NRK Meny
Normal

Irak stenger sosiale medier for å stanse ISIL

Myndighetene i Irak har blokkert flere sosiale medier etter frykt for at ISIL bruker tjenestene til å mobilisere og dirigere sine folk. Samtidig lover landets statsminister forsterkninger i kampen mot den radikale gruppen.

twitter

Irak mener at ISIL bruker Twitter og Youtube til å kommunisere med sine tilhengere, og blokkerer derfor tilgangen til disse tjenestene.

Foto: LOIC VENANCE / Afp

Brukere av sosiale medier som Facebook, Google, Twitter og Youtube melder at de ikke får tilgang til tjenestene i Irak.

ISIL er kjent for sin bruk av sosiale medier – gjennom sine Youtube-videoer og Twitter-meldinger når de ut til tusener av følgere.

Det antas derfor at regimet til Iraks statsminister Nouri al-Maliki har gått til det skrittet å blokkere tilgangen til disse tjenestene i håp om å forstyrre ISILs kommunikasjonskanaler.

Kommunikasjonsdepartementet i Irak har også gitt ordre om å blokkere tilgangen til pornografiske side, forteller en anonym kilde til Kuwait News Agency (KUNA).

Statsminister Nouri al-Maliki i Irak.

r Iraks statsminister Nuri al-Maliki lover forsterkninger i kampen mot ISIL.

Foto: Hadi Mizban / Ap

Den islamistiske grupperingen ISIL, Islamsk stat i Irak og Levanten, har sjokkert verden med sin raske framrykking i Irak de siste dagene. De har tatt kontroll over flere byer i Irak, og torsdag kom det meldinger om at de har kapret store mengder avanserte amerikanske våpen.

Fant forbrente politimenn

Mange hundre irakere er trolig drept i landet siden mandag, da ISIL begynte offensiven, ifølge Rupert Colville, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Lørdag fant irakiske styrker tolv drepte politimenn, alle sterkt forbrente, da de tok tilbake kontrollen over en by fra jihadistgruppa ISIL, opplyser en oberst og en lege.

Ved hjelp av en lokal milits tok regjeringsstyrkene tilbake kontrollen over byen Ishaqi i provinsen Salahuddin nord for Bagdad lørdag.

Byen er blant de mange stedene som i løpet av uken er blitt inntatt av opprørerne fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Irak

Unge menn i den sjiadominerte byen Najaf sør for Bagdad roper slagord til støtte for oppropet som ayatolla Ali al-Sistani kom med under fredagsbønnen. Der oppfordret han irakere til å ta til våpen mot de sunnimuslimske opprørerne.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Lover forsterkninger

Samtidig ga Iraks statsminister Nouri al-Maliki offiserer i byen Samarra beskjed om at forsterkninger er på vei for å bidra i kampen mot de ytterliggående sunnimuslimske opprørere.

– Samarra vil ikke bli den siste forsvarslinjen, men et samlingspunkt og en startrampe, sa Maliki da han talte til offiserer i byen, som ligger bare 10 mil nord for Bagdad.

– I løpet av de neste timene vil alle de frivillige ankomme for å støtte sikkerhetsstyrkene i krigen mot gjengene i ISIL. Dette er begynnelsen på slutten for dem, lovet Maliki.

Malikis uttalelser ble lørdag sendt på irakisk fjernsyn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt