Hopp til innhold

Japan bruker 55 milliarder på tsunamivern

Japanske myndigheter er i gang med byggingen av en 40 mil lang rekke med betongmurer som skal beskytte kysten mot naturkatastrofer i fremtiden.

Sjømur i Rikuzentakata, Japan

Rikuzentakata nordøst i Japan har fått denne 12,5 meter høye muren.

Foto: Koji Ueda / Ap

Det er fire år siden Japan ble rammet av det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som kostet over 16.000 menneskeliv og tok knekken på atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Et par måneder etter katastrofen ble det lansert en plan om å bygge en rekke nye permanente flomvern langs kysten, og nå er arbeidet i full gang, melder nyhetsbyrået AP.

440 murer skal dekke 400 kilometer av kysten nordøst i landet. Prislappen er foreløpig beregnet til 820 milliarder yen, rundt 55 milliarder kroner.

Sjømurer i Rikuzentakata, Japan

Byggingen av 440 sjømurer er i full gang, og kommer til å strekke seg over 40 mil langs utsatte kystområder.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Vil heller ha «grønn vegg»

Da tsunamien kom innover Iwanuma i 2011, var det allerede en sju meter høy mur på plass. Likevel flommet vannmassene fem kilometer inn på land.

Demningen i Iwanuma er reparert, men skal ikke gjøres høyere. Tsuneaki Iguchi, som var ordfører i byen da tsunamien traff kysten i 2011, mener det er vel så viktig at murene ikke tar oppmerksomheten vekk fra farene ved en flodbølge.

– Det er ikke en høyere sjømur vi trenger. Vi trenger at alle evakuerer. Det tryggeste er å bo høyere opp, og at folk bor og jobber på forskjellige steder. Da trenger vi ikke noen mur, sier Iguchi til AP.

Han har heller tatt til orde for en såkalt grønn vegg, naturlige diker av jord og skog. I byen Rikuzentakata er det også planer om å flytte store mengder jord for å heve hele landskapet.

Tsunamien som skylte innover kystbyen Miyako i Japan 11. mars har skapt rekordstore forsikringskrav.

Slik så det ut da tsunamien traff kystbyen Miyako i 2011.

Foto: Tomohiko Kano / Ap

– Ser ut som en fengselsmur

Ved kystbyen Osabe har de fått en 12,5 meter høy betongmur som blokkerer havutsikten.

Mange innbyggere mener murene også kommer til å ødelegge for lokale fiskere og skade økosystemet i havet.

– Den ser ut som en fengselsmur, sier Kazutoshi Musashi til AP.

Den lokale politikeren Takeshi Konno understreker at murene ikke kan bli noen hvilepute.

– Jeg vil påpeke at uansett hva mennesker forsøker å skape, kan det ikke slå naturen. Det viktigste er å redde liv, og det betyr å rømme fra fare, sier han.

Video Tsunami

VIDEO: Tsunamien treffer Japans kyst.

SISTE NYTT

Siste nytt