Hopp til innhold

Obama-feberen herjer i Moneygall

I Moneygall, en landsby med 300 innbyggere midt i hjertet av Irland, er det nå full Obama-dilla. Mandag kommer verdens mektigste mann hit, for å oppsøke sine irske røtter.

Video Obamafeber i Irland

Obamafeber: Obamafeberen herjer Moneygall i Irland, der den det har blitt oppdaget at den amerikanske presidenten har røtter.

Vignett (blank): Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Det var under den amerikanske valgkampen i 2007 at det ble oppdaget. I kirkebøkene til Templeharry Anglican Chuch, som ligger like utenfor Moneygall, kom man over en forbindelse til en av valgkampens stigende stjerner, Barack Obama.

22 av USAs 44 presidenter har irske røtter, ifølge historikere som holder tellingen. Obama ble altså den 22, selv om han er mest kjent for sine kenyanske og indonesiske familieforbindelser.

Vel 37 millioner amerikanere er av irsk herkomst, så slik er Obama og de andre presidentene i godt selskap.

De mange som dro

Det er presidentens tipptipp-oldefar som kommer Moneygall.

Familien Kearney var skomakere og parykkmakere, men da hungersnøden kom, utvandret de som så mange andre fra den grønne øya.

Falmouth Kearney (1830-1878) var 20 år da han sammen med familien satte kursen for USA i 1850. Faren Thomas hadde dratt i forveien året før.

En annen som emigrerte, kun to dager senere og fra den samme havna, var oldefaren til president John F. Kennedy, som vel inntil nå har vært regnet som den mest kjente «president-iren».

Falmouth Kearney fikk 10 barn, og en av døtrene, Mary Ann Kearney, er den som har linje ned til Obamas mor Ann Dunham.

Falmouth Kearney bodde i New York før han og familien flyttet videre til delstatene Ohio og Indiana. Obamas mor vokste opp i Kansas, mens presidenten selv hadde det meste av sin oppvekst på Hawaii, sammen med sin mor og besteforeldre.

Forfatteren Stephen Mac-Donogh fulgte i sporene over Atlanteren og utgav i fjor boken «Barack Obama -- The Road From Moneygall» hvor hele slektstreet er nedtegnet.

Landsbyen står på ende

At de irske røttene er langt tilbake i slekta, spiller ingen rolle for innbyggerne i Moneygall.

Moneygall

Normalt er det ikke så mye som skjer i den lille landsbyen - som nåkaller verdens interesse.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Obama-plakat i Moneygall

Den amerikanske presidentens irske røtter er behørig dokumentert på en informasjonstavle.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Hus i Moneygall

En av byens største entusiaster, har like godt brukt huset sitt til å symbolisere de nære båndene mellom Irland og USA.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

De føler seg nærmest i slekt med mannen alle i hop, selv om det er noen som er nærmere enn andre og som håper å få hilse på sin fjerne slektning.

På den lokale puben Ollie Hayes’s Bar har veggene lenge vært tapetsert med bilder og plakater av presidenten. På baren står en bronsebyste av mannen, og det amerikanske flagget henger naturligvis oppe.

Gleden ble ekstra stor da den amerikanske presidenten under feiringen av St. Patricks day kunngjorde at han ville stikke innom den lille landsbyen under sin besøk i Irland kommende uke.

Siden har nærmest stedet stått på hodet.

I landsbyens nye souvenirbutikk er det mulig å kjøpe det meste med Obama-motiv på, kopper, plakater, nøkkelringer og postkort. Og det er komponert et eget Obama-brød.

De som har tatt mest av, har malt huset sitt i det amerikanske og irske flaggets farger, riktignok hver sin ende.

Et malingsfirma har sponset maling til alle stedets huseiere foran besøket. Fortau og gater repareres, forretningene pyntes og det er satt opp blomsterdekorasjoner så langt øyet kan se.

De av landsbyens representanter som skal ta imot presidenten og førstedamen Michelle, har vært på medietreningskurs i Dublin. En egen nettside Moneygall.com er laget, for å holde folk oppdatert på besøket.

Kearney-familiens hus står fortsatt i landsbyen, og presidenten er bedt om å avduke en minneplakett på veggen.

Klingende mynt i kassen

Irene - midt i sine harde økonomiske tider - håper presidentbesøket skal generere enda flere turister til øya. De har ikke før sendt den britiske dronningen avgårde etter sitt historiske besøk før den amerikanske presidenten dukker opp. Begge med verdenspressen på slep.

Da Ronald Reagan i 1984, besøkte sitt familiested Ballyporeen, ikke langt unna Moneygall i grevskapet Tipperary, varte strømmen av nysgjerrige i seks-sju år og landsbyen fikk nytt liv, ikke minst i klingende mynt.

Puben skiftet navn til The Ronald Reagan Pub og dekket veggene med bilder av presidenten på ulike turer. Da Reagan døde i 2005, ble hele pubinteriøret likegodt overflyttet til Ronald Reagan Presidential Library i California.

Samme skjer neppe i Moneygall, men pubeier Ollie Hayes har allerede merket ringvirkningene.

Moneygall var et sted mellom Dublin og Tipperary hvor de fleste kjørte forbi. Nå stopper selv turistbusser for å ta landsbyen i øyesyn. Lokale innbyggere i et utvidet nabolag velger å ta turen dit for en «pint».

- Vi har vært lenge i «businessen», og vi har overlevd både i gode og dårlige tider. Men det som skjer nå, er nesten ikke til å tro, sier Ollie Hayes til NRK.

Både kundene og omsetningen er på stigende kurs.

Obama-brød i Moneygall

Et nykomponert Obama-brød er i salg i byens matforretning.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Han forbereder seg på at presidenten og hans følge kan komme til å stikke innom.

Det er tross alt ikke flust med tilbud i den 300-innbygger store landsbyen, og Hayes er foreløpig den eneste som serverer vått og tørt.

- Da vil jeg selvsagt tilby presidenten en nytappet «pint» med Guinness, sier han til NRK og ler på irsk vis.

CIA-menn i sine svarte dresser og blankpussede sko, er blitt et vanlig syn i landsbybildet. De utgjør fortroppen til enhver amerikansk president som skal på tur, og sjekker og klarerer det som kan sjekkes og klareres.

Folk på gaten, både de som er hjemmehørende i Moneygall og de på besøk, tror presidenten vil sette pris på besøket og den varme velkomsten.

Folkemusikkgruppen TippOff.com har laget en egen reel til ære for Obama, kalt «As Sure As Me Name Is Kearney».

Og det er trykket opp T-skjorter for med teksten «Obama Is Feidir Linn». Det er gælisk og står for «Obama Yes We Can».

Pliktene venter

Etter besøket i Moneygall og de offisielle samtalene i Dublin, reiser presidenten videre til London for samtaler med den britiske regjeringen om utfordringer i den globale økonomien. Den offisielle verten er dronning Elizabeth, og presidentparet skal bo på slottet Buckingham Palace.

Deretter går turen til Normandie i Frankrike og G8-møtet, før Europa-besøket avsluttes i Polen, et besøk som i fjor ble stanset på grunn av askeskyene fra Island.

Så spørs det da, om det er innbyggerne i Moneygall som klarerer å gjøre mest inntrykk. Forberedt er de i alle fall.

SISTE NYTT

Siste nytt