Al Qaidas nye hovedkvarter?

Den saudiarabiske dobbeltagenten som fikk trening av Al Qaida for å sprenge et amerikansk fly, kom seg unna og fikk overlevert bomben til amerikanerne. Men hendelsen understreker at Jemen er i ferd med å bli like viktig som Pakistan som trenings- og rekrutteringsgrunn for Al Qaida.

Al Qaida på den arabiske halvøy

Byen Zinjibar skal nå være kontrollert av Al Qaida på den arabiske halvøy. Mennene på den lille lastebilen antas å være jemenittiske militante opprørere som er Al Qaida-medlemmer.

Foto: - / Afp

Gro Holm
Foto: NRK

Trusebomben skal være en avansert variant av den som ble avslørt i trusa på en nigerianer om bord på et fly fra Amsterdam til Detroit 1. juledag 2009.

Den skal også ha klare likhetstrekk med en bombe gjemt inne i kroppen til en mann som nesten klarte å drepe Saudi-Arabias viseinnenriksminister og sjef for antiterrorarbeidet i landet.

Ibrahim Hassan al-Asiri

Dette er mannen amerikansk og saudiarabisk etterretning står bak bombene, Ibrahim Hassan al-Asiri.

Foto: HO / Ap

Trolig er det samme mann som står bak konstruksjonen av alle de tre bombene, som er svært vanskelig å oppdage med dagens teknologi for sikkerhetskontroll.

Den saudiarabiske dobbeltagenten fikk ifølge amerikanske kilder trening av organisasjonen AQAP, eller Al Qaida på den arabiske halvhøy.

Nettverk eller opprørsbevegelse?

AQAP har en operativ del, Ansar al Sharia, som nå kjemper for å ta kontroll over flere byer i sør. Byen Zinjibar, øst for storbyen Aden, skal nå være kontrollert av Ansar.

4. mars drepte opprørerne 185 soldater under ett enkelt angrep på en militærbase. AQAP forsynte seg også med krigsfanger, stridsvogner og annet militært materiell.

Lignende, mindre angrep er gjennomført i Al Bayda lenger inne i landet, utenfor hovedstaden Sanaa, i kystbyen Al Mukalla i øst og i flere andre provinser.

AQAP er altså i stand til å ta og holde militærbaser og bydeler over lengre tid.

Al Qaida i Jemen har utviklet seg fra terrornettverk til opprørsbevegelse, og amerikanske myndigheter frykter at de har fått hjelp av amerikanske statsborgere som har reist til Jemen under dekke av å skulle lære seg arabisk.

Men parallelt med at AQAP med søsterorganisasjonen Ansar al Sharia kjemper en lokal kamp, skal de ha spesielle grupper som forbereder seg på terrorangrep mot amerikanere.

Det var utenfor havnebyen Aden at Al Qaida lyktes med å drepe 17 amerikanske marinesoldater om bord på skipet USS Cole, allerede året før 11. september-angrepene.

Osama bin Laden var helt til det siste fanatisk opptatt av hovedfienden USA, og i Jemen fant han gehør.

Men for andre gang har AQAP nå altså mislyktes i forsøket på å ramme den sivile luftfarten.

Hvem er de og hva mer vil de?

Ifølge en rapport til det amerikanske Senatets utenrikskomite, har Al Qaida i Jemen en kjerne av folk med bakgrunn fra kamper i Afghanistan og Irak.

En del har sluttet seg til lokale celler med folk som har en viss kontakt med Al Qaida utenfor landet, men som regel opererer cellene uavhengig av ledelsen i Pakistan.

Endelig finnes det en gruppe «selvradikaliserte individer», unge menn uten forbindelser til Al Qaida utenfor Jemen, men som er tiltrukket av den strenge religiøse praksisen eller hellig krig mot USA og Vesten.

I 2009 ble Al Qaida i Saudi-Arabia og Jemen slått sammen, derfor tilnavnet «på den arabiske halvøy».

Saudi-Arabias etterretning har vært langt mer effektiv enn kollegene i Jemen når det gjelder å hindre Al Qaida å få fotfeste. Mange saudiere har derfor dratt sørover å sluttet seg til organisasjonen i nabolandet.

President Salehs fall og kaoset revolusjonen har skapt i de væpnede styrker og politiet har gjort det enklere for AQAP å komme på offensiven.

Saudi-Arabia frykter at Al Qaida vil ta kontroll over en korridor med byer og tettsteder fra kysten i sør, tvers gjennom landet og til den saudiske byen Najran like over grensa i nord.

(Kommentaren fortsetter under kartet.)

Kart over Jemen

Scenariet Saudi-Arabia frykter mest er en Al Qaida-korridor fra sør i Jemen og opp til grensa.

Foto: NRK

Landet stoler ikke på at amerikansk etterretning gjør jobben, derfor sender de sine egne, både enkle og doble agenter.

Skjønt egne?

Den siste trusebomberen, dobbeltagenten, skal ha hatt britisk pass, meldes det nå. MI5 skal ha rekruttert ham i Europa. MI5 kommenterer ikke, men lekket har det like fullt.

Sånn er det kanskje å ha suksess som agent. Alle vil ha en snipp av æren.

SISTE NYTT

Siste nytt