Interpol-sjefens kone bekymret etter Kinas anklager mot mannen

Interpols tidligere president Meng Hongwei etterforskes for bestikkelser. Det opplyser kinesiske myndigheter mandag, etter at det søndag ble kjent at Meng Hongwei hadde gått av med umiddelbar virkning. I Lyon frykter hans kone og to barn for familiens sikkerhet.

Meng Hongwei

Interpol-sjefens kone, Grace Meng, i møte med pressen i Frankrike. Hun våger ikke å vise ansiktet i frykt for egen sikkerhet etter at mannen ble pågrepet i Kina.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

– Dette angår det internasjonale samfunnet, sier Grace Meng.

Det var Interpol-sjefens kone, Grace Meng, som meldte Meng Hong-wei savnet etter at han forsvant i slutten av september. Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol har base i den franske byen Lyon, der ekteparet har bodd med sine to barn siden 2016.

Meng Hong-wei ble sist sett etter at han forlot Interpols kontorer i Lyon 29. september for å besøke Kina. Søndag fortalte en dypt bekymret Grace Meng at hun har motttatt livstegn fra mannen. Med ryggen mot kamera i frykt for egen sikkerhet delte hun sine bekymringer.

– Jeg vet ikke hva som er skjedd med ham.

Til pressen forteller hun at han sendte henne en såkalt emoji av en kniv. Hun tolker det som ektemannens måte å fortelle henne at han er i fare.

Kona

Grace Meng har uttalt seg om saken, men ønsker ikke å bli fotografert slik at ansiktet hennes vises i frykt for egen sikkerhet.

Foto: John Leicester / AP

Trekker seg

Søndag ble det kjent at Meng Hong-wei hadde gått av med umiddelbar virkning. Det var Interpol som opplyste om oppsigelsen, uten å oppgi noen begrunnelse.

Kinesiske myndigheter hadde kort tid før informert om at han etterforskes for uspesifiserte brudd på loven. Mandag opplyser Kina at det dreier seg om bestikkelser.

– Meng Hongwei er for tiden under etterforskning mistenkt for å ha brutt loven, opplyste den nasjonale overvåkingskommisjonen i Kina.

Meng Hongwei

Familien meldte Interpol-sjef Meng Hongwei savnet i september, etter han dro på et besøk til hjemlandet Kina.

Foto: Wong Maye-e / AP

Kommisjonen håndterer korrupsjonssaker som involverer kinesiske tjenestemenn. Meng er i tillegg til å være Interpol-president også en høytstående politiker i Kina.

Lyon-baserte Interpol bekreftet lørdag at de hadde sendt en formell forespørsel til kinesiske myndigheter for å få informasjon om Meng.

Sendte kniv-bilde til kona

Interpol-sjefens kone, Grace Meng, uttalte seg offentlig for første gang søndag etter at mannen hennes ble meldt savnet.

Hun forteller at minutter før han sendte bildet av kniven, fikk hun også en melding hvor han skrev «Vent på at jeg ringer deg opp».

Etter dette skal ikke konen ha hørt noe mer fra ham.

Meng Hongwey

En journalist holder mobiltelefonen til Grace Meng som viser emojien av en kniv som ektemannen sendte henne da han omsider ga livstegn fra seg.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Ført bort etter landing

Meng har vært Interpols president i to år. Han har også fortsatt posten som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina.

Den Hongkong-baserte avisen South China Morning Post skrev fredag at Meng ble ført bort av medlemmer fra landets disiplinærkomité umiddelbart etter at flyet han kom med hadde landet i Beijing, og at det er ukjent hvor han befinner seg.

Forsvinningen er den siste i en rekke saker der høytstående tjenestemenn i regjeringsapparatet, milliardærer og selv en av landets største kjendiser har forsvunnet i uker eller måneder før de har dukket opp igjen

SISTE NYTT

Siste nytt