Hopp til innhold

Amerikanerne vil straffe Assange for mer – utvider tiltalepunktene

Fra før har USA sagt at de ønsker Julian Assange utlevert på grunnlag av en forbrytelse som har en maksimumsstraff på fem år. Nå, med en tiltale på 17 nye punkter, kan utlevering til USA blir mye mer alvorlig for Assange.

Julian Assange etter at han ble arrestert i Ecuadors ambassade 11. april.

KAN FÅ MANGE ÅR I FENGSEL: Dersom Julian Assange blir utlevert fra Storbritannia til USA, kan ha bli sittende lenge i fengsel.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Etter at Julian Assange ble arrestert av britisk politi tidligere i april, meldte amerikanske myndigheter at de ønsket han utlevert. Tiltalene da var for å ha inngått en sammensvergelse med den tidligere etterretningsanalytikeren Chelsea Manning om å knekke et passord til en PC tilhørende forsvarsdepartementet.

Nå er tiltalepunktene vesentlig utvidet. De nye 17 punktene dreier seg om, blant annet sammensvergelse med Manning om å få tak i og offentliggjøre hemmeligstemplede
dokumenter om USAs nasjonale forsvar. Det inkluderer dokumenter fra utenriksdepartementet og rapporter om krigene i Irak og Afghanistan.

Les mer: Det du behøver å vite om Julian Assange

Chelsea Manning

SAMARBEIDET MED ASSANGE: Chelsea Manning var i det amerikanske forsvaret i Irak da hun kom i kontakt med Julian Assange og Wikileaks.

Foto: Lars Hagberg / AFP

Spionanklage

Det er det amerikanske justisdepartementet som kommer med de nye tiltalepunktene. Departementet mener Assange blant annet har publisert navnene til hemmelige kilder. Dette er et brudd på den amerikanske spionlovgivingen.

Manning ble i 2013 dømt for dette, men har sonet ferdig straffen. Nå er hun i varetekt, fordi hun nekter å avgi nye forklaringer om samarbeidet med Assange.

Julian Assange er australsk statsborger, og det han anklages for ble gjennomført utenfor USA. Han kan likevel dømmes i USA.

Storbritannia har en utleveringsavtale med USA, men kan ikke gjennomføre en slik utlevering dersom det er risiko for at den utleverte får dødsstraff.

Ikke en journalist

Støttespillerne til Assange har gjentatte ganger pekt på at det lederen av Wikileaks er anklaget for, er noe som journalister har i sin verktøykasse.

Argumentet er at ytringsfriheten beskytter journalister fra straffeforfølgelse dersom de offentliggjør hemmelig informasjon som de har fått fra kilder. Det gjelder selv om kilden har brutt loven ved å spre informasjonen til en journalist.

I dokumentet som kommer sammen med de nye anklagene, argumenterer det amerikanske justisdepartementet for at Julian Assange ikke var en journalist i 2010 da han fikk informasjonen fra Manning.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Donald Trump holdt onsdag kveld den første valgkamptalen etter at Kamala Harris trådte fram som Demokratenes presidentkandidat.

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Fleire gamle klipp av Kamala Harris går no viralt på sosiale medium. Det bryt med det stive biletet unge kan ha av politikarar, seier medieprofessor.

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

– Det er tid for å slippe til nye og yngre stemmer, sa USAs president Joe Biden i sin første tale etter at han trakk seg som presidentkandidat i høstens valg.