NRK Meny
Normal

Obama ønsket velkommen av jublende landsby-innbyggere

USAs president Barack Obama og førstedamen Michelle ble mottatt av jublende innbyggerene i den lille landsbyen Moneygall i Irland.

Video Obama på pub i Moneygall

Obama tok seg tid til en pint i Moneygall.

Barack Obama og Michelle Obama

Barack Obama og Michelle Obama ankommer vindfulle Dublin.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Like før klokken halv elleve mandag formiddag landet presidentparet i vindfulle Dublin. Noen timer senere var de på plass foran tusener av jublende innbyggere i landsbyen Moneygall - stedet hvor Obama har sine røtter.

Gatene var fylt opp av innbyggere med flagg, blomster og plakater som ønsket den amerikanske presidenten velkommen «hjem».

Barack Obama og fru Michelle vil være i Irland i et døgn. Presidenten har blant annet møtt flere av landets ledere, men den største spenningen var knyttet til besøket i landsbyen.

Hovedgata i den vanligvis så rolige småbyen Moneygall var fylt til trengsel. Obama hadde satt av en hel time i byen som hans tipp-tipp-oldefar emigrerte fra for 150 år siden.

Heier på Irland

For innbyggerne i småbyen, og mange andre rundt om i Irland, er det celebre besøket av presidentparet et velkomment avbrekk fra de økonomiske vanskene landet opplever.

– Jeg vil understreke at vi ønsker å styrke handelsforbindelsene mellom våre to land, at vi heier på irsk suksess, og vi vil gjøre alt vi kan for å bidra til å få økonomien på fote igjen, sa Obama etter samtaler med den irske statsministeren Enda Kenny i Dublin.

Bildet av Obama som oppsøker sine irske røtter, kan også vise seg å bli politisk verdifullt for hans kommende presidentvalgkamp i USA, der 37 millioner amerikanere har irsk opphav, skriver NTB.

Bilen satt fast

Etter at Obama hadde avlagt den amerikanske ambassaden et besøk, utspilte seg et lite drama. En av bilene i presidentens følge satte fast på vei ut fra ambassaden. Det hele ble filmet av seer som la klippet ut på Youtube.

Utenfor ambassaden sto flere hundre irer og ventet på å få et glimt av presidenten. Da bilen skulle ut av porten, satte den seg fast i det som trolig er en del av en bomlås. På videoen (under) kan man høre et høyt smell idet understellet treffer bakken.

Jubelen stilnet umiddelbart da bilen hektet seg fast. Og det tok ikke lang tid før presidentens sikkerhetsvakter omringet bilen med flere kjøretøyer. Da begynte enkelte å bue.

Det er ikke sikkert om Obama satt i bilen som satte seg fast, eller om han satt i bilen bak.

Obamas spesialbygde Cadillac skal kunne motstå de fleste typer angrep. Men en liten metallbit i porten til USAs Dublin-ambassade klarte å stanse «Udyret».

«Udyret» er kallenavnet på det pansrede og spesialbygde kjøretøyet som er bombesikret og utstyrt med blant annet egen oksygentank i tilfelle et kjemisk angrep.

Tipptipp

Det er presidentens tipptipp-oldefar som kommer fra landsbyen Moneygall. Stedet har stått på hodet siden presidenten annonserte sin ankomst for en stund siden.

Familien Kearney var skomakere og parykkmakere, men da hungersnøden kom, utvandret de som så mange andre fra den grønne øya.

Bildet av Obama som oppsøker sine irske røtter kan også vise seg å bli politisk verdifullt for hans kommende presidentvalgkamp i USA, der 37 millioner amerikanere har irsk opphav.

Barack Obama og Enda Kenny

Barack Obama og Irlands statminister Enda Kenny møttes i Irland mandag.

Foto: MAXWELLS / Afp

Viktig besøk

Til tross for påstander om at Obama er mer opptatt av Asia enn Europa, har han krysset Atlanterhavet mange ganger i løpet av sin presidenttid.

Medarbeidere i Det hvite hus har også ofte understreket overfor europeerne at presidenten føler seg «fullt og helt forpliktet» til å bevare det nære forholdet til Europa.

– Dette er et veldig viktig besøk for presidenten for å styrke våre kjerneallianser i verden med våre europeiske allierte, sier Ben Rhodes, en av Obamas rådgivere.

Video Obama i Moneygall

Obama tok seg tid til å hilse på de mange som var møtt frem for å få et glimt av den amerikanske presidenten.

– Deler verdier

USA og Europa har jobbet sammen for å finne en løsning på den globale finanskrisen, men ble splittet i synet på hvilke virkemidler som er best.

Mens USA har brukt store summer på krisepakker for å stimulere den amerikanske økonomien, velger kriserammede europeiske land heller knallharde innstramminger.

– Europa er vår viktigste samarbeidspartner, basert på de verdier vi deler. Det ser vi hver dag når ser på utviklingen over hele den utvidede Midtøsten-regionen, sier Elisabeth Sherwood-Randall, øverste ansvarlig for europapolitikken i det nasjonale amerikanske sikkerhetsrådet.

Obamas Europa-besøk er også hans første etter militæroperasjonen i Pakistan der al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept.
Operasjonen fikk unison hyllest blant amerikanerne, men i Europa har flere stilt spørsmål om hvorfor bin Laden ikke ble tatt i live og stilt for retten.

Tirsdag reiser presidenten videre på statsbesøk til Storbritannia, før han skal delta på G8-møtet i det franske feriestedet Deauville. Hele Europa-turneen avsluttes i Polen.

Video Obamafeber i Irland

Obamafeber i Irland


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt