ISIL skal ha kapret store mengder amerikansk-produserte våpen

Etter å ha stormet Mosul skal terrorgruppen ISIL har fått kontroll over amerikanskproduserte helikoptre og andre avanserte våpen.

Militærkjøretøyer

Et bilde publisert på twitterkontoen til den ytterliggående islamistiske siden Al-Baraka, viser angivelig amerikanskproduserte militære kjøretøyer som er kapret av ISIL.

Foto: HO / ALBARAKA NEWS / AFP

Den irakiske hæren etterlot seg store mengder våpen og utstyr da den tirsdag flyktet hals over hode fra den nordirakiske byen Mosul.

Hærutstyr i Irak

Veien ti kilometer øst for Mosul er full av utstyr og effekter som den irakiske hæren kastet fra seg da de flyktet hals over hode fra byen tirsdag.

Foto: SAFIN HAMED / AFP

Rapportene går ut på at de irakiske soldatene kastet fra seg uniformer, våpen og mer avansert utstyr og prøvde å utgi seg for sivile.

De flyktende soldatene skal blant annet ha etterlatt seg tyngre militært utstyrt som USA hadde gitt den irakiske hæren for å sette den i stand til å bekjempe opprørerne.

Blant våpnene som USA har utstyrt den irakiske hæren med er helikoptre og pansrede kjøretøyer.

Bilder på Twitter viser opprørere fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) som tilsynelatende har amerikanskproduserte tyngre kjøretøy i sin besittelse.

På et av bildene (se under) poserer den tsjetsjenske jihadisten Omar al-Shishani med en amerikanskproduserte terrenggående kjøretøy av typen Humvee.

Artikkelen fortsetter under twitterbildet.

Laster Twitter-innhold

– Tar med våpnene til Syria

En del av de islamistiske krigerne som var med i angrepet på Mosul skal nå ha vendt tilbake til Syria, og tatt med seg kaprede amerikanskproduserte våpen.

Det sier den syriske journalisten Fadi Zaidan til SVT.

Zaidan har i løpet av torsdagen snakket med flere ISIL-medlemmer i Syria. De sier til ham at ISIL har tatt med både amerikanskproduserte helikoptre og pansrede kjøretøyer til Syria.

Samtidig har ISIL selv lagt ut filmer og bilder der de poserer med sine nye våpen på internett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Militærkjøretøyer på lastebil

Et bilde fra 11. juni publisert på twitterkontoen til den ytterliggående islamistiske siden Al-Baraka, viser angivelig fire kaprede amerikanskproduserte militære kjøretøyer som fraktes gjennom den irakske ørkenen på en lastebil.

Foto: AFP

– Styrker ISIL i kampen mellom opprørerne

Det siste året har det rast harde kamper i Syria mellom forskjellige fraksjoner blant opprørerne mot Assad-regimet.

Hærutstyr i Irak

Veien ti kilometer øst for Mosul er full av utstyr og effekter som den irakiske hæren kastet fra seg da de flyktet hals over hode fra byen tirsdag.

Foto: SAFIN HAMED / AFP

Fadi Zaidan tror ISIL vil bruke sine nyervervede våpen både mot det syriske regimet og i kampene innad blant opprørerne.

– ISIL har fra tidligere av hatt tilgang til bedre våpen en mange av de mer sekulære opprørsgruppene. Nå kommer de til å få et enda større overtak i kampene mot dem, sier Fadi Zaidan.

I tillegg til de nye våpnene har den militære suksessen ført til at ISIL har fått flere soldater.

– Rykter sier at ISIL onsdag befridde over 2000 islamske terrorister fra fengsler i Mosul. Mange av dem kommer med stor sannsynlighet til å kjempe med ISIL, sier Fadi Zaidan.

USA vurderer tiltak

I USAs hovedstad Washington er frykten for hva ISIL kan gjøre med våpnene stor.

President Barack Obama sa torsdag kveld at landet vurderer alle muligheter for å stoppe ISIL og dens allierte.

– Det er i USAs interesse at jihadister ikke får fotfeste i Irak, sa Obama.

Irak med Arbil

SISTE NYTT

Siste nytt