– Vi kan ikke gi etter for press

DRAMMEN (NRK): Et samlet politisk Norge stiller seg bak regjeringens håndtering av IS-bortføringen av en nordmann i Syria.

KrF-leder Knut Arild Hareide støtter regjeringens beslutning om å ikke forhandle med gisseltagerne i Syria.

ENIG: Erna Solberg har gjort det klart at Norge ikke vil betale løsepenger til IS. Knut Arild Hareide og resten av politikerne som deltok i NRKs valgsending støtter dette prinsippet.

Kveldens valgdebatt om flyktningkrisen startet med reaksjoner på den dramatiske nyheten om at en nordmann er tatt til fange av IS.

Har kjent til saken en stund

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket at han og resten av politikerne på Stortinget har full tillit til at regjeringen og Erna Solberg håndterer situasjonen på en god måte.

– Hun har kjent til saken og håndtert den over tid, sa KrF-lederen.

Knut Arild Hareide, Abid Raja og Audun Lysbakken

SAMLET: I denne saken står hele det politiske Norge bak Erna Solberg, sier Audun Lysbakken (SV). Her følger han Solbergs pressekonferansen sammen med Knut Arild Hareide (Frp) og Abid Raja (V).

Foto: Siv Sandvik / NRK

Regjeringen og de parlamentariske lederne har altså kjent til kidnappingen en stund. Men i dag sprakk nyheten i internasjonale medier, og både Erna Solberg og Siv Jensen dro fra Drammen til Oslo for å holde pressekonferanse.

– I en slik situasjon stiller vi oss alle bak Erna Solberg, sa SV-leder Audun Lysbakken.

– En meget alvorlig situasjon

Venstres Abid Raja og Arbeiderpartiets Trond Giske mener kidnappingen bringer brutaliteten til IS nærmere Norge.

– Vi har sett hvordan deres brutalitet har vært. Dette er en meget alvorlig situasjon. De har tatt andre statsborgere tidligere, og vi ser hvor fatalt det har gått, sa Raja.

– Dette er en påminnelse om hvordan millioner av mennesker lever. Det kommer tett inn på oss. Dette er en brutal påminnelse om hva slags krefter som er i sving, sa Giske.

Knut Arild Hareide (KrF), Abid Raja (V), Audun Lysbakken (V) og Trond Giske (Ap) kommenterer situasjonen rundt det norske gisselet i Syria.

SAMLET: KrF-leder Knut Arild Hareide roste norske politikeres tradisjon for å stå samlet i krevende situasjoner.

– Å forhandle er å gi etter for press

Kveldens debatt tok en pause for å følge Solbergs pressekonferanse fra statsministerens kontor. Der gjorde Solberg det klart at Norge ikke vil betale løsepenger for nordmannen.

Alle politikerne i panelet støttet denne holdningen.

– Å forhandle blir å gi etter for press, og det blir galt, sa Hareide.

For kort tid siden tok SV til orde for at Norge bør forsøke å gå i dialog med både Assad-regimet og IS for å forsøke å forhandle fram en fredsavtale for Syria.

Raja mener bortføring illustrerer at man ikke kan forhandle fram politiske løsninger med organisasjonen.

– Dialogens tid med IS er forbi, sa han.

Venstres Abid Raja oppfordret kristne og muslimer til å stå samlet mot IS.

SAMHOLD: Venstres Abid Raja oppfordret kristne og muslimer til å stå samlet mot IS.

NRKs politiske kommentaor om debattsendingen fra Drammen og gisselsituasjonen i Syria.

OPPSUMMERER: NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand sammenfatter kveldens debatt og nyheten om at en nordmann er bortført i Syria.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger