– Dobbeltagent hadde britisk pass

Dobbeltagenten som avslørte Al Qaidas planer om å sprenge et amerikansk passasjerfly skal ha britisk pass, og britisk etterretning skal ha vært tungt involvert i operasjonen som CIA sto bak.

Hovedkvarteret til MI6

Hovedkvarteret til den britiske utenlandsetterretningen MI6 som skal ha spilt en viktig rolle i avsløringen av Al Qaidas planer om å sprenge et amerikansk fly.

Foto: MICHAEL CRABTREE / REUTERS

Etter å ha hoppet av, kunne dobbeltagenten vise amerikanske myndigheter hvor i Jemen oppdragsgiveren Fahd al-Quso oppholdt seg. Tidligere i uka ble han drept i et amerikansk droneangrep.

Pinlig

Fahd al-Quso

Den jemenittiske Al Qaida-lederen Fahd al-Quso ble drept i et droneangrep etter at dobbeltagenten hadde fortalt amerikanske myndigheter hvor de kunne finne ham.

Foto: Anonymous / Ap

Avsløringen setter britisk etterretning i en pinlig situasjon, fordi tjenestene MI5 og MI6 har et uttrykkelig forbud mot å delta i operasjoner som medfører drap, skriver The Guardian .

Det har tidligere vært kjent at amerikanske og saudiske etterretningstjenester samarbeidet nært om infiltrasjonen i Jemen, men nå melder flere amerikanske medier at også britene deltok.

Kringkastingsselskapet MSNBC mener å vite at britisk etterretning var «tungt involvert.»

Ifølge den amerikanske radiostasjonen Public Radio var samarbeidet så ømtålig at den britiske regjeringen skal ha bedt amerikanske myndigheter om ikke å avsløre britenes involvering.

– Ingen kommentar

Det hvite hus vil verken bekrefte eller benekte at britisk etterretning var involvert. En talsmann for den britiske ambassaden i Washington nøyer seg med å si at «vi kommenterer ikke etterretningssaker.»

Vanligvis ville britisk etterretning gjerne ha blitt omtalt i forbindelse med det USA kaller et stort etterretningskupp, men ikke denne gangen, trolig fordi operasjonen førte til et drap.

Al Qaida vervet agenten med saudisk bakgrunn i Jemen, og utstyrte ham med en bombe han skulle ha i trusa. Dobbeltagenten hoppet av før det ble aktuelt å gjennomføre terroraksjonen, tok med seg bomben og kom seg i sikkerhet utenfor Jemen.

Nå undersøker det føderale amerikanske politiet FBI bomben i et av sine laboratorier.

Agenten er en av flere med vestlige pass og andre dokumenter som er sendt til Jemen de par siste årene i håp om at de skal vekke Al Qaidas interesse, og på den måten kunne infiltrere organisasjonen, skriver The Washington Post

SISTE NYTT

Siste nytt