NRK Meny
Normal

– Dobbeltagent hadde britisk pass

Dobbeltagenten som avslørte Al Qaidas planer om å sprenge et amerikansk passasjerfly skal ha britisk pass, og britisk etterretning skal ha vært tungt involvert i operasjonen som CIA sto bak.

Hovedkvarteret til MI6

Hovedkvarteret til den britiske utenlandsetterretningen MI6 som skal ha spilt en viktig rolle i avsløringen av Al Qaidas planer om å sprenge et amerikansk fly.

Foto: MICHAEL CRABTREE / REUTERS

Etter å ha hoppet av, kunne dobbeltagenten vise amerikanske myndigheter hvor i Jemen oppdragsgiveren Fahd al-Quso oppholdt seg. Tidligere i uka ble han drept i et amerikansk droneangrep.

Pinlig

Fahd al-Quso

Den jemenittiske Al Qaida-lederen Fahd al-Quso ble drept i et droneangrep etter at dobbeltagenten hadde fortalt amerikanske myndigheter hvor de kunne finne ham.

Foto: Anonymous / Ap

Avsløringen setter britisk etterretning i en pinlig situasjon, fordi tjenestene MI5 og MI6 har et uttrykkelig forbud mot å delta i operasjoner som medfører drap, skriver The Guardian .

Det har tidligere vært kjent at amerikanske og saudiske etterretningstjenester samarbeidet nært om infiltrasjonen i Jemen, men nå melder flere amerikanske medier at også britene deltok.

Kringkastingsselskapet MSNBC mener å vite at britisk etterretning var «tungt involvert.»

Ifølge den amerikanske radiostasjonen Public Radio var samarbeidet så ømtålig at den britiske regjeringen skal ha bedt amerikanske myndigheter om ikke å avsløre britenes involvering.

– Ingen kommentar

Det hvite hus vil verken bekrefte eller benekte at britisk etterretning var involvert. En talsmann for den britiske ambassaden i Washington nøyer seg med å si at «vi kommenterer ikke etterretningssaker.»

Vanligvis ville britisk etterretning gjerne ha blitt omtalt i forbindelse med det USA kaller et stort etterretningskupp, men ikke denne gangen, trolig fordi operasjonen førte til et drap.

Al Qaida vervet agenten med saudisk bakgrunn i Jemen, og utstyrte ham med en bombe han skulle ha i trusa. Dobbeltagenten hoppet av før det ble aktuelt å gjennomføre terroraksjonen, tok med seg bomben og kom seg i sikkerhet utenfor Jemen.

Nå undersøker det føderale amerikanske politiet FBI bomben i et av sine laboratorier.

Agenten er en av flere med vestlige pass og andre dokumenter som er sendt til Jemen de par siste årene i håp om at de skal vekke Al Qaidas interesse, og på den måten kunne infiltrere organisasjonen, skriver The Washington Post

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt