NRK Meny
Normal

Japan vil kjøpe omstridt øygruppe for 150 millioner

Japan skal ha blitt enig med de japanske grunneierne om en pris på den omstridte øygruppen i Øst-Kinahavet.

Japansk fly sirkler over Diaoyu-øyene

Japansk fly sirkler over de ubebodde øyene tidligere i år.

Foto: KYODO / Reuters

Striden mellom de to asiatiske stormaktene har den siste tiden blitt stadig verre på grunn kravet om suverenitet til øyene japaneren kaller Senkaku og kineserne Diaoyo.

– Så fort som mulig

Nå skal japanske myndigheter blitt enige med de japanske grunneierne om å kjøpe hele øya for rundt 150 millioner kroner.

– Under dagens ministermøte ble vi enige om å kjøpe alle de tre øyene så fort som mulig, sier talsmannen for den japanske regjeringen, Osamu Fujimura.

Japanske myndigheter gjør dette får «å skape ro og stabilitet i området». Etter planen skal den japanske kystvakten offisielt stå som eier.

To patruljefartøy fra den japanske kystvakten har stanset en båt med kinesiske aktivister

To patruljefartøy fra den japanske kystvakten har stanset en båt med kinesiske aktivister i august i år.

Foto: Masataka Morita / Ap

– Vi kan bekrefte at vi har startet forhandlingene med de tre partene, inkludert styresmaktene i Tokyo. Når det gjelder tidspunkt for signering av kontrakten er det foreløpig uvisst, sier Fujumura til nyhetsbyrået AFP, som mener hensikten med dette skal være å blidgjøre nasjonalister i Japan.

Et ressursrikt havområde

Forholdet mellom Kina og Japan forverret seg i august, da kinesiskvennlige aktivister gikk i land på den omstridte øygruppen.

De ble arrestert av de japanske myndighetene og deportert. Få dager senere kom nasjonalister fra Japan til øyene og heiste det japanske flagget i en demonstrasjon som ble skarpt fordømt i kinesiske medier.

De ubebodde øyene ligger i et ressursrikt havområde midt mellom Japan og Kina, 180 kilometer fra Taiwan.

Kina har lenge vært i strid med Japan og andre land om øyene. Alle viser til historiske rettigheter og krav om fiskerirettigheter og rike gassressurser som bakgrunn for sine krav.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt