utanfor den Ecuadorianske ambassade

Britisk politi har den ecuadorianske ambassaden under oppsyn samme dag som voldtektssaken henlegges.

Foto: Espen Aas / NRK

– Skandale

Advokaten til kvinnen som har anklaget Assange for voldtekt sier det er en skandale at en mistenkt voldtektsmann kan unngå rettssystemet, og med det slippe unna en rettssak. Det skriver Ap.

Advokaten, Elisabeth Massi Fritz, sier at hennes klient er sjokkert, og at hun ikke kan slippe unna tanken om at Assange har utsatt henne for voldtekt.

Kjempet med alle midler

Assange og hans samarbeidspartnere har utkjempet en lang strid for å få saken ute av verden.

Assange sendte ut en melding på Twitter med bare ett bilde noen minutter etter at avgjørelsen ble kjent.

Laster Twitter-innhold

Svenske myndigheter fikk gjennomført et avhør med den australske statsborgeren i november i fjor, og har ikke kommet med noen offentlig konklusjon.

Det er denne konklusjonen de måtte komme med i dag, et halvt år etter avhøret.

Dette betyr også at den europeiske arrestordren mot Assange bortfaller.

Det er denne arrestordren som har ført til at Assange måtte holde seg i ambassaden.

US-ATTORNEY-GENERAL-JEFF-SESSIONS-

Den amerikanske Justisministeren Jeff Sessions ønsker å arrestere Assange. Amerikanerne mener Assange kan ha bidratt til spionasje ved å publisere en rekke hemmelige dokumenter.

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Sessions vil ha ham

I forrige måned lanserte advokaten til Assange et nytt krav i det svenske rettssystemet. Bakgrunnen var en uttalelse fra den amerikanske justisministeren Jeff Sessions.

Sessions sa at å få Assange plassert i et amerikansk fengsel var en prioritert oppgave.

– Dette betyr at vi kan bevise at det finnes en vilje i USA til å handle, sa advokat Per Samuelsson til AFP i april.

Det var noe gruppen rundt Assange ikke kunne dokumentere før Sessions sa det han sa.

Det har vært klart at amerikanerne har foretatt flere etterforskningsskritt etter at Wikileaks publiserte store mengder hemmelig informasjon i 2010.

SVT skriver at Assange tidligere har fryktet at han ville bli utlevert til USA selv om den svenske saken mot ham blir henlagt.

Britain Assange

Britisk politi sto i en årrekke rett utenfor den ecuadorianske ambassaden i London for å arrestere Assange dersom han gikk ut døren.

Foto: Matt Dunham / Ap

Mindre grov voldtekt

Assange fikk en rekke mistanker rettet mot seg etter et opphold i Sverige sommeren 2010.

To kvinner mente han hadde oppført seg seksuelt krenkende og at de hadde blitt utsatt for overgrep.

De mindre grove mistankene er nå bortfalt på grunn av foreldelsesfristen, men mistanken om voldtekt gjenstår.

SWEDEN-ASSANGE/

Aktor Marianne Ny har holdt saken mot Julian Assange varm siden høsten 2010, etter at en annen aktor hadde forkastet saken. Nå kaster hun kortene.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Den ene kvinnen har opplyst at Assange gjennomførte samleie med henne uten å bruke kondom til tross for at hun hadde gjort det klart at hun ikke ønsket ubeskyttet sex.

Samleiet skal ha startet mens kvinnen sov. Slike sovevoldtekter blir klassifisert som mindre grov voldtekt i det svenske rettssystemet.

Foreldelsesfristen for dette forholdet ville ha kommet i 2020.

SISTE NYTT

Siste nytt