IS har tatt nordmann som gissel

IS holder en nordmann og en kineser som gissel. Terrorgruppa krever nå løsepenger for å sette gislene fri.

Nordmann er bortført i Syria

BEKREFTER: Onsdag bekreftet regjeringen at en nordmann har vært bortført i Syria siden januar i år. Mannen heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, og studerte statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Foto: Privat

Den ekstremistiske gruppen har lagt ut bilder av de to mennene iført gult fengselsantrekk i sin siste utgave av nettmagasinet Dabiq. Gislenes identitet ble offentliggjort onsdag, melder AP.

Nordmannen, som IS holder fanget, er etnisk norsk. Mannen heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, og studerte statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Den kinesiske mannen skal være i 50-årene, jobbe som konsulent og ha adresse i Beijing.

Nordmann fanget av IS

BORTFØRT AV IS: Den ekstremistiske gruppen IS har lagt ut bilder av nordmannen iført gult fengselsantrekk. Statsminister Erna Solberg utelukker at Norge vil betale løsepenger til terroristene for å få gisselet løslatt.

Foto: Skjermdump

– Alvorlig og komplisert sak

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at en norsk statsborger er bortført og holdes fanget i Syria.

Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge

statsminister erna solberg

– Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Norske myndigheter ble varslet om en mulig bortføring av en nordmann allerede i januar.

Erna Solberg
Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Uaktuelt med løsepenger

Statsminister Erna Solberg møtte pressen sent onsdag kveld på Statsministerens Kontor for å orientere om bortføringen. Der gjorde hun det klart at Norge ikke vil betale løsepenger.

– Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sier statsministeren og legger til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir bortført.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke gi etter for press

Krisestab

En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. I krisestaben har både politiet og Forsvaret deltatt.

Både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen skulle delta i valgdebatten på NRK fra Drammen. Begge har avlyst dette og returnert til Oslo.

idlib

SISTE FACEBOOK-MELDING: Den siste meldingen den norske mannen la ut på Facebook, er fra 24. januar i år. Da skrev han at han endelig hadde kommet seg inn i Idlib i Syria, og at han skulle videre til Hama dagen etter.

Ber om løsepenger

IS sier ikke når eller hvor de to ble tatt til fange. IS-gruppen kontrollerer store deler av Irak og Syria. Terrorgruppen har tidligere drept sine gisler og vist henrettelsene i grusomme videoer som er publisert på nettet.

I nettmagasinet Dabiq blir det appellert til «den som ønsker å betale løsepenger for løslatelsen og overføring.»

PST ønsker ikke å kommentere opplysningene overfor NRK, men viser i stedet til Utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Forskere: Så farlig er IS for Vesten

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

IS-gruppen kontrollerer store deler av Irak og Syria.

Foto: - / Afp

Opptatt av borgerkrigen

Mannen, som nå er gissel hos IS, har skrevet på sosiale medier at han ankom Idlib i Syria i januar i år. Han har også lagt ut en rekke artikler og videoer om konflikten i landet.

Terrorforsker Lars Gule sier at han ikke kjenner mannen det er snakk om, men at det han har skrevet på Facebook tyder på at han var svært opptatt av borgerkrigen i Syria.

Dersom det stemmer at han var i Idlib-provinsen i Syria, så er det mye som tyder på at han er sammen med en islamistgruppe som er i strid med IS

Terrorforsker Lars Gule

Han har blant annet postet mye på Facebook tidligere som tyder på sterk motstand mot regimet til Bashar Al Assad.

– Dersom det stemmer at han var i Idlib-provinsen i Syria, så er det mye som tyder på at han er sammen med en islamistgruppe som er i strid med IS, sier Gule.

LES OGSÅ: Britiske IS-krigere drept av britisk drone

Flyktende fra artilleribombardement

EKSTREMT FARLIG: Idlib regnes som et ekstremt farlig område. Det er i disse områdene de aller fleste kidnappingene av utlendinger i Syria har skjedd. På bildet har syriske regjeringsstyrker bombardert Idlib etter at de ble drevet ut av byen tidligere i år.

Foto: Ammar Abdallah / Reuters

Siste melding på Facebook

Den siste statusoppdateringen den norske mannen har lagt ut på Facebook, er fra Idlib nord i Syria 24. januar. Da skrev han at han endelig hadde kommet seg inn i Idlib i Syria. Det var da en provins som ble delvis holdt av opprørerne, delvis av regimets styrker. Mannen opplyste da at han skulle reise videre til Hama dagen etter.

Idlib regnes som et ekstremt farlig område. Det er i disse områdene de aller fleste bortføringene av utlendinger i Syria har skjedd.

SISTE NYTT

Siste nytt