Barna i Fukushima-området får fortsatt ikke leke ute

Ulykken ved atomkraftverket i Fukushima har gått hardt utover de minste barna i området. Mange av dem vet nesten ikke hvordan det er å leke utendørs.

Barnehage i Koriyama

Fire år gamle Iori Hiyama sykler rundt på en innendørs lekeplass i Koriyama.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Tre år etter at et kraftig jordskjelv og en påfølgende tsunami gjorde store skader på atomkraftverket i Fukushima, står frykten for radioaktiv stråling fortsatt sterkt i flere lokalsamfunn.

I byen Koriyama, fem mil vest for atomkraftverket, anbefalte de lokale helsemyndighetene i 2011 at barn under to år ikke burde være utendørs i mer enn 15 minutter om dagen. Barn mellom tre og fem år fikk en øvre grense på 30 minutter.

Anbefalingene ble trukket tilbake i oktober i fjor, men bekymrede foreldre tar fortsatt ingen sjanser. Dermed fortsetter mange barnehager og førskoler å holde barna innendørs.

– Noen av dem har veldig lyst til å leke utendørs. De vil leke i sandkassa og lage sølekaker. Men vi må si nei, og be dem leke i sandkassa her inne i stedet, sier Mitsuhiro Horaguri ved barnehagen Emporium i Koriyama til Reuters.

Les også: Dødelig stråling fra Fukushima
Les også: Går rundt med geigerteller i eget hus

Barnehage i Koriyama

Barna i Emporium-barnehagen leker i sandkassa innendørs, mens lekeplassen på utsiden står ubrukt.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Overvektige og svake

Horaguri forteller at flere av barna er fysisk og psykisk svake, og har dårlig koordinasjon. Mange kan ikke sykle, og er redde for å spise mat fra utsiden.

– Det er barn som er veldig redde. Før de spiser, spør de om det er stråling i maten. Så må vi fortelle dem at det er trygt å spise. Noen ganger lurer jeg på om det virkelig er greit å la barna bo i Fukushima. Men det er noen som ikke kan flytte, og jeg må gjøre alt jeg kan for dem, sier Horaguri.

Helsemyndighetene er også bekymret. En årlig undersøkelse i regi av det lokale utdanningsforbundet viste at barna i Fukushima-distriktet veier mer enn det nasjonale gjennomsnittet i nesten alle aldersgrupper, og at stress fører til alt fra krangler til plutselige neseblødninger hos barna.

– Sammenlignet med tiden før katastrofen kan man helt tydelig se en nedgang i barnas fysiske styrke og ferdigheter, som for eksempel håndstyrke, løping og ballkasting, sier Toshiaki Yabe fra Koriyamas bystyre.

I mai i fjor fastslo FN at de ikke ventet noen økning i antall krefttilfeller som følge av Fukushima-ulykken. Men frykten for å være utendørs har ført med seg andre problemer.

– Det er mange flere barn som ikke er spesielt årvåkne eller responsive. De er ikke motiverte til å gjøre noenting, sier Yabe.

Les: Tilbake til det som nå er en spøkelsesby utenfor Fukushima
Les: 70 ganger høyere radioaktivitet i Fukushima

Barnehage i Koriyama

To år gamle Sakuya Zui må leke innendørs.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Fjernet forurenset jord

Strålingsnivået rundt barnehagen er ifølge Reuters nede i 0,12 mikrosievert i timen, mot en topp på 3,7 etter ulykken. Japanske myndigheter anbefaler at man ikke bør utsettes for mer enn 1000 mikrosievert i året.

Kreftundersøkelse i Japan

En fem år gammel jente blir sjekket for kreft i Nihonmatsu, vest for Fukushima.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Byen har fjernet store mengder forurenset jord, og er snart ferdig med å bytte ut alt utstyr på lekeplasser og i offentlige parker.

Yabe sier han håper de voksne snart gir slipp på frykten for radioaktiv ståling.

– I stedet for å være bekymret for stråling, hører vi nå oftere at foreldrene er mer bekymret for at barna deres ikke kommer seg ut, sier Yabe.

Strålingen fra det ødelagte atomkraftverket i Fukushima gjorde at flere hundre tusen mennesker måtte forlate hjemmene sine, og det var forbudt å ferdes innen en radius på 30 kilometer fra kraftverket.

Restriksjonene er nå myket opp, men mange er fortsatt skeptiske til å være utendørs i Fukushima-prefekturet.

– Jeg prøver å unngå å gå ut og å åpne vinduet. Jeg kjøper mat fra områder som ligger langt unna Fukushima. Dette er livet vårt nå, sier trebarnsmoren Ayumi Kaneta.

Statsminister Shinzo Abe holdt en pressekonferanse mandag, der han fortalte at han vil invitere så mange barn fra Fukushima som mulig til OL i 2020, som et symbol på gjenoppbygging.

– Det er barn i de katastroferammede områdene som kommer til å fylle tre år i morgen, sa Abe.

Les: De 300 første får flytte tilbake til Fukushima
Les: - Fukushima-katastrofe var eit varsel om at atomkraft aldri blir heilt trygt

Barnehage i Koriyama

En gutt leker med et papirfly i Emporium-barnehagen i Koriyama.

Foto: Toru Hanai / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Gikk sammen for første gang etter skandaleintervjuet

Da prinsene Harry og William ankom begravelsen til bestefaren, gikk fetter Peter Phillips mellom dem. Da de kom ut gikk de side om side. Det er første gang siden prins Harry og Meghan gjorde sitt intervju med Oprah Winfrey.